Αγ.Πετρούπολη:Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των τρομοκρατών

Aνθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία, με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών, έχει για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τζιχαντιστών που βρίσκονται πίσω από τα όσα θλιβερά εκτυλίχτηκαν τη Δευτέρα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα.engine.feed.gr

Την ώρα που οι πληροφορίες για την ηλικία και την καταγωγή του βομβιστή που ανατινάχτηκε παραμένουν συγκεχυμένες, τo RT μετέδωσε ότι πρόκειται για έναν 22χρονο Ρώσο πολίτη, με καταγωγή από το Κιργιστάν. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τις ρωσικές Αρχές ότι ο δράστης καταγόταν από το Καζακστάν, κάτι που η Αστάνα διέψευσε, επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κιργιστάν, μιλώντας από την πρωτεύουσα Μπίσκεκ, γνωστοποίησε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τη Μόσχα για την ανταλλαγή πληροφοριών.

​Οι ρωσικές Αρχές αναζητούν έναν νεαρό, με καταγωγή από την Κεντρική Ασία, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με ριζοσπάστες ισλαμιστές που δρουν σε Τσετσενία και Καύκασο ή με εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ2176567

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν με τραύματα στα κατά τόπους νοσοκομεία της πόλης. Ο θλιβερός απολογισμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος σε περίπτωση που έσκαγε και η δεύτερη βόμβα, η οποία εξουδετερώθηκε έγκαιρα σε άλλο σταθμό, όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ. Επιπλέον, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, εάν ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε αποβάθρα γεμάτη κόσμο που περίμενε τον επόμενο συρμό. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι ρωσικές Αρχές αναζητούν έναν νεαρό, με καταγωγή από την Κεντρική Ασία, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με ριζοσπάστες ισλαμιστές που δρουν σε Τσετσενία και Καύκασο ή με εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του ανθρώπου που άφησε τη δεύτερη βόμβα, η οποία δεν εξερράγη.
Περίμεναν επίθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν επανειλημμένα ενημερώσει το Κρεμλίνο για την πιθανότητα επίθεσης σε μια από τις μεγάλες πόλεις, με τον κίνδυνο να αυξάνεται μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015.image-1.ashx

Ο βομβαρδισμός θέσεων των τζιχαντιστών του ISIS με πυραύλους από ρωσικά υποβρύχια και πλοία στην Κασπία ή ρωσικά μαχητικά που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της -φίλα προσκείμενης- Συρίας έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους τζιχαντιστές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σημαντικά εδάφη που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους. Χαρακτηριστική περίπτωση η ανακατάληψη της Παλμύρας, όπου τα στρατεύματα του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη συνδρομή της ιρανικής πολιτοφυλακής, κατάφεραν να εκδιώξουν τις δυνάμεις του ISIS, οι οποίες είχαν πληγεί βαρύτατα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Παρόλο που η Μόσχα διατεινόταν ότι είχε διαλύσει εκτεταμένα δίκτυα εξτρεμιστών, καταφέρνοντας να βάλει μια τάξη τόσο στον Καύκασο όσο και στην Τσετσενία, ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός​Ήδη οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν καταρτίσει καταλόγους με ονόματα και διευθύνσεις, καθώς ενδεχόμενη επιστροφή Τσετσένων ανταρτών, που έχουν παρεισφρήσει στο ISIS, θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο αίματος τόσο στον Καύκασο όσο και στην Τσετσενία. Παρόλο που η Μόσχα διατεινόταν ότι είχε διαλύσει εκτεταμένα δίκτυα εξτρεμιστών, καταφέρνοντας να βάλει μια τάξη τόσο στον Καύκασο όσο και στην Τσετσενία, ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός, με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να βρίσκονται τα τελευταία δύο χρόνια σε αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή επιθέσεων σε δημόσιους χώρους.

Υπήρχαν πληροφορίες ότι μέσα μαζικής μεταφοράς και κεντρικές πλατείες αποτελούσαν στόχους εξτρεμιστών. Οι έλεγχοι ήταν συνεχείς, ωστόσο τα «χτυπήματα» δεν ήταν λίγα τα τελευταία χρόνια ανά τη ρωσική επικράτεια. Από την βομβιστική επίθεση  στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο  στη Μόσχα τον Γενάρη του 2011, την ανατίναξη μιας «μαυρης χηρας μέσα σε λεωφορείο στον Καυκασο (Οκτώβριος 2013) στην επίθεση αυτοκτονίας σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόλγκογκραντ (Δεκέβρης 2013) μεχρι και την τελευταία επίθεση στο μετρό της Αγίας πετρούπολης.. Επιθέσεις σημειώθηκαν και κατά Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό, με χαρακτηριστική επίθεση  την ανατίναξη αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από Αιγυπτο -Ρωσία  τον Οκτώβριο του 2015 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 220 άτομα.

Εικόνες καταστροφής

Με τις έρευνες για τον εντοπισμό του βομβιστή να βρίσκονται σε εξέλιξη, σοκ προκαλούν οι εικόνες καταστροφής από τον συρμό μέσα στον οποίο πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. Νωρίτερα, προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη.

Το αιματοκύλισμα στον υπόγειο σιδηρόδρομο σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά το κάλεσμα του ΙSIS για επιθέσεις στη Ρωσία ως αντίποινα στην υποστήριξη που παρέχει το Κρεμλίνο στον Μπασάρ αλ Άσαντ.