Aυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη

Αυξήθηκε στους 11 ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε σε συρμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης και 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο την υπουργό Υγείας της χώρας Βερόνικα Σκβορτσόβα.Ο πρόεδρος Πούτιν τονίζει πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της τρομοκρατίας.engine.feed.gr

 Αρχικά πληροφορίες ανέφεραν πως είχαν σημειωθεί δύο εκρήξεις, ωστόσο φαίνεται ότι η βόμβα εξερράγη ανάμεσα σε δύο σταθμούς. Συγκεκριμένα τα ρωσικά μέσα έκαναν λόγο για έκρηξη στο σταθμό «Σενάγια» και στους σταθμούς «Σεντόβαγια» και «Τεχνολογικό Ινστιτούτο».

Αργότερα η αντιτρομοκρατική ανακοίνωσε ότι βρήκε κι άλλο εκρηκτικό μηχανισμό σε σταθμό του μετρό, τον οποίο εξουδετέρωσε.

  Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.

Το τηλεοπτικό δίκτυο 5TV “Πέμπτο Κανάλι”, δημοσιεύσε, στην σελίδα του στο Twitter φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίσθηκε στη στάση του μετρό “Πλόσαντ Βαστάνια” της Αγίας Πετρούπολης και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση. Αλλά περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, γύρω στις17:30, ανακάλεσε μέσω του εκπροσώπου του, Αλεξάντερ Κουρενόι, ο οποιος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι για τα αίτια της έκρηξης.

Δέκα λεπτά νωρίτερα η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον εννέα και οι τραυματίες πάνω από 20.

O σταθμός Σενάγια είναι απ’ τους πιο πολυσύχναστους της Αγίας Πετρούπολης καθώς εκεί διασταυρώνονται τρεις από τις πέντε γραμμές του Μετρό. Δεν βρίσκεται μεν κοντά στο διοικητικό κέντρο της ρωσικής μεγαλούπολης αλλά επειδή είναι κεντρικός σταθμός του μετρό, αποτελεί ελκυστικό στόχο για τρομοκράτες.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε ισχύ όση και 200 γραμμάρια TNT .

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με σφαιρίδια ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα.

Καπνός έχει καλύψει τον υπόγειο σιδηρόδρομο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις εκρήξεις έκλεισαν αρχικά 10 σταθμοί του Μετρό και στη συνέχεια ολόκληρο το δίκτυο.

Ο μάνατζερ του Μετρό ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για έκρηξη μέσα στο βαγόνι, πιθανότατα από κάποιο αυτοσχέδιο μηχανισμό, με το Sputnik να αναφέρει πως περιείχε καρφιά. Από την πλευρά της αστυνομίας οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο, ενώ κάποιος εκπρόσωπός της είπε ότι έλαβαν κλήση για ύπαρξη πυκνού καπνού στο σταθμό του μετρό και ότι δεν μπορούν να δώσουν άλλες πληροφορίες.

Πούτιν: Θα μπορούσε να είναι τρομοκρατική επίθεση

«Οι εκρήξεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης θα μπορούσαν να είναι τρομοκρατικές επιθέσεις» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την αιματηρή έκρηξη στο σταθμό μετρό «Σενάγια». «Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει την αιτία των εκρήξεων, με όλα τα ενδεχόμενα να εξετάζονται, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Independent, δήλωσε πως η αιτία του συμβάντος δεν είναι ακόμη σαφής, ενώ ανέφερε πως έχει μιλήσει με τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Με ελικόπτερα και 17 ασθενοφόρα μεταφέρονται οι τραυματίες 

Για την μεταφορά των τραυματιών χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επι τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών.  Όπως μετέδωσε μάλιστα από τον τόπο της τραγωδίας ο τοπικός ανταποκριτής του πρακτορείου Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια».Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας.

Λαμβάνουν έκτακτα μέτρα στο Μετρό της Μόσχας

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι «λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» και πως η «διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο».

Τριήμερο πένθος στην Αγία Πετρούπολη λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη μετά την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη, Αντρέι Κιμπίτοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Με εντολή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, από αύριο κηρύσσεται τριήμερο πένθος» αναφέρεται στον λογαριασμό του.

Σύγχυση για το μακελάρη

bagoni-rosia-ypoptos-tria

Ο 22χρονος από το Καζακστάν πως πιστεύεται πως ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας

Σύγχυση επικράτησε  για την ταυτότητα του μακελάρη .Ανκαι  οι πληροφορίες που δίνουν οι ρωσικές αρχές στα ΜΜΕ είναι ελάχιστες, εκτιμάται ότι αυτουργοί της χθεσινής πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι είτε ισλαμιστές, είτε Τσετσένοι αυτονομιστές.bagoni-rosia-ypoptos

Αν και επισήμως υπάρχει δισταγμός ακόμη και ως προς τον χαρακτηρισμό της επίθεσης ευθέως ως τρομοκρατικής, είναι προφανές ότι με τους πανηγυρισμούς των Τζιχαντιστών για το νέο μακελειό, οι έρευνες της ρωσικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δεν μπορεί παρά να στρέφονται προς τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες. Εξάλλου υπάρχει ιστορικό αιματηρών ενεργειών εις βάρος της Ρωσίας, τόσο από τους Τζιχαντιστές του ΙSIS όσο και από τους Τσετσένους.
Θεωρώντας αρχικά ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ο ένας εκ των οποίων (υποτίθεται πως) διέφυγε και καταζητείται, οι ρωσικές αρχές ερευνούν τα ανθρώπινα υπολείμματα ενός άντρα κεντροασιατικής καταγωγής, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκρηξης. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο φερόμενος ως  εκ των δραστών της επίθεσης είχε σχέσεις με εξτρεμιστικούς θύλακες των φανατικών ισλαμιστών που δρουν στη Ρωσία.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο άντρας αυτός, που έδρασε ως βομβιστής αυτοκτονίας, ήταν 22 ετών, με καταγωγή από το Καζακστάν. Στις φωτογραφίες του που κυκλοφόρησαν από τις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται να φορά κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και ένα σκούρο πράσινο καπέλο. Στην πλάτη του φαίνεται πως κουβαλά ένα σακίδιο. Ένα άλλο στιγμιότυπο τον δείχνει να περπατά στο δρόμο με τις γροθιές του σφιγμένες.

 

Αρχικά, οι Ρώσοι υποστήριξαν  πως ο ύποπτος είναι ένας γενειοφόρος μεσήλικας, που «έμοιαζε» με την στερεοτυπική εικόνα των ακραίων ισλαμιστών που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους. Εκείνος όμως, όταν είδε την φωτογραφία του στα μέσα ενημέρωσης παραδόθηκε στις αρχές και δήλωσε ότι είναι αθώος και δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.

bagoni-rosia-ypoptos-tessera

Ο άντρας που αρχικά θεωρήθηκε ύποπτος και έχει παραδοθεί στις ρωσικές αρχές

Έτσι, οι έρευνες πλέον στρέφονται στο ενδεχόμενο ο βομβιστής αυτοκτονίας να έδρασε μόνος και να ήταν εκείνος που πριν εκραγεί και παρασύρει στο θάνατο ακόμα δέκα άτομα, να τοποθετήσει και την δεύτερη βόμβα στον γειτονικό σταθμό του μετρό.

Η βόμβα που εξερράγη την Δευτέρα  το μεσημέρι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης προκάλεσε το θάνατο σε 11 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη βόμβα εξουδετερώθηκε στον σταθμό Ploshchad Vosstania του υπόγειου σιδηρόδρομου, με γόμωση περίπου ενός κιλού ΤΝΤ. Πρόκειται για άλλον έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, εξίσου ισχυρό, εάν όχι ισχυρότερο από εκείνον που εξερράγη.

Το στοιχείο που φαντάζει σαν προφανές, έστω και εάν επισήμως οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να το κατονομάσουν δημόσια, είναι ότι η βομβιστική επίθεση συνδέεται, ούτως ή άλλως, με κάποια εκδοχή του ακραίου, ένοπλου ισλαμισμού. Οι Τζιχαντιστές θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει το μακελειό στο μετρό στο πλαίσιο των αντιποίνων για την παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας αλλά και για το γεγονός ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι πιο ισχυρές και πολυπληθείς από όσες μάχονται το ISIS.

Από την άλλη, οι Τσετσένοι αυτονομιστές, υπό τις εντολές του, επίσης φανατικού ισλαμιστή, «εμίρη» Ντόκου Ουμαρόφ, θα μπορούσαν  να έχουν αιματοκυλίσει ανύποπτους Ρώσους πολίτες, όπως το έχουν κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίθεση των Τσετσένων ανταρτών είχε γίνει στο αεροδρόμιο Ντομέντοβο της Μόσχας και είχε προκαλέσει το θάνατο σε 37 άτομα.