Το πρώτο πλήγμα από το αμόκ Ερντογάν η κατάρρευση του τουρισμού

Επιμένει στα περι φασιστικής Ολλανδίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τα πρώτα πλήγματα  της αλαζονικής  και επιθετικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Ερντογάν άρχισαν να διαφαίνονται στην οικονομία της χώρας με την πτώση της τουρκικής λίρας και με μια δραματική η μείωση των κρατήσεων για την Τουρκία από Αυστριακούς.Unknown

Σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ όχι μόνο δεν κατέβασε τους τόνους αλλά επέμενε στα περι «φασιστικής Ολλανδίας» τεντώνοντας και άλλο το σχοινί της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε δήλωσή του στο CNN Turk, ο κ. Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία εναντίον της Ολλανδίαςειπε πως «δεν θα  παραβιάσουμε τους διεθνείς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα”, και ότι  “στην Τουρκία δεν έχουμε φασιστική κυβέρνηση όπως στην Ολλανδία”, κατά την έκφρασή του.

Πλήγμα στον τουρισμό
Για παραπέρα αρνητικές εξελίξεις για τον τουρκικό τουρισμό και μέσα στο 2017, έπειτα από εκείνες πέρσι εξαιτίας της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο και μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως επίσης οι κυρώσεις από τη Ρωσία , κάνουν λόγο σε σημερινές τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι της αυστριακής τουριστικής αγοράς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εκπροσώπου της μεγαλύτερης αυστριακής αλυσίδας τουριστικών γραφείων RUEFA, Μπίργκιτ Ραιτμπάουερ, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), σύμφωνα με την οποία, “η Τουρκία δεν ανακάμπτει και έπειτα από την περσινή μείωση κατά 60% των κρατήσεων, στα τουριστικά γραφεία της αλυσίδας καταγράφεται και φέτος νέα μείωση, κατά 60%, σε σχέση με το 2016”.

Το 2016, η Τουρκία, από τη δεύτερη θέση που κατείχε τα προηγούμενα χρόνια στον κατάλογο των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών των Αυστριακών, πέρασε στην έκτη θέση, με την Ελλάδα και την Ισπανία να είναι οι κερδισμένες από τις εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους τουρίστες, επικρατεί μία κατάσταση αναμονής ως προς τις κρατήσεις, και όπως ανέφερε σήμερα η διευθύντρια του μεγαλύτερου αυστριακού τουριστικού ομίλου, του “TUI Austria”, Κάθριν Λίμπελ, “υπάρχει μεν ενδιαφέρον για την Τουρκία, αλλά ακόμη δεν γίνονται κρατήσεις”, οι οποίες, όπως πιστεύει η ίδια, θα υπάρξουν, όπως και πέρσι, “την τελευταία στιγμή”.

Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής Αυστρίας του μεγάλου διεθνούς ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, Ιωάννης Αφουκατούδης, ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις του για τον τουρισμό προς την Τουρκία πως “δεν μπορεί καν να είναι πολύ χειρότερα από πέρσι”, ενώ και ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ενδεικτικό για την επικρατούσα κατάσταση είναι και σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας “Κρόνεν Τσάιτουνγκ” με τίτλο “Μετά το αμόκ του σουλτάνου καταρρέει ο τουρισμός στην Τουρκία”.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως “το στρατιωτικό πραξικόπημα, ο τρομοκρατικός κίνδυνος και τώρα το αμόκ του Ερντογάν κατά της Ευρώπης, λόγω της απαγόρευσης των εμφανίσεων πολιτικών, αυτή η διαρκής κρίση στην Τουρκία οδηγούν σε συντριβή τον τουρισμό της, με τις κρατήσεις και των Αυστριακών τουριστών να καταρρέουν εκ νέου”.

Επισημαίνεται επίσης πως, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Αυστριακών Τουριστικών Γραφείων, έπειτα από τη γενική μείωση κατά 40% στις περσινές κρατήσεις για την Τουρκία, ο αριθμός τους μειώνεται και εφέτος κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με την “Κρόνεν Τσάιτουνγκ”, τα ξενοδοχεία στις τουρκικές πόλεις και τις παραλίες, όπως στην τουρκική Ριβιέρα, αγωνίζονται να επιβιώσουν και “για την Τουρκία αυτό συνιστά μία οικονομική καταστροφή, γιατί ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές χρημάτων”.