Επιστολή στο Γ.Γ.του ΟΗΕ αποστέλλει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

To αργότερο την ερχόμενη Τρίτη θα αποσταλεί στον ΓΓ των ΗΕ επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα περιγράφει την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις στο περιθώριο της απονομής των Κυπριακών Βραβείων Εξαγωγών.imagew.aspx

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ήδη το περιεχόμενο της επιστολής διαβιβάστηκε στον ΓΓ δια του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα ΗΕ κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του.

Ερωτηθείς τί πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να επιτύχει, ο ΠτΔ ανέφερε ότι από τη μια είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία και από την άλλη είναι η απροθυμία της να αποκαλύψει τις προθέσεις της στα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το δημοψήφισμα δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου η Τουρκία να αποφύγει τις υποχρεώσεις της.

«Είχα αποφασίσει να απαντούσα αμέσως μετά την επιστολή του κ. Ακιντζί, αλλά θέλοντας να διατηρήσω το κλίμα, ευελπιστώντας ότι θα προσέλθει στην καθορισμένη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, είπα να επιτρέψω ένα περιθώριο χρόνου. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο και συνεπώς θα σταλεί το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη» είπε ο Πρόεδρος, ερωτηθείς πότε θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ επιστολή για την κατάσταση στις συνομιλίες.

Ηδη, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το περιεχόμενο διεβιβάσθη δια του Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θέλει να πετύχει η Τουρκία με τη στάση της, ο Πρόεδρος είπε «θέλω να πιστεύω ότι από τη μια είναι το δημοψήφισμα, που κύριος στόχος της Τουρκίας ή του κυρίου Ερντογάν είναι να επιτύχει αυτό που επιδιώκει, ενώ κατά δεύτερον λόγο και εις μίαν απροθυμία να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους με βάση τη ρητορική που ανέπτυσσαν όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων, παραμονής στρατευμάτων».

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε υποθέσεις, εκφράζοντας την ελπίδα, «όσο μπορεί αυτό να μας επιτρέπεται πλέον, ότι μετά το δημοψήφισμα επιτέλους δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της».

Σε ερώτηση κατά πόσον είχε επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, απάντησε «όχι δυστυχώς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να αποδοθούν ευθύνες σε αυτό το στάδιο στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ, «όταν μάλιστα έχει με αντικειμενικότητα εκφράσει ποιος είναι εκείνος ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες».

Σε παρατήρηση ότι άφησε να εννοηθεί ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχει ευθύνες, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν αναφερόταν σε παρεμβάσεις ως προς την ουσία, αλλά στο ότι «δεν ετηρείτο μια αυστηρά διαδικασία με όσα εσυμφωνούντο ότι θα αποτελούν την ημερήσια διάταξη».

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι οι αναφορές του σε νέα μεθοδολογία και προσέγγιση προϋποθέτουν ότι θα υπήρχε ο διάλογος εν ζωή, και εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας μεθοδολογίας θα έπρεπε «να καταγραφούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε μια στήλη, να καταγραφούν οι μικρές διαφορές που υπάρχουν και οι μεγάλες, να γίνει προσπάθεια στο μεσοδιάστημα και μέχρι τη νέα σύνοδο που επρογραμματίζετο να γίνει μετά τις 13 Μαρτίου, η ολοκλήρωση των ελαχίστων που απομένουν ή των μικρών σε σημασία διαφορών που υπάρχουν, και εν συνεχεία να συζητούντο κεφαλαιώδη θέματα που παραμένουν ακόμα εν εκκρεμότητα».

Μετά τη συμπεριφορά του κ. Ακιντζί και τη μη προσέλευσή του στο διάλογο, είπε, «δεν υπάρχει αυτή την ώρα τουλάχιστον οτιδήποτε που να αναφέρεται σε μεθοδολογία ή σε τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, εφόσον δεν υπάρχει ο διάλογος».