Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τον «φίλο» του Αναστασιάδη για επιθετική στάση

Για επιθετική στάση  στις 16 Φεβρουαριου κατηγόρησε σήμερα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου  αφου προηγουμένως τον αποκάλεσε και «φίλο» του .Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης Μ.Ακιντζί επέμενε πως  δεν γίνει η διόρθωση του λα΄θους δεν θα παραστεί στη συνάντηση της Πέμπτης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.tsavusoglu-thumb-large

Ο κ. Ακιντζί παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κοινή συνέντευξη Τύπου μιας ώρας μετά τη συνάντηση που είχαν στο “προεδρικό” με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών και τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων, κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, είπε, αξιολόγησαν τις εξελίξεις από τη Διάσκεψη της Γενεύης και μετά, χαρακτήρισε σημαντικά καθοριστικό ρόλο αυτόν της τ/κ πλευράς, με τη στήριξη της Τουρκίας, και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της Διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, αλλά και στην εργασία της Τεχνικής Ομάδας για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας στις 18 και 19 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν.

“Στην Κύπρο δυστυχώς, οι δύο πλευρές δεν καταφέραμε να κάνουμε πολύ μεγάλη πρόοδο αυτό το διάστημα (μετά τις 19 Ιανουαρίου). Και επιπλέον ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κατάσταση με την επαναφορά στην επικαιρότητα του ενωτικού δημοψηφίσματος που έγινε 67 χρόνια πριν”.

Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί η βασική αιτία μη επίτευξης προόδου σε θέματα που παραμένουν ανοικτά και συνέχισης των διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο είναι ότι η ε/κ πλευρά “δεν έχει χωνέψει ακόμη την πολιτική ισότητα που εμπεριέχει μια ομοσπονδία, ότι δεν θα γίνεται λόγος σε μειονότητα και πλειοψηφία και σε μια μελλοντική λύση η συνιστώσα τ/κ πολιτεία θα είναι ίση και θα έχει πολιτική ισότητα που θα εκφράζεται από σειρά σημείων, με τον νότο”.

Αναφερόμενος στους θεσμούς όπου η πλειοψηφία θα ανήκει στην ε/κ πλευρά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σίγουρα οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, οι Τ/κ πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου και δεν μπορούν να αποτελούν μόνο μια φιγούρα, αλλά αυτό “δεν μπόρεσαν να το αποδεχθούν. Πιστεύω ότι ένας από τους σημαντικούς λόγους που αυτή την περίοδο σημειώθηκε μικρή πρόοδος και δεν μπόρεσαν να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, είναι αυτός. Αυτό το εξήγησα πολλές φορές και στον Ε/κ ηγέτη”.
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι ο ίδιος ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα προετοιμάζει τη δική του κοινότητα, και είπε πως πρέπει και στο “νότο” σιγά σιγά να αρχίσουν να συνηθίζουν στην ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας, ότι ένας Τ/κ θα μπορεί να γίνει πρόεδρος του κοινού κράτους στο μέλλον. “Αυτό ήταν ένα στοιχείο στο σχέδιο Ανάν και ο ίδιος (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) το είχε εγκρίνει αυτό το σημείο και το ΑΚΕΛ μετά (το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν). Έχω πει πολλές φορές, του το εξήγησα, ότι αυτό το σημείο πλέον πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να γίνει αποδεκτό (χωνεύεται) και ήρθε ο καιρός να αρχίσει να το εξηγεί (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) στην κοινότητά του. Κρίμα όμως που σε αυτό το θέμα δεν μπόρεσε να κάνει βήμα ο Ε/κ ηγέτης.”

Επανέλαβε επίσης ότι δύο βασικά σημεία της πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στα σώματα λήψης αποφάσεων. Σε περίπτωση που αυτά δεν υπάρχουν, δεν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, πρόσθεσε.

Ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε σοβαρό γεγονός τη λήψη της γνωστής απόφασης από τη Βουλή λέγοντας ότι ο ίδιος, από περιέργεια, είδε τη λίστα εορτασμών στα ε/κ σχολεία και δεν υπήρχε παρόμοιος εορτασμός ενός γεγονότος που έφερε κακά στην Κύπρο, λέγοντας ότι έπρεπε να ήξεραν ότι θα προκαλούσε την αντίδραση των Τ/κ.
Η αντίδρασή του, ανέφερε, ήταν φυσιολογική, και η αντίδραση σε όλον τον τ/κ “λαό”, από την αριστερά ως τη δεξιά, ήταν η ίδια, “ήταν φωνή ενάντια σε αυτό το λάθος που έγινε”. Αντιδράσεις, συμπλήρωσε, υπήρξαν και εντός της ε/κ κοινότητας. Λέχθηκε είπε, ότι η τ/κ πλευρά εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός και ο ίδιος έψαχνε δικαιολογία για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι η προσωπική του ιστορία και η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού είναι εκεί.

“Δεν είναι σωστό να προσπαθούν να βγουν και από πάνω, θα πρέπει αυτό το λάθος να διορθωθεί”. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα ειρήνης, να προετοιμαστούν ιδιαίτερα οι νέες γενιές και επέκρινε το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση της Βουλής προήλθε από ένα κόμμα όπως το ΕΛΑΜ.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ έχει συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, “θα με ενημερώσει σίγουρα για το τί έχει γίνει στο νότο γι` αυτό το θέμα”, σημειώνοντας ότι και τα ΗΕ στα οποία από την πρώτη ημέρα απευθύνθηκε, έχουν ρόλο στη συνέχιση της διαδικασίας, που είναι υπό την αιγίδα τους “και ακριβώς τώρα είμαστε ενώπιον ενός από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια. Εχουν ευθύνη και αυτοί (τα ΗΕ) για να διορθωθεί αυτό”. Θέλουμε τα ΗΕ να συμβάλουν στο να διορθωθεί αυτό το λάθος, πρόσθεσε.

Θα δει τις εξελίξεις και ανάλογα θα καθορίσει τη στάση του, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Τούρκος ΥΠΕΞ
Έκαναν μια πολύ εποικοδομητική αξιολόγηση και αντάλλαξαν απόψεις για τα βήματα που μπορούν να γίνουν από δω και πέρα, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της διαπραγματευτικής ομάδας της “ΤΔΒΚ” – όπως ανέφερε το ψευδοκράτος – και η στήριξη της Τουρκίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για εποικοδομητική στάση Τουρκίας – ψευδοκράτος “παρά τη μη αμοιβαιότητα” και ότι “το τελευταίο διάστημα αρχίσαμε να βλέπουμε πιο συχνά την καθόλου εποικοδομητική στάση της ε/κ πλευράς”. Στη Γενεύη, πρόσθεσε, φάνηκε βασικά ότι Ελλάδα και ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμες για λύση, ενώ Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν πει ξεκάθαρα τί θέλουν και τί όχι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι μια ξεκάθαρη βάση για τις διαπραγματεύσεις, “τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ξεκάθαρα. Ένα από αυτά είναι η πολιτική ισότητα”. Είναι κοινή αρχή με τον κ. Ακιντζί, πρόσθεσε, η προσέγγιση της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας που έχει στις διαπραγματεύσεις από την αρχή ο Τ/κ ηγέτης. Το ότι η τ/κ πλευρά, το ψευδοκράτος, η τ/κ κοινότητα είναι μια ίση κοινότητα στο νησί είναι αποδεκτό από την ε/κ πλευρά και τη διεθνή κοινότητα, συνέχισε λέγοντας ότι “σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση”.
Με την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα, ισχυρίστηκε, η ε/κ πλευρά έδειξε ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις, “έδειξε ότι δεν ξύπνησε από εκείνο το παλιό όνειρο. Δυστυχώς ένα ατυχές βήμα και χρονικά με νόημα, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων”. Το ότι ο Ε/κ ηγέτης προσπάθησε να μειώσει τη σημασία αυτού του γεγονότος, ότι ήταν μια απλή αναφορά, δημιουργεί υποψίες για την ειλικρίνεια της ε/κ πλευράς όσον αφορά μια συνολική λύση στην Κύπρο, υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για “επιθετική”, όπως τη χαρακτήρισε, στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στη συνάντηση της 16ης Φεβρουαρίου και το “χτύπησε την πόρτα και έφυγε και μετά είπε ότι πήγε για τσιγάρο δεν είναι μια ειλικρινής στάση. Όντας προσωπικός μου φίλος το λέω ανοικτά, άλλο η φιλία, εδώ συζητούμε ένα σοβαρό θέμα, προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και να φέρουμε ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη στο νησί”. Γιατί χτύπησες την πόρτα και έφυγες, γιατί βγήκε αυτή η απόφαση για την ένωση, έπρεπε να αποφεύγονταν το ψέμα στην επιστολή που έστειλες τον (Πρόεδρο της Κομισιόν) Γιούνγκερ ότι θα εισβάλουν 80 εκατομμύρια (Τούρκοι), ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Διερωτήθηκε δε εάν τα εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά εισβάλουν στην Ευρώπη. “Πρέπει να αποφεύγουμε την παιδαριώδη στάση σε αυτά τα θέματα”, είπε.
Η Τουρκία, υποστήριξε, από το 2004 μέχρι σήμερα είναι συνεχώς εποικοδομητική για μια μόνιμη λύση που θα βασίζεται στην ισότητα, τη διζωνικότητα, με ξεκάθαρες παραμέτρους και πλαίσιο. “Θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και από δω και πέρα αλλά για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διορθώσει το λάθος η ε/κ πλευρά. Πρέπει να διορθώσει αυτό το λάθος που δείχνει πόσο δίκαιο έχουμε εμείς και η τ/κ πλευρά στο θέμα της ασφάλειας και την πρόκληση. Να ξέρουν ότι ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των Τ/κ, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στήριξη για την ασφάλεια και την ευημερία των αδερφών μας στο νησί. Αυτό το μήνυμα ιδιαίτερα προς όσους ακόμα δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο της ένωσης και σε όσους το εξυπηρετούν. Να φέρουν το νου τους. Αν θέλουν λύση, να διορθώσουν τα λάθη τους, να επιστρέψουν σαν άντρες στο τραπέζι και να εγκαταλείψουν αυτά τα μάταια όνειρα”.

Η Τουρκία, είπε, θα κάνει αυτό που της αναλογεί για την επικράτηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο νησί και την περιοχή.
Ερωτηθείς εάν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Πέμπτης, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εδώ και μέρες έχει κάνει έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πει ξεκάθαρα στην ε/κ κοινή γνώμη και στη διεθνή κοινότητα ότι ήταν μια λάθος απόφαση αυτή για το ενωτικό δημοψήφισμα και δεύτερον, αυτή η απόφαση πρέπει να “αφανιστεί”. Λέγεται, συνέχισε, ότι υπήρξε μια νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους του ΔΗΣΥ. “Τι είναι αυτή, πως θα γίνει, θα περάσει, δεν θα περάσει, πρέπει να δούμε την έγκρισή της. Όλα αυτά θα τα αξιολογήσουμε και θα πάρουμε την απόφασή μας”.
Δεν είναι μόνο αυτό το λάθος, ισχυρίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “έφυγε από τη συνάντηση βροντώντας την πόρτα. Ανέφερα ότι είναι στο χέρι τους να ανοίξουν αυτήν την πόρτα που έκλεισαν αλλά διορθώνοντας το λάθος”.
Σε άλλη ερώτηση για δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε που αφορά προσέγγιση σε μια νέα φόρμουλα στο θέμα ασφαλείας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι η τουρκική και η τ/κ πλευρά στη Διάσκεψη της Γενεύης και στην Τεχνική Ομάδα μετά είπαν ξεκάθαρα τις θέσεις τους και πέραν από εκείνες τις διεργασίες ούτε ανεπίσημα έγιναν επαφές για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων. “Γι` αυτό δεν είναι σωστό να λέγεται ότι υπήρξε συμφωνία ή προσέγγιση μεταξύ των πλευρών γι` αυτό το θέμα. Επισήμως εμείς ακούμε τις σκέψεις του καθενός αλλά στο θέμα αυτό πόσο δίκαιο έχουμε το απέδειξε με την τελευταία απόφαση η ε/κ πλευρά”.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην τ/κ πλευρά είναι σημαντικό τέτοιες περιόδους να υπάρχει μια φωνή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Σε κάποια θέματα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις, αλλά παρατήρησε στη σημερινή συνάντηση με ικανοποίηση – όπως είπε – ότι δεν υπάρχει σοβαρή διαφορά απόψεων όσον αφορά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων. “Υπάρχει ενότητα όσον αφορά το σοβαρό λάθος της ε/κ πλευράς, στην απόφαση για την ένωση”.
Σε παρατήρηση άλλου δημοσιογράφου ότι σε περίπτωση μη λύσης λέγεται και στο “βορρά” και στο “νότο” ότι η Τουρκία θα προσαρτήσει το ψευδοκράτος και αν κάτι τέτοιο υπάρχει στην ατζέντα της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι “ειδικά στα νησιά υπάρχει πολύ κουτσομπολιό. Αυτό το βλέπουμε και στην Κύπρο. Ξέρουμε ότι μεταδίδεται εσκεμμένα από την ε/κ πλευρά, προετοιμάζουν το έδαφος αναζητώντας δικαιολογίες εάν υπάρξει μια αποτυχία. Αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα, το λέμε και εμείς, όλοι, και τα ΗΕ. Η διαπραγματευτική διαδικασία που συνεχίζεται αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεν πρέπει να τη χάσουμε. Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν μια ζωή με αυτό τον τρόπο”.
Εμείς, συνέχισε, λέμε να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία και δεν αναφερόμαστε σε εναλλακτικές. Εάν δεν υπάρξει λύση και η ε/κ πλευρά λάβει πάλι τέτοιες αποφάσεις και σηκωθεί από το τραπέζι, τότε θα δουν τι θα πράξουν μαζί με το ψευδοκράτος, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου. “Και από δω και πέρα τί βήματα θα κάνουμε θα αποφασίσουμε εμείς, δεν θα δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν”. Αλλά, πρόσθεσε, υπάρχει μια ευκαιρία να μην την αχρηστεύσουμε επειδή πλησιάζουν (Προεδρικές) εκλογές και για “παιδιάστικα καπρίτσια”, κατά την έκφρασή του.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ένας Ε/κ δημοσιογράφος προκάλεσε τον ίδιο να πει ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι είναι ενάντια στην προσάρτηση. “Ο Ακιντζί ολόκληρη τη ζωή του δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, ούτε και σήμερα δυσκολεύεται να το πει. Αλλά δεν μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας μόνοι μας, αυτό ας το ξέρει και η άλλη πλευρά. Αυτόν το δρόμο πρέπει να τον διανύσουμε μαζί”.
Δεν μπορούν μόνοι τους, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, να δημιουργήσουν μια ομοσπονδία, αλλά μαζί με την ε/κ πλευρά, με τη στήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, είπε, έχει αναφέρει ως “πρόεδρος της ΤΔΒΚ” – όπως είπε – ότι το ψευδοκράτος θα συνεχίσει το δρόμο του. “Το είπα δεκάδες φορές. Σε αυτό το θέμα η πολιτική μου είναι πολύ ξεκάθαρη. Υπάρχει μια πραγματικότητα, η ζωή δεν σταματά. Ας αντιληφθούν το μήνυμά μου ξεκάθαρα, η δημογραφία αλλάζει, η φυσιολογία αλλάζει. Τίποτε δεν μένει στατικό. Γι` αυτό το λόγο πρέπει η ε/κ πλευρά να αντιληφθεί πόσο σημαντικοί είναι οι επόμενοι μήνες μπροστά μας”.
Όσον αφορά σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για ν` αλλάξει την απόφαση της Βουλής, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι τρία μέλη του κόμματος του κ. Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ ενέκριναν την πρόταση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ο ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία τήρησε αποχή και έτσι μπόρεσε να περάσει αυτή η απόφαση από την Ολομέλεια. Αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για να αποφασίζει ο Υπουργός Παιδείας το τί θα εορτάζεται και τί όχι στα σχολεία και επεσήμανε ότι “δεν θέλουμε ο κ. Αναστασιάδης να κάνει κάτι που δεν μπορεί αλλά περιμένουμε κάτι που μπορεί να γίνει. Εάν υπάρχει πρόθεση, οι αποφάσεις μπορούν να διορθωθούν”. Σημείωσε δε ότι αυτό μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τις ψήφους του ΔΗΣΥ που το πρότεινε, και του ΑΚΕΛ, που ψήφισε ενάντια στην πρώτη απόφαση.

Κληθείς από Ε/κ δημοσιογράφο να σχολιάσει τη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο που ενοχλεί τους Ε/κ, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τα όσα είχε πει στις 20 Ιουλίου περί πόνου και των Τ/κ και των Ε/κ και πως πρώτη φορά επί δικής του “προεδρίας” σε στρατιωτική παρέλαση δεν πέταξαν πολεμικά αεροσκάφη, ούτε πέρασαν τανκ, “ήταν βήματα της καλής μας πρόθεσης. Έπρεπε στον αντίποδα να είναι η απόφαση για την ένωση;”. Κάναμε, συνέχισε, βήματα για μια κουλτούρα ειρήνης, η τ/κ πλευρά ξανάγραψε τα βιβλία ιστορίας. Αναφέρθηκε δε σε κείμενο της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την παιδεία που ο ίδιος έχει εγκρίνει και αναμένεται η έγκριση από την ε/κ πλευρά.
Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για επιθέσεις εναντίον Τ/κ στο “νότο” τα τελευταία 10 χρόνια, τις πικρές εμπειρίες μεταξύ 1960 και 1974 και την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα που δικαίως – όπως είπε – έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην τ/κ κοινή γνώμη. “Γιατί έγινε η επιχείρηση του `74; Για να σταματήσουν τα όνειρα για ένωση και οι σφαγές εναντίον της τ/κ κοινότητας η Τουρκία χρησιμοποίησε το δικαίωμα της εγγυήτριας χώρας. Δυστυχώς γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι ανησυχίες για τα θέματα ασφάλειας ισχύουν ακόμη. Βλέποντας και τις εξελίξεις στην περιοχή γύρω από το νησί γίνεται αντιληπτό πόσο αναγκαία είναι η ασφάλεια και η εγγύηση”.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε επίσης για “μονομερή” βήματα της ε/κ πλευράς όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι “και σε αυτό το θέμα η υπομονή μας δεν είναι χωρίς όρια. Κάνουμε υπομονή με την ελπίδα μιας λύσης. Και εμείς όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα”. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν σοβαρά τα αιτήματα και στις δύο πλευρές για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και να διαμορφωθούν ανάλογα με τις σημερινές συνθήκες.