Σιζόπουλος: Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παγώσει τη διαδικασία για το Κυπριακό

Φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παγώσει τη διαδικασία για το Κυπριακό, για να αποφύγει να τοποθετηθεί πάνω στα βασικά θέματα που έχουν σχέση με την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τα υπόλοιπα68A406B85C134AD05869981499432829 ζητήματα που συνθέτουν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ως αντιπερισπασμό η τουρκική πλευρά επαναφέρει τα ζητήματα για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο, καθώς επίσης και την αυξημένη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε θέματα της διακυβέρνησης.

“Από την ενημέρωση που είχαμε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με το Μοντ Πελεράν 3 δεν φαίνεται να υπήρχε οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών”, είπε ο κ. Σιζόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν θα έλεγε ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως χρειάζεται να υπάρχει μια προσεκτική διαχείριση της όλης διαδικασίας, έτσι ώστε αφενός μεν να μην εγκλωβιστούμε σε διαδικασίες, οι οποίες να έχουν ιδιαίτερο κόστος για τη δική μας πλευρά και αφετέρου να διαφανεί κατά τρόπο σαφή η αρνητική πρόθεση της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα για το ψήφισμα της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης της απόφασης αυτής που στηρίζεται, όπως είπε, σε μια παραπληροφόρηση και κυρίως παραποίηση των γεγονότων.

Ανέφερε πως η ενημέρωση μαθητών για ιστορικά γεγονότα, τα οποία αφορούν την Κύπρο, και μάλιστα για ένα γεγονός στο οποίο συμμετείχαν και Τουρκοκύπριοι δεν νομίζω ότι δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα.

“Σε καμία περίπτωση η δική μας πλευρά δεν έχει επαναφέρει το ζήτημα της πολιτικής της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “αγωνιζόμαστε για να ματαιώσουμε τις προσπάθειες από την πλευρά της Τουρκίας για τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, είτε κατά τρόπο άμεσο είτε κατά τρόπο έμμεσο”.

Για αυτό ακριβώς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που να αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο, ανέφερε, και πρόσθεσε πως “παρά το γεγονός ότι όσον αφορά τις απόψεις της για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού η ΕΔΕΚ κατέθεσε πολυσέλιδα έγγραφα τον Ιούλιο του 2013, τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017 εμείς δεν θα διστάσουμε σύντομα να επανακαταθέσουμε ένα συγκεκριμένο πάλι έγγραφο στη βάση των νέων δεδομένων όπως αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί”.

Ερωτηθείς για έναν φάκελο που κρατούσε και εάν του παρέδωσε κάποια έγγραφα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως τα έγγραφα αυτά δεν είναι προς δημοσιοποίηση. Είπε πως τα έγγραφα αυτά αφορούν αλληλογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας με διάφορους αξιωματούχους αναφορικά με το Κυπριακό.