Λιλλήκας: Δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις για οποιοδήποτε αποτέλεσμα

Δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ανέφερε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας μετά την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο για τον εν εξελίξει διάλογο και τις προσπάθειες για σύγκληση νέας διάσκεψης για το Κυπριακό σε πολιτικό επίπεδο.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Αντίθετα, συμπλήρωσε, οι τοποθετήσεις της Άγκυρας και η επιμονή στην εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους υπηκόους της, ως προϋπόθεση για τη σύγκληση της διάσκεψης, δημιουργούν αρνητικό κλίμα.

Μίλησε για περίοδο όξυνσης και έντασης στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, λόγω της επιθετικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο, κάτι που, όπως είπε, κάθε άλλο παρά υποβοηθά στο να υπάρξει πρόοδος ή μετακίνηση από τις ακραίες και αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να αξιοποιήσει η Τουρκία τη διάσκεψη για να οδηγήσει την όλη διαδικασία σε αδιέξοδο. Επισήμανε τον κίνδυνο, η επιμονή της Άγκυρας στην εξασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών – θέση, όπως είπε, απαράδεκτη που θα οδηγήσει στο νόμιμο εποικισμό της Κύπρου – ίσως να εξυπηρετεί το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Με τον τρόπο αυτό, αντί η διάσκεψη να εστιάσει στην κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, είπε.

Συμπλήρωσε ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να απασχολήσουν τον Πρόεδρο, καθώς τα ζητήματα τακτικής σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να υποτιμούνται.

Ως προς την πιθανότητα αναβολής της συνάντησης των δύο διαπραγματευτών, την Τρίτη, λόγω του ψηφίσματος της Βουλής, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η τ/κ πλευρά, ενδεχόμενα με καθοδήγηση από την Άγκυρα, δεν αποκλείεται «να αναζητά προσχήματα για να κρύψει την αδιαλλαξία της».

Είπε ότι από τον καθορισμό της πρώτης διάσκεψης της Γενεύης και μετά δεν υπήρξε καμία πρόοδος και παραγωγική διαπραγμάτευση στις εσωτερικές πτυχές. Συμπλήρωσε ότι η Συμμαχία Πολιτών είχε προειδοποιήσει ότι η τουρκική πλευρά θα ακολουθούσε την τακτική του 2004, μετά τη συμφωνία στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ζητήματα των εσωτερικών πτυχών, για να μη μπορεί να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας πάνω στην Τουρκία και το θέμα των εγγυήσεων.

Για το ψήφισμα της Βουλής είπε ότι «βρήκαν ένα πρόσχημα, κατά την άποψή μου χωρίς σημασία, να το επικαλεστούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση και να κρύψουν τη δική τους αδιαλλαξία».