Οικολόγοι:«Σήμερα η θλιβερή επέτειος του …δεσμεύομαι»

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών με ανακοίνωση αναφέρεται στην επέτειο ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου Αναστασιάδηκατηγορώντας τον ότι πωλούσε παραμύθια στο λαό πως δεν θα υπ΄ρξε κούρεμα κατθέσεων.Τον καλεί δε να αποκαταστήσει τη δικαιοδύνη προτού εξαγγείλει για δεύτερη θητεία την υποψηφιότητα του. Στην ανακοίνωση  υποδεικνύονται και τα πιο κάτω:

«Σαν σήμερα, το 2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμευόταν ενώπιον του κυπριακού λαού ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κούρεμα των καταθέσεων. Λίγες εβδομάδες αργότερα τα γεγονότα τον διέψευδαν, αφού υπέγραψε το κούρεμα των καταθέσεων.

epa05216524 Cyprus President Nicos Anastasiades arrives for a two-days European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 17 March 2016. EU leaders on 17 and 18 March are to discuss a deal with Turkey that is aimed to tackle the migration crisis and curb migration into the bloc. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ενώ το κούρεμα είχε ήδη αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και το γεγονός αυτό ήταν εν γνώσει του νέου – τότε – Προέδρου, αυτός επέλεξε να παραπλανήσει τον κυπριακό λαό, με ψεύτικες διαβεβαιώσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις. Την ιδία ώρα οι ημέτεροι, ακόμα και από το στενό προσωπικό περιβάλλον του Προέδρου, φρόντιζαν να φυγαδεύσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Όσοι δεν πρόλαβαν, η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα φρόντισαν, με διάφορους τρόπους, είτε να τους απαλλάξουν από το κούρεμα, είτε να τους αποζημιώσουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πωλούσε παραμύθια στους πολιτικούς αρχηγούς, όταν τους έλεγε ότι έχει συμφωνημένο πλαίσιο από 4+1 μέτρα για αποφυγή της αποζημίωσης των καταθέσεων (κούρεμα) πριν μεταβεί στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ούτε άκουσε τη φωνή των πιο συνετών που τον προειδοποιούσαν και τον καλούσαν να μην μεταβεί προσωπικά στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το αποτέλεσμα αυτού του ύπουλου σχεδίου ήταν να γίνουμε μάρτυρες της μεγαλύτερης κλοπής στην ιστορία της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αναγνώρισε ποτέ το λάθος του, έριξε το φταίξιμο στη Βουλή και τώρα προβάλλεται και ως ο σωτήρας της κυπριακής οικονομίας. Τέτοια σωτηρία τι να την κάνουμε κύριε πρόεδρε; Με 12 δις ευρώ καταθέσεις κλεμμένες, με ανεργία στα ύψη, με χιλιάδες συμπολίτες μας στο δημόσιο βοήθημα, με μετανάστευση που είχαμε να δούμε από το 1974… τι είδους σωτηρία είναι αυτή , κ. κυβερνητικέ εκπρόσωπε;

Οι κουρεμένοι δανειολήπτες της Λαϊκής Τράπεζας, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι δανειολήπτες περιμένουν δικαίωση και η κυβέρνηση τους παραπέμπει στις…τράπεζες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θυμίζουμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι σαν τέτοια μέρα πριν από τέσσερα χρόνια δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει κούρεμα καταθέσεων. Έχει υποχρέωση – αντί να επαναφέρει τους παχουλούς μισθούς και τα επιδόματα- να επαναφέρει τη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα και να αποζημιώσει τους κουρεμένους καταθέτες , δανειολήπτες και κατόχους αξιογράφων.

Μόνο όταν το κάνει αυτό, μπορεί να σκεφτεί- αν θέλει- το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.»