Ελ.Θεοχάρους:Οι Τούρκοι θέτουν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της Διάσκεψης την αποδοχή των 4 ελευθεριών

Οι Τούρκοι θέτουν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη την αποδοχή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών a priori και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση του τόπου πριν να πάμε στη Γενεύη, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους εξερχόμενη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Κληθείσα να πει αν η προϋπόθεση αυτή τέθηκε από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, η κ. Θεοχάρους απάντησε: “Προφανώς”.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως δεν κατάθεσε προτάσεις, κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για αλλαγή στρατηγικής “γιατί όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά είναι και δική μας άποψη, δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα για την αλλαγή στρατηγικής”.theocharous_new-770x439_c

“Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις, αλλά κρίνουμε ότι αυτή τη στιγμή ούτε ο Πρόεδρος θα αλλάξει τη στρατηγική του, ούτε και θα βοηθήσει (αυτό) την προσπάθειά μας. Εκείνο που προσπαθεί η Κυβέρνηση να κατανοήσει είναι αν η τουρκική πλευρά έχει καλές προθέσεις και εάν μετά το δημοψήφισμα θα αλλάξει και η στάση του Ερντογάν στην Τουρκία”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “αυτά τα ζητήματα είναι ξεκάθαρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, ωστόσο η Κυβέρνηση αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση”.

Απαντώντας σε ερώτηση “γιατί πάμε στη Γενεύη 2 εφόσον γνωρίζουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν μπορεί να υπάρξει κάποια κινητικότητα, αν θα υπάρξει, από την Τουρκία”, η κ. Θεοχάρους είπε πως δεν ξέρει αν θα πάμε σε Γενεύη 2 “γιατί οι Τούρκοι βάζουν ως βασική προϋπόθεση την αποδοχή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών a priori και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στην διακυβέρνηση του τόπου πριν να πάμε στη Γενεύη”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως “είναι ενδεχόμενο να μην γίνει αποδεκτή η θέση των Τούρκων και να συμμορφωθούν. Δεν νομίζω ότι μπορούν να επιβάλουν ότι θέλουν”.

Ερωτηθείσα σε σχέση με πληροφορία πως ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, αύριο Τρίτη, λόγω κάποιων αντιδράσεων στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της Βουλής σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα, η κ. Θεοχάρους είπε πως “μόλις έχουμε ενημερωθεί και εμείς για αυτή την εξέλιξη και κάποιες δηλώσεις του (Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά) Ακιντζί, οι οποίες είναι πέρα για πέρα απαράδεκτες, και συζητείται αυτή τη στιγμή το αν θα δοθεί απάντησε στον Ακιντζί και στην ψευδοβουλή”.

Κληθείσα να πει αν υπάρχει περίπτωση η Βουλή να πάρει μέτρα για να αλλάξει αυτή την απόφαση, η κ. Θεοχάρους απάντησε: ““Οχι δεν νομίζω. Δεν έχει τεθεί (τέτοιο) ζήτημα. Οι αιτιάσεις των Τούρκων είναι πέρα για πέρα αστήρικτες και ανόητες. Δεν μπορεί να παρεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα των Ελληνοκυπρίων”.