Γ.Γ.ΑΚΕΛ: «Με πολύ αργό ρυθμό διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις»

Ήταν λάθος αυτό που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στο ψήφισμα για το ενωτικό δημοψήφισμα, ενώ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού, παρέπεμψε στην ομόφωνη δήλωση που εξέδωσε το Σώμα.Unknown

Εξάλλου, εξέφρασε στήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται με αργό ρυθμό και ζήτησε διαφοροποίηση της τακτικής με επικέντρωση στην εσωτερική πτυχή.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με το ψήφισμα της Βουλής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου απαντά στην εσκεμμένη διαστρέβλωση που επιχειρείται να γίνει, ότι δηλαδή το θέμα τίθεται επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ούτε τέθηκε ποτέ», είπε, ενώ μετέφερε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι «αυτό το κεφάλαιο έκλεισε από 1960». Παράλληλα απήθυνε έκκληση προς την ηγεσία της τ/κ κοινότητας και ιδιαίτερα προς τον κ. Ακιντζί, «να συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μακριά από ακραίες προσεγγίσεις» και την εκμετάλλευση στη μια ή στην άλλη κοινότητα.

Είπε ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να αναφερθεί σε δηλώσεις του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν «ο οποίος απείλησε με μια νέα 20η Ιουλίου». «Αυτός δεν θα ήταν λόγος για εμάς να πούμε ότι δεν πάμε στις διαπραγματεύσεις» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, για να προσθέσει ότι «δεν το είπαμε». Ζήτησε παράλληλα σοβαρότητα και στήριξη της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη για να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία.

Ο κ. Κυπριανού είπε εξάλλου ότι το ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς όπως είπε «διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένας πολύ αργός ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις», ενώ «υπάρχει και κίνδυνος μιας αποτελμάτωσης».

Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ αυτό θα πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά, ενώ πρέπει να βρεθεί η συνταγή για να συζητηθούν ουσιαστικά όλα τα ζητήματα που συναποτελούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, ώστε να συζητηθούν στη συνέχεια και τα θέματα της ασφάλειας.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την τακτική την οποία ακολουθούμε αν θέλουμε πραγματικά να υπάρξει πρόοδος και να διακριβώσουμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», είπε.

Θεωρούμε πως πρέπει να διαφοροποιήσουμε την τακτική μας, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει, συμπλήρωσε. Εξήγησε πως ανέφερε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και να επιδιώξουμε να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας.

Αντί να επιμένουμε πεισματικά στις θέσεις της κάθε πλευράς, να επιδιώξουμε να βρούμε ιδέες και σκέψεις που δίχως να αφίστανται από τις αρχές λύσης του Κυπριακού, θα δημιουργούν προοπτική συγκλίσεων, είπε.

Σε ό,τι αφορά την στήριξη του ΑΚΕΛ προς τους χειρισμούς του Προέδρου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «πάντα είχαμε τις επιμέρους απόψεις μας για αυτά τα ζητήματα», ενώ είπε ότι δεν πρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το ΑΚΕΛ ξεκινά μια πολεμική ενάντια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Έχουμε τη δική μας την άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, από τη στιγμή που φαίνεται καθαρά ότι δεν προχωρά η διαδικασία. Τη διαδικασία τη στηρίζουμε και θα εξακολουθήσουμε να τη στηρίζουμε μέχρι το τέλος της», είπε.

Όσον αφορά τις δηλώσεις της Προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους για τις προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πλευρά ενόψει νέας διάσκεψης στη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «νομίζω ότι χάσαμε επεισόδια».

Όπως ανέφερε, «αυτά τέθηκαν στο Μοντ Πελεράν 3» από Τούρκους αξιωματούχους, όμως «αυτό δεν σταμάτησε τον κ. Ακιντζί από το να συμφωνήσει με τον κ. Αναστασιάδη ότι θα προχωρήσουν οι δύο σε εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο», καθορίζοντας τη συνάντηση στη Γενεύη το Μάρτη. «Αυτό έχει ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα» με τη συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η διάσκεψη είναι στον αέρα, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν γνωρίζει τι θα προκύψει με τις νέες εξελίξεις, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο επίρριψης ευθυνών για αδιέξοδο από τουρκικής πλευράς, είπε ότι δεν αποκλείεται τίποτα και «γι`αυτό θα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί» μακριά από επιπολαιότητας και σκοπιμότητες.