Προέδρος ΔΗΣΥ:«Ακαιρο το ψήφισμα της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα…θα διορθώσουμε»

 

Ακαιρο χαρακτήρισε  το ψήφισμα της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αφήνοντας να νοηθεί ότι το κόμμα του θα διορθώσεις.Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση για το ότι έχει συζητηθεί μετά την Γενεύη, ενημέρωση για το τι έχει συμβεί στο Μοντ Πελεράν 3 και το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες βδομάδες, με την απαίτηση της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες για τους τούρκους υπηκόους.averof-neofytou-αστεία-620x310

Οπως είπε η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο  στο αίτημα της Τουρκίας, ουσιαστικά αυτό που ζητά είναι της διασυνοριακές ελευθερίες και πρόσθεσε:

«Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την δική μας πλευρά. Απλούστατα η Τουρκία θέλει δια του κυπριακού να μπει στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα. Η ελεύθερη διακίνηση και η ελεύθερη εγκατάσταση είναι θέματα που καθορίζονται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν όμως και ζητήματα που αφορούν την διακίνηση κεφαλαίων και υπηρεσιών που αυτά προβλέπονται από την συμφωνία Τελωνιακής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Εάν η Τουρκία θέλει αυτά τα ζητήματα να έχουν εφαρμογή και στην Κύπρο, δεν έχει παρά, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμοστεί και η τελωνιακή ένωση και με την Κύπρο. Αυτό δεν εκτιμούμε ότι θα συμβεί. Άρα με την επίλυση του κυπριακού, αυτό το μέρος, των διασυνοριακών σχέσεων, καλύπτεται ήδη.

Υπάρχει το τρίτο ζήτημα που αφορά την διακίνηση προϊόντων. Εκεί υπάρχουν απαγορευτικές διατάξεις και περιορισμοί στην διακίνηση γεωργικών προϊόντων ή και κτηνοτροφικών, στην σχέση Τουρκίας με Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να το επαναλάβουμε. Αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν ένα κράτος μέλος. Αφορούν το σύνολο της Ε.Ε. και αν η Τουρκία θέλει αυτά τα ζητήματα να τα έχουν οι τούρκοι υπήκοοι, πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να συμμορφωθεί ως προς τις ευρωπαϊκές αρχές και να ολοκληρώσει τον ενταξιακό της διάλογο που αυτός προϋποθέτει απαραιτήτως και την λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ερώτηση: Έχει χειροτερέψει το κλίμα στις συνομιλίες και αυτό φαίνεται και από τις διάφορες δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς και για αυτή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία.

Δεν θα κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Υπάρχει μια ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου για τις κακόπιστες παρερμηνείες που είναι τόσο ξεκάθαρη που δεν χρειάζονται οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία.

Ερώτηση: Σας αποδίδονται όμως ευθύνες ως Δημοκρατικός Συναγερμός για την στάση που τηρήσατε, από το ΑΚΕΛ, ενώ το ΔΗΚΟ μιλά για επαμφοτερίζουσες στάσεις.

Κοιτάξτε, σε όλα τα ζητήματα έχουμε τα κόμματα του κέντρου που τα βάζουν με την κυβέρνηση. Να γίνω πιο συγκεκριμένος. Τα κόμματα του κέντρου κατηγορούν από πρωίας μέχρι νυκτός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι κάνει γενναιόδωρες παραχωρήσεις. Ακούσατε προηγουμένως τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ να κάνει μια άλλη κριτική, ότι δεν είμαστε και τόσο τολμηροί που να εκθέσουμε την Τουρκία. Δεν μπορεί ούτε ο ΠτΔ ούτε ο ΔΗΣΥ να ταυτιστεί είτε με την μια θέση, είτε με την άλλη.

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι ΑΚΕΛ ούτε είναι και ΕΛΑΜ. Στο συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά την ρύθμιση, από την βουλή, για τα μηνύματα του υπουργείου παιδείας, είναι ένα θέμα που θα εξετάσουμε και δηλώνω, αυτό που μπορώ να δηλώσω ξεκάθαρα, πως ήταν άκαιρο. Είναι κάτι που μας προβληματίζει και θα βρούμε τρόπους για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Ερώτηση: Να το ξεκαθαρίσετε;

Αγαπητοί μου, θέλω ένα να επαναλάβω. Αυτό το θέμα ήταν άκαιρο και έδωσε την ευκαιρία για κακόβουλες παρερμηνείες. Η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να διαγράφεται, ούτε τα ιστορικά γεγονότα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, κακόβουλα έγινε μια βάναυση παρερμηνεία. Είναι ένα θέμα που θα δούμε, υπάρχει και θέση του Εθνικού Συμβουλίου, περί αυτού του ζητήματος αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε ένα πρόβλημα παρερμηνειών, που οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε.»