Υπερτροφές από τον τόπο σου

Πολλές φορές στη διατροφή μας ψάχνουμε για… θαύματα αγνοώντας εκείνα που έχουμε μπροστά στα μάτια μας! Και καταναλώνουμε εξωτικά φρούτα ή υπερτροφές ενω έχουμε τις δικές μας εγχώριες που δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν.

Μαστίχα Χίου

Αναγνωρισμένη ως ΠΟΠ και γνωστή για τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες, δεν μας χαρίζει μόνο δροσερή αναπνοή αλλά συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, προστατεύει από την τερηδόνα και από το σχηματισμό οδοντικής πλάκας. Επίσης, masticha-chiou-to-elliniko-dakri-aspida-tou-peptikouαποτελεί ασπίδα για το πεπτικό σύστημα καθώς προστατεύει από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του πεπτικού έλκους. Η μαστίχα Χίου αγαπάει και την καρδιά μας καθώς μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση της μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, καταπολεμά πολλά παθογόνα βακτήρια και μύκητες.

Να σημειωθεί πως στα μέσα Αυγούστου 2015, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης που φαίνεται να θεραπεύει προβλήματα δυσπεψίας και δερματικές φλεγμονές.

Δίκταμο

Το δίκταμο περιέχει περισσότερα από 40 θρεπτικά συστατικά prototype_LARGE_t_19_12168και θεραπευτικές ενδείξεις στην ανακούφιση από τον βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα, στις μικρές φλεγμονές του δέρματος και στους μώλωπες καθώς και στις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές.

Ωστόσο δεν συνίσταται σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.

Υπάρχουν πολλές αναφορές στην αρχαιότητα για το δίκταμο και τις ιατρικές του ιδιότητες από τον Ιπποκράτη, τον Αριστοτέλη κ.ά.

Αβγοτάραχο Μεσολογγίου

Το ελληνικό χαβιάρι δεν είναι τίποτα άλλο από ταριχευμένα αβγάassets_LARGE_t_175762_54014376-1 ψαριών και αποτελεί το μοναδικό αλιευτικό Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) στην Ελλάδα.

Μελέτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και Ω-3. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα ακουαλενίου και φυτοστερολών, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τη χοληστερίνη.

Κρόκος Κοζάνης

Στην Κοζάνη παράγονται 2 τόνοι κρόκου ετησίως, k2_items_src_b23c370a3e6ea933a7470469ec944c2dοι οποίοι είναι από τους καλύτερους παγκοσμίως. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρόκος μειώνει τη χοληστερόλη και την πίεση και έχει θετική δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα.Θεωρείται φυσικό αντικαταθλιπτικό ενώ έχει αντικαρκινική δράση και βοηθάει στο αδυνάτισμα. Συστήνεται να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό αλλά και σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές αγωγές χωρίς την έγκριση του γιατρού.

Ρόδι

Γεμάτο βιταμίνες C και K, φολικό οξύ και κάλιο, rodi_katharisma_madata_583070459-1οι μελέτες έχουν δείξει ότι το ρόδι περιέχει ισχυρότατες ουσίες με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, στο διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, στο αδυνάτισμα, ενώ βελτιώνει και τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Τσάι του βουνού

Αν η Κίνα καμαρώνει για το τσάι της, τότε η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να καμαρώνουν για το τσάι του βουνού. Το τσάι του βουνού έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι του βουνού φαίνεται να δρα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Κράνα

Μην τα μπερδεύετε με τα ξενόφερτα cranberries, kraniaαφού η κρανιά είναι ένα εντελώς διαφορετικό φυτό.

Σε αντιοξειδωτική ικανότητα τα κράνα εμφανίζουν σημαντική υπεροχή έναντι άλλων καρπών, όπως και σε περιεκτικότητα βιταμίνης C. Εξάλλου, είναι τόσο καλή πηγή καλίου που μοιράζονται την πρωτιά με την μπανάνα και το ακτινίδιο.

Ακόμα όμως και το λικέρ από κράνα περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά)

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1 και Β, ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός pistachios-2και το μαγγάνιο, ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μειώνουν τα τριγλυκερίδια και βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Αμύγδαλα

Τι να μας πουν και τα cranberries; Ιδού τα ελληνικά superfoods και γιατί να τα εντάξετε στη διατροφή σας!

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και Β2. Ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο καθώς και σε καλά λιπαρά, ενώ προστατεύουν από καρκίνο τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιοπάθεια.

Κάπαρη

IMG_1672Εχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτκά που θωρακίζουν τον οργανισμό.

Θυμαρίσιο Μέλι

Εχει αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι τόσο πιο ισχυρή είναι η αντιοξειδωτική του δράση.

Σταφίδα

Εχει αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ιδιότητεςjg και μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς με υπέρταση να ρυθμίσουν την πίεση τους χωρίς να αυξηθεί το ζάχαρο.

Φύλλα ελιάς

Το ρόφημα από φύλλα ελιάς έχειelia διουρητική δράση. Πολλές κλινικές μελέτες συσχετίζουν το εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς με τη θεραπεία της υπέρτασης. Επίσης, κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα της ελιάς φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Όταν έχουμε τέτοια ποικιλία υπερτροφών  γιατί να σπεύδουμε προς αναζήτηση άλλων που έρχονται από μακρινά μέρη του πλανήτη;