Αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων ζητά η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Ζητούν  συνάντηση με τον ΠτΔ

Τις βασικές της θέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό να αναφέρει ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σκοπούς ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.imagew-2.aspx

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής την οποία διάβασε ο Αλέξης Γαλανός τονίζεται ότι η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού, απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, στα πλαίσια μιας λύσης που θα προνοεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις περιουσίες τους και την εξάσκηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Ελευθεριών στη βάση της Χάρτας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παράλληλα η Επιτροπή αξιώνει την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων από τα κυπριακά εδάφη και κατάργηση των εγγυήσεων.

Επίσης, καταδικάζει σθεναρά την καταστροφή και τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, πολιτιστική κληρονομιά, που όπως σημειώνει, αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων αντιτίθεται στην πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, βλέποντας τον κίνδυνο αλλαγής των δεδομένων επί του εδάφους.

Παράλληλα η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, εκπροσωπώντας, όπως σημειώνεται, το σύνολο του προσφυγικού κόσμου, προωθεί τη συστράτευση του λαού στις προσπάθειες αποκατάστασης των δικαίων του, προσπαθώντας σε αυτό το πλαίσιο να μεταλαμπαδεύσει τη θέληση για επιστροφή στη νεολαία που δεν έχει βιώματα από τη γενέθλια γη, ενισχύοντας τους δεσμούς μνήμης με τα κατεχόμενα χώματα.

Τέλος, η Επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι ο προσφυγικός κόσμος αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις συνέπειές του, «επιζητεί να τυγχάνει της δέουσας σημασίας από την Κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, μέσω της τακτικής ενημέρωσης επί του εθνικού θέματος αλλά και της ανταλλαγής απόψεων».

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ενημέρωση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γαλανός είπε ότι έχει ζητηθεί συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και με άλλους αξιωματούχους.

Ανέφερε ακόμη πως θα ζητηθεί συνάντηση και με τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και τους Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και ευρωπαϊκών χωρών.

«Προγραμματίζεται σειρά επαφών τόσο για να κατατοπιστούμε αλλά και για να ενημερώσουμε» συμπλήρωσε.
Ο Αλέξης Γαλανός σημείωσε επίσης ότι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τον προσφυγικό κόσμο, έστω και αν έχουν περάσει 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή, συνεχίζει να παραμένει το θέμα της ισότιμης κατανομής βαρών.

«Υπάρχει το αίσθημα στον προσφυγικό κόσμο ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη ισότιμη κατανομή βαρών η οποία θα διόρθωνε πολλά στραβά πράγματα που υπάρχουν σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Γαλανός.

Σε ερώτηση αν η Επιτροπή έχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα της ισότιμης κατανομής βαρών ο κ. Γαλανός αφού υπενθύμισε ότι κατά καιρούς έχουν υποβληθεί διάφορες προτάσεις, σημείωσε ότι η Επιτροπή υιοθετεί τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κατανομής των τ/κ περιουσιών.

«Λανθασμένες κινήσεις και αδικίες που έγιναν σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα επηρεάζουν και το ζήτημα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά πράγματα που η Επιτροπή θα συζητήσει με την Κυβέρνηση σε συνάρτηση πάντα και με τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ακούμε για παράδειγμα περί αποζημιώσεων σε σχέση με το φυσικό αέριο για καταθέτες και κατόχους των αξιογράφων οι οποίοι υπέστησαν πάρα πολύ σοβαρές αδικίες. Σίγουρα αν υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο προσφυγικός κόσμος» ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη ότι πολλές φορές ο προσφυγικός κόσμος νοιώθει ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, υποδεικνύοντας πως σε καμία περίπτωση ο προσφυγικός κόσμος να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο καθώς αυτό εξασθενίζει εκ των πραγμάτων την υπόθεση μας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Είναι μόνοι μας που διαγράφουμε πολλές φορές τα δίκαια μας όταν δεν δίνεται η σημασία σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων και τουλάχιστο σε σχέση με την ενημέρωση των εκπροσώπων του προσφυγικού κόσμου» είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι Δήμαρχοι των κατεχόμενων πόλεων δεν είναι διορισμένοι αλλά εκλεγμένοι από τον προσφυγικό κόσμο ο οποίος αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του κυπριακού Ελληνισμού.

«Γι` αυτό ζητούμε και απαιτούμε ο προσφυγικός κόσμος μέσω των εκπροσώπων του να έχει μεγαλύτερο λόγο σε ό,τι αφορά τα πράγματα αυτού του τόπου» είπε.

Η Δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη ανέφερε ότι όλοι μαζί ενωμένοι οι κατεχόμενοι Δήμοι μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα.

«Μπορούμε να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα όλων των προσφύγων. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα» ανέφερε.

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής είπε ότι μέρα με τη μέρα υποβαθμίζεται η φωνή και ο ρόλος του προσφυγικού κόσμου, τονίζοντας πως ως εκ τούτου ευθύνη όλων των εκπροσώπων του προσφυγικού κόσμου αλλά και της Κυβέρνησης, της Βουλής και όλων των αρμοδίων να συμβάλουν στην προσπάθεια να ακούγεται η φωνή των προσφύγων και να λαμβάνεται υπόψη.

«Διαφορετικά μέρα με τη μέρα θα απομακρυνόμαστε από την ουσία του Κυπριακού που είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής του συνόλου των προσφύγων» συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς είπε ότι και οι 9 κατεχόμενοι Δήμοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στέλνουν το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας του προσφυγικού κόσμου σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των δικαίων του.

«Ο κάθε Δήμος έχει τις ιδιαιτερότητες του και προωθεί ασφαλώς και τα θέματα που αφορούν την εκάστοτε πόλη ή κωμόπολη αλλά έχουμε και το κοινό ενδιαφέρον να προωθηθούν τα ζητήματα σωστά σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού και σε αυτό το θέμα είμαστε μια ομάδα ενωμένη και δυνατή και θα διεκδικήσουμε τα δίκαια μας μέχρι τέλους» ανέφερε.

Η Δήμαρχος του κατεχόμενου Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη είπε ότι αίτημα του Δήμου Λευκονοίκου είναι όπως συμπεριληφθεί και το Λευκόνοικο στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο Δήμαρχος του κατεχόμενου Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου τόνισε ότι η Επιτροπή θα αγωνιστεί για την ενίσχυση της οντότητας των κατεχόμενων Δήμων κατά τη διάρκεια της προσφυγιάς, προσθέτοντας παράλληλα πως στόχος και αίτημα είναι η διατήρηση των Δήμων αυτών ανεξαρτήτως του περιεχομένου της λύσης του Κυπριακού όπως επίσης αίτημα είναι και επιστροφή σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Ανέφερε επίσης ότι αποτελεί χρέος και ιστορική ευθύνη και η συντήρηση των εθίμων, των παραδόσεων και της κουλτούρας των κατεχόμενων περιοχών, υποδεικνύοντας ότι η άυλη πολιστική κληρονομιά είναι πιο σημαντική από την υλική.

Η Δήμαρχος της κατεχόμενης Ακανθούς Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ εστίασε την προσοχή της στην καταστροφή και σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

«Είναι απαράδεκτο να απαιτούμε αμοιβαιότητα ενεργειών, εμείς να προστατεύουμε στις ελεύθερες περιοχές όλα τα τζαμιά, κανένα τζαμί να μην έχει μετατραπεί σε εκκλησία και στα κατεχόμενα 600 εκκλησίες να έχουν μετατραπεί τζαμιά» ανέφερε, προσθέτοντας πως η Επιτροπή θέλει να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο αυτή να συμβάλει στην αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων.