Μηνύματα συνέχισης του αγώνα απαλλαγής από την κατοχή

Με μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας  που έγιναν σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου , κόμματα οργανώσεις και πολιτεία καταδίκασαν την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας  πριν 31 χρόνια με την ανακήρυξη τυ ψευδοκράτους. Μαζικές  και μαχητικές ήταν οι εκδηλώσεις  φοιτητών και μαθητών  οι οποίοι διακήρυξαν  πως «η  διχοτόμηση δεν είναι λύση  αλλά η οριστική καταδίκη του τόπου και του λαού της Κύπρου. Εστειλαν παράλληλα μηνύματα συνέχισης του αγώνα για επανένωση, μη συμβιβασμού με τα κατοχικά δεδομένα και φιλίας και συνεργασίας προς τους Τ/κ.ΛΕΜΕΣΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣΣτη Λευκωσία όπου ήταν και ο πυρήνας των εκδηλώσεων καταδίκης μαθητές και φοιτητές πορεύτηκαν στο οδόφραγμα του Αγίου Κασιανού, κρατώντας στην πλειοψηφία τους κυπριακές σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Έξω όλοι οι στρατοί, ανεξάρτητο νησί» και «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος». Φώναζαν επίσης συνθήματα όπως μεταξύ άλλων «Η Κύπρος θα νικήσει, ποτέ δεν θα λυγίσει», «η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή. Όλοι μαζί για επανένωση» και «Ανεξαρτησία, Λευτεριά, Δημοκρατία». Κρατώντας ως επί το πλείστον ελληνικές σημαίες η φοιτητική παράταξη Πρωτοπορία συμμετείχε στην εκδήλωση με συνθήματα όπως «Ελλάδα – Κύπρος: Συμπαράταξη», «Λευτεριά, Λευτεριά, Επιστροφή» και «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια». Μαθητές και φοιτητές τραγούδησαν όλοι μαζί τραγούδια όπως το «Χώμα που περπάτησα» που ερμήνευσε νεανικό συγκρότημα.

ΓΓ. ΑΚΕΛ :«Απαραίτητη προϋπόθεση  η ενότητα»

Εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους και της συνεχιζόμενης τούρκικης κατοχής οργάνωσε και το ΑΚΕΛ το βράδυ της Παρασκευής στο οδόφραγμα του ΟΡΦΕΑ με ομιλητή το Γ.Γ. της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανου. Στην ομιλία του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ  τόνισε ότι: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο της προοπτικής για την επανένωση του τόπου μας είναι η ενότητα. Ενότητα που θα εδράζεται σε αρχές και θα υπηρετείται με συνέπεια. Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη για την δημιουργία κλίματος ενότητας, δε φαίνεται να το αντιλαμβάνεται αυτό. Ενώ καλεί με κάθε ευκαιρία σε ενότητα και ομοψυχία, την ίδια στιγμή ο ίδιος ή μέλη της Κυβέρνησης του, δυναμιτίζουν το κλίμα.» Στα σημειο  αυτό  καταδίκασε τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη τονίζοντας:« Ποιος δημοκρατικός άνθρωπος δεν αγανάκτησε με την παρουσία και την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών στην κηδεία των καταδρομέων; Ποιος δημοκρατικός άνθρωπος δε διερωτήθηκε για ποιο ακριβώς λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νιώθει χρέος προς το Γρίβα; Είναι απογοητευτικό και συνάμα προκλητικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεσμός, να δοξολογεί και να τιμά αυτούς που σχεδίασαν ή και εκτέλεσαν την ανατροπή της Δημοκρατίας και της νομιμότητας σε αυτό τον τόπο. Είναι προκλητικό για το λαό μας που έζησε το πραξικόπημα και την εισβολή και ζει σήμερα την κατοχή να ακούει από τον Πρόεδρο πως το χρέος της ειρήνης το οφείλει στο Γρίβα.»
Το χρέος της επανένωσης του τόπου μας και της ειρήνης, υπογράμμισε , το χρωστάμε στους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ήρωες, ζώντες και νεκρούς, που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα την κρίσιμη στιγμή. Σε αυτούς και στις μελλοντικές γενιές οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να δικαιωθεί το αίμα που αφιέρωσαν στην υπόθεση του λαού μας.
Καταλήγοντας ανέφερε  πως « Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, οι πατριωτικές κορώνες και οι εξαλλοσύνες είναι παντού μέσα στη σύγχρονη ιστορία μας. Δε μας οδήγησαν όμως πουθενά. Ας τα αφήσουμε μια για πάντα πίσω μας και ας παλέψουμε για να ξεριζωθεί μια για πάντα το συρματόπλεγμα. Για να ριζώσει η ειρήνη σε αυτό τον τόπο. Για να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον.»