Ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Κ.Χριστοφή μάρτυρας υπεράσπισης του Ντ.Μιχαηλίδη

Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη  του πρώην πανίσχυρου υπουργού Ντ.Μιχαηλίδη και υιού

Έναν τεράστιο όγκο εγγράφων, ενισχυτικά προς την υπεράσπισή των πελατών τους, κατέθεσαν και σήμερα στο δικαστήριο οι δικηγόροι των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αντίστοιχα, στη δίκη όπου πατέρας και γιος, προφυλακισμένοι εδώ και 11 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην υπόθεση των προμηθειών από την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων από την Ελλάδα.r720_newego_LARGE_t_1101_54249083

Η γραμμή της υπερασπιστικής τους πλεύσης, που σύμφωνα με τους συνηγόρους τους ενισχύεται από τα έγγραφα τα οποία ανέγνωσαν και κατέθεσαν στο δικαστήριο, κατατείνει στο:

1. Να καταδείξουν τις κραυγαλέες, όπως λένε, «αντιφάσεις, ανακρίβειες και ασύστολα ψεύδη» του μάρτυρα κατηγορίας Νίκου Ζήγρα, που κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι ο παρέλαβε από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, στο Χίλτον της Αθήνας, βαλίτσα με 80 εκατ. δραχμές, σε δεσμίδες των 5 χιλιάδων, για να την δώσει εκείνος στον πρώτο του εξάδελφο Ακη Τσοχατζόπουλο ως μίζα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, και από τον γιο του Μιχάλη, στο Χίλτον της Γενεύης, επίσης σε βαλίτσα, ποσό 400.000 δολαρίων σε μετρητά, προοριζόμενα και αυτά για τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ελλάδος.

2. Να αποδείξουν ότι αυτές οι κατηγορίες εκτοξεύονται, όπως λένε, από “έναν άνθρωπο, εκ συστήματος και εξ επαγγέλματος “ξεπλυματία”, πολύ πριν γνωρίσει ο Τσοχατζόπουλος τον Μιχαηλίδη”, και που κατά τη γνώμη τους “εξαγοράζει με αυτές τις ψεύτικες καταθέσεις” την δικαστική επιείκεια για τις δικές του ποινικές πράξεις στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για τις οποίες πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 6 ετών, αλλά ως μεταμεληθείς και συνεργαζόμενος με τις ανακριτικές Αρχές μάρτυρας, είναι ήδη ελεύθερος.

3. Να διαφωτίσουν το «διόλου εκτελεστικό», όπως λένε, ρόλο που ο ίδιος ο Ζήγρας ισχυρίστηκε πολλές φορές στην κατάθεσή του ότι είχε, εκτελώντας, όπως επαναλάμβανε, «μόνο εντολές του Τσοχατζόπουλου». Η κατάθεση τραπεζικών εγγράφων από την υπεράσπιση αποδεικνύει, κατά τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, ότι σε όλες του σχεδόν τις συναλλαγές, ο Ζήγρας έδινε εντολές όχι μόνο για το πού έπρεπε να μεταφερθούν χρήματα, αλλά και πώς να γίνεται συγκεκριμένα η διαχείριση του χαρτοφυλακίου του, όπως πχ στην τράπεζα Credit Suisse, όπου υποδείκνυε πού να τοποθετούνται τα κεφάλαιά του, κλπ.

Αφού απερρίφθη από το δικαστήριο μία ακόμη ένσταση της υπεράσπισης, αυτήν τη φορά για να μην αναγνωσθεί από την Πολιτική Αγωγή το περιεχόμενο πρόχειρων σημειώσεων του Άκη Τσοχατζόπουλου που βρέθηκαν στο γραφείο του και κατασχέθηκαν, με το σκεπτικό ότι είναι έγγραφα μη νομίμως αποκτηθέντα που βλάπτουν τους κατηγορούμενους, οι κ.κ. Μαντζουράνης και Αναγνωστόπουλος ισχυρίστηκαν, σχολιάζοντας τα έγγραφα που κατέθεσαν, ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη δεν στηρίζονται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αλλά μόνο «από τις παλινωδίες και αντιφάσεις ενός σκοτεινού ανθρώπου».

Πέραν αυτού, όμως, ο κ. Αναγνωστόπουλος, συνήγορος του Μιχάλη Μιχαηλίδη, προσκόμισε στο δικαστήριο και τη γνωμάτευση που έδωσε στον πελάτη του ο δικηγόρος κ. Λουκής Λουκαϊδης, τέως Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν του ζητήθηκε η γνώμη ως προς το εάν θα έπρεπε εκείνος και ο πατέρας του Ντίνος να παραδοθούν στις ελληνικές Αρχές το 2013 όταν αυτό ζητήθηκε από τον διενεργώντα την ανάκριση της υπόθεσης κ. Γαβριήλ Μαλλή.

Ο κ. Λουκαϊδης, σύμφωνα με τη γνωμάτευσή του που κατατέθηκε στη δίκη χθες, συμβούλευσε τους Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη να μην εμφανιστούν ενώπιον των ελληνικών δικαστικών Αρχών διότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη φύση της κατηγορίας» και επίσης «δεν παρέχονται στοιχεία που να διασφαλίζουν δίκαιη διαδικασία».

«Τι είναι αυτό που εμπόδισε τις ελληνικές Αρχές να επιληφθούν των υποθέσεων αυτών επί 14 χρόνια, και το κάνουν τώρα;», αναρωτιέται ο κ. Λουκαϊδης στη γνωμάτευσή του όταν οι δύο εκ Κύπρου κατηγορούμενοι του ζήτησαν τη γνώμη του για το εάν έπρεπε να «παραδοθούν» στις ελληνικές ανακριτικές Αρχές.

Στο σημείο αυτό ο δικηγόρος κ. Αναγνωστόπουλος σχολίασε με νόημα:

«Τα πλούτη του Τσοχατζόπουλου τα είδαν όλοι το 2012; Δεν τα έβλεπαν τόσα χρόνια;».
Ερωτηματικά ετέθησαν και κατά την επίδοση στην έδρα του εγγράφου με το οποίο ο ανακριτής κ. Μαλλής αιτείτο από τις κυπριακές Αρχές τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Σύμφωνα με την απάντηση των κυπριακών Αρχών – που επίσης παραδόθηκε ως έγγραφο – ζήτησαν περισσότερα στοιχεία από τον Έλληνα ανακριτή, τα οποία μάλιστα να βασίζουν μία συγκεκριμένη κατηγορία ώστε, τότε μόνο, να δεσμεύσουν ισόποσο της περιουσίας τους ποσό.

Κατά την υπεράσπιση, οι κυπριακές Αρχές «έπραξαν το αυτονόητο και λογικό, δίνοντας μάλιστα στις δικές μας ένα μάθημα ορθής δικονομικής τακτικής», και τόνισαν ότι κακώς ο Έλληνας ανακριτής ισχυρίστηκε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει καμία προϋπόθεση για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Έγινε και αναφορά στον τρόπο με τον οποίο έγινε η έκδοση των πτερα και υιού Μιχαηλίδη από την Κύπρο στην Ελλάδα. Οι κατηγορούμενοι την θεωρούν απαράδεκτη και μεθοδευμένη, και ισχυρίζονται ότι ασκήθηκαν πιέσεις για να αλλάξει το Σύνταγμα προκειμένου να εκδοθούν.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε ακόμα ότι ο ανακριτής κ. Μαλλής ερωτώμενος από τις κυπριακές Αρχές, συγκεκριμένα τη ΜΟΚΑΣ, τι γνωρίζει για την εταιρεία Beeston, απάντησε στις 30/1/2013 «δεν ξέρω ποιανού είναι», και τον 9ο μήνα του ιδίου έτους «δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης», αλλά «πιθανολογούμε ότι είναι συμφερόντων Μιχάλη και Ντίνου Μιχαηλίδη».

Η Beeston είναι μία από τις 3 εταιρείες, μαζί με την P&A Investments και την Bluebell, στις οποίες φέρεται να έδωσε εντολή ο Σύρος επιχειρηματίας Φουάντ αλ Ζαγιάντ, να εκδώσουν επιταγές, η πρώτη σε τραπεζικό λογαριασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Ελβετία, και οι άλλες δύο σε λογαριασμούς του Ζήγρα πάλι στην Ελβετία.

Εξαρχής ο Μιχάλης Μιχαηλίδης έχει ισχυριστεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την Beeston, και ότι τα χρήματα που πράγματι κατατέθηκαν μέσω επιταγής αλ Ζαγιάντ στο λογαριασμό του της Morgan Stanley αφορούσαν άλλες δουλειές που έκανε αυτός μαζί με τον Σύρο φυγόδικο.

Εν τω μεταξύ, ο συνήγορος του κ. αλ Ζαγιάντ, Θέμης Σοφός, ήδη ενημέρωσε  ότι έχει στα χέρια του τη γραπτή δήλωση του πελάτη του, την οποία θα αναγνώσει και θα καταθέσει τη Δευτέρα στο δικαστήριο, και με την οποία ο Σύρος επιχειρηματίας θα δηλώνει προς ποίους έδωσε τελικά εντολή να σταλούν επιταγές, και για ποιόν σκοπό.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, κατατέθηκε ακόμα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη έγγραφο του Ιανουαρίου του 2013, όταν ο Νίκος Ζήγρας ήταν ακόμα στη φυλακή. Πρόκειται για υποβολή υπομνήματός του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, στο οποίο αναφέρει ότι αυτός έδειξε μεταμέλεια, ομολόγησε τις πράξεις του και, ως εκ τούτου να θεωρηθεί πλημμέλημα το αδίκημά του. Σε τέτοια περίπτωση, αναφέρει, θα καταθέσει εναντίον του Μιχαηλίδη «διότι χωρίς δική μου κατάθεση υπόθεση δεν στέκει».

Τελικά, το αίτημα του Ζήγρα έγινε δεκτό, αποφυλακίστηκε, και καταθέτει σε αυτήν τη δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, κατέθεσε στον ανακριτή ότι υπάρχει εμπλοκή και του Ντίνου και του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος.

Και οι δύο, πατέρας και γιος, έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον του.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης, προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα που καταδεικνύουν, όπως λέει, ότι ο Ζήγρας «είχε πακτωλό μετρητών» σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, από τους οποίους έφευγαν συχνά χρήματα στο δικό του, επίσης, λογαριασμό της εταιρείας Μορέλια στην Ελλάδα.

«Ποιος ο λόγος, τότε, να κουβαλήσει από την Κύπρο τον Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Ελβετία με μια βαλίτσα με 400.000 δολάρια σε μετρητά για να τα καταθέσει στην Credit Lyonnaise στη Γενεύη, μετά να τα πάρει ο ίδιος από εκεί σε θυρίδα στη Credit Suisse στη Ζυρίχη, και να τα δώσει έπειτα στην Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου για το ακριβό διαζύγιό της από τον Άκη; Ποιος ο λόγος να κάνει όλη αυτήν τη βόλτα, ενώ είχε πολλαπλάσια μετρητά σε διάφορους λογαριασμούς;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαντζουράνης, καταθέτοντας και τα ανάλογα παραστατικά.

Τέλος, κατέθεσε στο δικαστήρια και διάφορα έγγραφα και πιστοποιητικά που έχουν, όπως είπε, σχέση με το ήθος, τον πατριωτισμό και το χαρακτήρα του πελάτη του.

Ανάμεσα σε αυτά είναι: Ένας έπαινος για προσφορά του σε προσφυγικό καταυλισμό, επιστολή του Χριστάκη Χριστοδουλίδη, εκτοπισμένου από το Μπέλα Παϊς της Κερύνειας, που τον ευχαριστεί διότι ανέλαβε την κηδεμονία και το μεγάλωμα των παιδιών του διότι εκείνος δεν μπορούσε.

Επίσης προσωπική επιστολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη το 1999 όταν ο κ. Μιχαηλίδης παραιτήθηκε από την κυβέρνησή του για να κάνει δικό του κόμμα, και στην οποία «τον ευχαριστεί και τον επαινεί για τον αγώνα του για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού», πιστοποιητικά ότι επί 20 χρόνια είναι μέλος της Επιτροπής Αγωνιστών ΕΟΚΑ στη Λεμεσό, το μητρώο Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, που αναφέρεται σε αυτόν και στη δράση του, εισφορές του στον Αντικαρκινικό Σύλλογο Λεμεσού και άλλα.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, και ως την Παρασκευή αναμένεται να αρχίσουν οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων υπεράσπισης των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Ο πρώτος μάρτυρας, που είναι ήδη στην Αθήνα, αλλά θα επιστρέψει στην Κύπρο μέχρι να του πουν να έρθει ξανά, είναι ο κ. Κυριάκος Χριστοφή,  πρώην Υπουργός Εμπορίου την περίοδο Απριλίου 1995 – Νοεμβρίου 1997.