Aπομάκρυνση Ειντε ζητά το Κίνημα Αλληλεγγύη

Η ανοχή στις απαράδεκτες ενέργειες του Ειντε καθιστά συνυπεύθυνη την Ε/κ πλευρά τονίζει με ανκοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και ζητά την απομάκρυνδη του.imagew-2.aspx

Στην ανακοίνωση της η Αλληλεγγύη αναφέρει:

«Από την πενταμερή της Γενεύης και την αποκάλυψη των παρασκηνιακών ενεργειών του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τονίσαμε ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης ενεργεί εκτός των όρων εντολής που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Καλέσαμε δημόσια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Άιντα, εάν ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ δεν συμμορφωθεί και συνεχίσει να λειτουργεί ως προασπιστής των τουρκικών επιδιώξεων στο Κυπριακό.
Οι ενέργειες του Νορβηγού διπλωμάτη στη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στην Αθήνα και κατά τη συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, επιβεβαιώνουν ότι ούτε συμμορφώθηκε, και ούτε προτίθεται να το πράξει:
Η τοποθέτηση του απέναντι στην απαράδεκτη τουρκική απαίτηση για εφαρμογή των 4 βασικών ελευθεριών στην Κύπρο για τους Τούρκους πολίτες μετά τη λύση, κατέβαλε προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος και υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας – Ε.Ε, αυτές ισχύουν και παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της εγκατάστασης.
Προκάλεσε τη έντονη δυσφορία της Αθήνας και του Κυπριακού Ελληνισμού με την επίσκεψη του στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Όλο το βάρος των απαιτούμενων ενεργειών για την απομάκρυνση του πέφτει στους ώμους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ανοχή του Προεδρικού στα όσα πράττει ο Άιντα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, είναι συνυπευθυνότητα. Άλλωστε δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη αποδεχθεί την εφαρμογή των 4 βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.»