Τουρκία: Έπαιξαν ξύλο στη Βουλή για τις υπερεξουσίες του Ερντογάν

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν εκ νέου στο τουρκικό κοινοβούλιο χθεςnewego_LARGE_t_1101_55149968_type13145 engine.feed.gr το βράδυ με τούρκους βουευτές να πιάνονται στα χέρια, καθώς “άναψαν τα αίματα”  στη διάρκεια  της συζήτησης που διεξάγεται για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βουλευτές από το κυβερνών κόμμα (AK Party) και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) πιάστηκαν στα χέρια σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον γύρω από το κεντρικό βήμα του Κοινοβουλίου.
Το AKP έχοντας την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος (MHP) προωθεί την υιοθέτηση των σχετικών τροποποιήσεων του συντάγματος, οι οποίες σύμφωνα με τον Ερντογάν θα ενισχύουν την άσκηση της εξουσίας, αποτρέποντας την προσφυγή σε εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Τόσο το αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, όσο και το φιλοκουρδικό (HDP) φοβούνται ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα κλιμακώσουν τον αυταρχισμό άσκησης της προεδρικής εξουσίας.

Αυτό που προκάλεσε την ένταση ήταν η αντίδραση των βουλευτών του CHP όταν είδαν βουλευτές του ΑΚΡ να προσπαθούν να ψηφίσουν χωρίς να μπουν στα ειδικά παραβάν που είχαν στηθεί για την μυστική, κατά τα άλλα, ψηφοφορία. Στη θέα βουλευτών του CHP να κινηματογραφούν ό,τι συνέβαινε, οι βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν αντέδρασαν και ξέσπασε ο καβγάς.

Παρά την ένταση τρία από τα 18 άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν με περισσότερες από 340 ψήφους.