Εντονη αντιπαράθεση δικηγόρων στη δίκη Χριστόφια Μ.Νεοφύτου

Στις 13 Φεβρουαρίου η συνέχιση της δίκης

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου η αντεξέταση του Επιμετρητή Ποσοτήτων Πασχάλη Πασχάλη από τον δικηγόρο του ενάγοντα Μιλτιάδη Νεοφύτου, στο πλαίσιο της ακρόασης της αγωγής που καταχώρησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο εργολήπτης εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Χριστόφια με την οποία διεκδικεί πέραν των 22 εκ. ευρώ για εργασίες που έχει διενεργήσει στις κατοικίες του τέως Προέδρου στη Μακεδονίτισσα και στο Κελλάκι.dchristofias-den-perimena-tosi-acharistia-kai-tosi-sklirotita-eikones

Μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δικηγόρων των αντιδίκων, ως προς τον ορισμό της επόμενης δικασίμου, τελικά ο δικαστής Νικόλας Σάντης όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 13ης Φεβρουαρίου στις 10.30. Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο την 31η Φεβρουαρίου η υπεράσπιση του εναγόμενου θα παρουσιάσει όλους του μάρτυρες υπεράσπισης.

Η συζήτηση μεταξύ των δικηγόρων των διαδίκων εντάθηκε όταν οι δικηγόροι του εναγόμενου ζήτησαν ημερομηνία για συνέχιση της δίκης τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, αναφέροντας στο Δικαστήριο ότι ο μάρτυρας διαμένει στο εξωτερικό και ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. Μετά από συζήτηση μεταξύ δικηγόρων, ο δικαστής εισηγήθηκε την 5η Ιανουαρίου για συνέχιση της δίκης.

Ο δικηγόρος του ενάγοντα Χαρίλαος Βελάρης αναφέροντας ότι θα απουσιάζει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου σε διακοπές είπε ότι θα αποδεχθεί να οριστεί δικάσιμος στις 5 Ιανουαρίου εφόσον θα του παραδοθεί στις 27 Δεκεμβρίου η γραπτή δήλωση του μάρτυρα. Μετά από συζήτηση, οι δικηγόροι του κ. Χριστόφια αποδέχθηκαν να παραδώσουν τη δήλωση, ωστόσο ο κ. Βελάρης αντιδρώντας στη κριτική των δικηγόρων του κ. Χριστόφια, ανέφερε ότι τα δικαστήρια επαναρχίζουν τη λειτουργία τους στις 7 Ιανουαρίου και ως εκ τούτου δεν συμφωνεί να οριστεί ημερομηνία ενωρίτερα.

Ο μάρτυρας του, οποίου την ταυτότητα απέφυγαν να δηλώσουν οι δικηγόροι του ενάγοντος, όπως ανέφεραν στο δικαστήριο θα καταθέσει σε σχέση με τις αναφορές του ενάγοντος για το σωματείο Ομόνοια, διαμένει στην Αγγλία και είναι εργολήπτης στο εξωτερικό.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του εναγόμενου θα κληθούν επίσης λειτουργοί από τη φορολογία εισοδήματος για να διαπιστωθεί εάν ο ενάγων δήλωσε ορθά την κερδοφορία του και από το γραφείο του Εφόρου Εταιρειών.

Κατά την αντεξέταση του κ. Πασχάλη, ο κ. Βελάρης υπέβαλε σειρά ερωτημάτων με αντιπαραβολή της δήλωσης και της εκτίμησης που διενήργησε ο μάρτυρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι διενήργησε την μελέτη για σκοπούς συμβιβασμού και όχι για σκοπούς δικαστηρίου και ότι οι υπολογισμοί του έγιναν από τα αρχιτεκτονικά σχέδια όπου υπήρχαν και μετά από επιτόπια εξέταση.

Είπε ακόμα πως για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι η εκτίμηση του δεν έγινε με βάση αποδείξεις πληρωμών ή τις αναφορές των εναγομένων, τις οποίες δεν έλαβε υπόψη ανέβασε την εκτίμηση του και για τις δύο κατοικίες κατά 100.000 με 130.000 ευρώ προς τα άνω σε σχέση με τις μέσες τιμές όπως δόθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Βελάρη ανέφερε ότι δεν είχε χρόνο να εξετάσει τον μεγάλο όγκο των τιμολογίων που κατέθεσε ο ενάγων αναφέροντας ωστόσο ότι άλλο είναι το τιμολόγιο και άλλο η απόδειξη. Εξήγησε πως υπάρχει το ενδεχόμενο όπως συμβαίνει στον τομέα ο εργολάβος που οφείλει στον υπεργολάβο 30.000 ευρώ μπορεί να τον καλέσει και να του πει σου δίνω 25.000 και ξοφλούμε.

Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε στην εκτίμηση του για το κόστος των δαπέδων της κατοικίας στη Μακεδονίτισσα, για τα μηχανολογικά και ως προς τις γνώσεις του επί της μηχανολογίας.

Απαντώντας ανέφερε πως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μηχανολόγος για να κάνει εκτιμήσεις για το κόστος. Είπε ακόμα πως εάν ο εργολάβος αγόραζε υλικά χωρίς να ερευνήσει την αγορά και όχι με τη διαδικασία των προσφορών δεν θα πρέπει το κόστος να το καταβάλει ο ιδιοκτήτης.

Ο κ. Πασχάλη απάντησε ότι στην εκτίμηση του δεν έλαβε υπόψη το κόστος των φωτιστικών (8.000) καθώς αυτά δεν τα βάζει ο εργολάβος, αλλά ο ιδιοκτήτης. Είπε ακόμα ότι το ποσό των 30.000 ευρώ που περιέλαβε στην εκτίμηση του για ερμάρια είναι πολύ ψηλό και ότι 50.000 ευρώ για εργασίες που έκαναν πελεκάνοι είναι πάρα πολύ ψηλό.

Είπε επίσης, ότι έλαβε υπόψη τα γυάλινα κάγκελα της σκάλας και ότι δεν περιέλαβε στην εκτίμηση του την θύρα του γκαράζ που ήρθε ειδικά από την Αμερική μετά από παραγγελία του ιδιοκτήτη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή του κόστους κατασκευής, ο μάρτυρας  απάντησε ότι η μέση κατοικία στην Κύπρο, δεν διαθέτει ασανσέρ όπως η κατοικία του κ. Χριστόφια, ούτε αλεξίσφαιρα τζάμια, των οποίων όμως το κόστος δεν είναι μεγάλο, όπως δεν διαθέτει υποδαπέδια θέρμανση, διαθέτει ωστόσο αποσκληρυντή νερού, ο οποίος δεν κοστίζει 3000 ευρώ όπως είναι ο .ισχυρισμός του ενάγοντος.

Σε ό,τι αφορά το Κελλάκι είπε πως η βιβλιοθήκη δεν είναι κτίσμα αλλά πρόκειται για κοντέινερ το οποίο ενσωματώθηκε με το κτήριο και στο οποίο τοποθετήθηκαν ξύλινα ράφια το κόστος των οποίων δεν μπορεί να ξεπερνά τις 5.000 ευρώ ενώ το κόστος του κοντέινερ είναι από 2.000 μέχρι 2.500 ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι στην εκτίμηση του περιέλαβε το κόστος της μετατροπής του γκαράζ σε γραφείο για τις ανάγκες του κ. Ταλάτ. Είπε ακόμα πως δεν έλαβε υπόψη την ανακατασκευή της στέγης καθώς δεν ανέβηκε για να διαπιστώσει ότι ήταν καινούργια, αλλά ανέφερε σε κάθε περίπτωση η υπερτιμολόγηση που έκανε υπερκαλύπτουν τις όποιες παραλείψεις.

Ανέφερε επίσης ότι περιέλαβε το κόστος της θερμομόνωσης των τοίχων και ανέφερε ότι μια εκτίμηση δεν είναι ψυχρή αποτύπωση αριθμών, αλλά είναι συνολική εκτίμηση στη βάση των δεδομένων της αγοράς.

Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι στα τιμολόγια γίνονται αναφορές για εκπτώσεις και διευκρίνισε ότι δεν αμφισβητεί ότι αυτές ο εργολάβος τις μετέφερε στον ιδιοκτήτη.

Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι στη εκτίμηση του δεν έλαβε υπόψη ότι στο Κελλάκι εργάστηκαν και άλλοι άνθρωποι διενεργώντας εργασίες πέραν αυτών του εναγόμενου.

Είπε ακόμα ότι το κόστος κατασκευής αυξάνεται όταν το σπίτι κατοικείται.