Ο συριακός στρατός ελέγχει πλήρως το Χαλέπι

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε πλήρως το Χαλέπι, αναφέρει ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης.56ce92aacf640514bd60525d5e375101

Λίγο νωρίτερα, η συριακή κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι αναχώρησε από την πόλη η τελευταία αυτοκινητοπομπή με αντάρτες και αμάχους.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Χαλέπι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ-Ασαντ από το 2012.

Η κατάληψη του Χαλεπιού αποτελεί τη σημαντικότερη στρατιωτική νίκη του συριακού στρατού επί των ισλαμιστών  από το ξέσπασμα του πολέμου τον Μάρτιο του 2011 και θεωρείται ως σημείο καμπής για την εξέλιξη του εμφυλίου πολέμου.

«Τα τέσσερα τελευταία λεωφορεία που μετέφεραν τρομοκράτες και μέλη των οικογενειών τους έφτασαν στη Ραμούσα», μια συνοικία στο νότιο τμήμα της πόλης του Χαλεπιού όπου βρίσκεται μια πύλη προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές. Ο συριακός στρατός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες.

Έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση με τη βοήθεια της Ρωσίας, ο συριακός στρατός κατέλαβε εδάφη στο ανατολικό Χαλέπι που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι αντάρτες και οι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε θύλακες που ήλεγχαν αντάρτες στην πόλη, άρχισαν να απομακρύνονται έπειτα από τη συμφωνία κυβέρνησης – ανταρτών.

Από τις 15 Δεκεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι. Πριν φύγουν τα τελευταία λεωφορεία από την πόλη, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι 34.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ανάμεσά τους και 4.000 αντάρτες που είχαν φύγει με δικά τους οχήματα το προηγούμενο βράδυ.

«Οι άνθρωποι πήγαν από τη μία κόλαση σε μία άλλη» είπε ο Αμπντούλ-Νάσερ Ναντάφ, αντάρτης που εγκατέλειψε το ανατολικό Χαλέπι και μετέβη στην επαρχία Ιντλίμπ. «Είμαστε όλοι κουρασμένοι και ο εκτοπισμός ήταν πολύ δύσκολος. Το χιόνι και το κρύο έκανε τα πράγματα χειρότερα» σημείωσε.

«Μπορεί να συνεχίσω να μάχομαι. Έχασα το κίνητρο» είπε ο ίδιος, σύμφωνα με τους New York Times. «Οι στόχοι άλλαξαν – η κατάσταση στο έδαφος άλλαξε» πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι από τους αμάχους και τους μαχητές έχουν μεταφερθεί στο Ιντλίμπ γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία προειδοποίησε, μάλιστα, ότι υπάρχει ο φόβος το Ιντλίμπ να μετατραπεί σε νέο Χαλέπι.