Νεκρός στο Μιλάνο ο δράστης του Βερολίνου σε ανταλλαγή πυρών

Σε αστυνομικό έλεγχο τα ξημερώματα

Νεκρός σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο Μιλάνο έπεσε ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί που καταζητείτο για την επίθεση στο Βερολίνο, όπως επιβεβαίωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο 24χρονος εντοπίστηκε σε έλεγχο τα ξημερώματα της Παρασκευής και πυροβόλησε αστυνομικούς μόλις του ζήτησαν τα χαρτιά του, οι οποίοι ανταπέδωσαν και τον σκότωσαν επί τόπου.039b199c88ffb9aed7b48cbd7abde2ca

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τον Ανίς Αμρί» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών. Οι αναφορές θέλουν τον καταζητούμενο να ταξίδεψε σιδηροδρομικά πρώτα στη Γαλλία και έπειτα στο Τορίνο, από όπου και πήγε, επίσης με το τρένο, έξω από το Μιλάνο.

Το περιστατικό σημείωθηκε περίπου στις 03:30 μπροστά στον σταθμό Σέστο Σαν Τζοβάνι (βόρεια του κέντρου της πόλης). Η ταυτοποίησή του φέρεται να έγινε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα – τα αποτυπώματα του Αμρί είχαν επίσης βρεθεί στην νταλίκα με την οποία είχε γίνει η επίθεση, εκτός από τα προσωπικά του έγγραφα.

Οι γερμανικές Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και τις τελευταίες ώρες συνέλαβαν σε ξεχωριστή υπόθεση δύο υπόπτους για σχέδιο επίθεσης σε εμπορικό κέντρο στο Όμπερχαουζεν. Πρόκειται για δύο αδέλφια από το Κοσσυφοπέδιο και εκπρόσωπος της αστυνομίας της Έσσης ανέφερε πως «δεν έχει διαπιστωθεί διασύνδεση με τον Αμρί, πέραν του τρομοκρατικού υποβάθρου».

Παράλληλα, εξετάζεται αν ο Αμρί ήταν ο δράστης δολοφονίας ενός 16χρονου στο Αμβούργο πριν από δύο μήνες, ενδεχόμενο που ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από Βερολίνο, στη Γαλλία και έπειτα στην Ιταλία

Το περιστατικό στο Μιλάνο ήταν γνωστό από το πρωί, όμως οι επίσημες ανακοινώσεις περιορίζονταν αρχικά σε ανταλλαγή πυρών άγνωστου άνδρα με αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου. Στις πρωινές επίσημες ιταλικές ανακοινώσεις δεν υπήρχε καν αναφορά περί ισλαμιστικού υποβάθρου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στα ιταλικά ΜΜΕ όπως η Repubblica υποστήριξαν στη συνέχεια πως ο άνδρας φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» -αλλά ούτε εκείνες οι πρώτες αναφορές δεν συνέδεαν την υπόθεση με το Βερολίνο και περιορίζονταν στο ότι ο άνδρας είχε περάσει μέσω Γαλλίας.

Προηγουμένως, είχε φανεί ότι ο καταζητουμένος είχε μείνει στη γερμανική πρωτεύουσα για τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση.

Το κρατικό κανάλι rbb μετέδωσε εικόνες από κάμερες ασφαλείας που υποστηρίζει ότι δείχνουν τον καταζητούμενο Αμρί τις ώρες μετά την επίθεση να πηγαίνει σε σαλαφιστικό κέντρο στο Μοαμπίτ, στο κέντρο του Βερολίνου. Το κέντρο, το λεγόμενο Fussilet 33, είναι γνωστό στην αντιτρομοκρατική για διασυνδέσεις του με σαλαφιστικά στοιχεία (στο rbb χαρακτηρίζεται μάλιστα «τζαμί της ISIS»).

Οι εικόνες που φέρεται να δείχνουν τον καταζητούμενο προέρχονται από τα ξημερώματα της Τρίτης μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπράιτσαϊντπλατς (συγκεκριμένα, στις 03:50, δηλαδή λίγο παραπάνω από επτά ώρες μετά την επίθεση). Η απόσταση μεταξύ των δύο σημείων δεν είναι μεγάλη.

Επισήμως, η αστυνομία δεν σχολίασε την αναφορά του rbb και παρέπεμψε στην εισαγγελία. Αναφορές ήθελαν επίσης τις ειδικές δυνάμεις να κάνουν έφοδο την Πέμπτη στο σημείο, πιθανότατα στο πλαίσιο ερευνών για τον Αμρί.

Το rbb υποστηρίζει επίσης πως ο καταζητούμενος είχε καταγραφεί σε κάμερα ξανά στο σαλαφιστικό κέντρο στο Μοαμπίτ λίγες ημέρες πριν την επίθεση, τις νύχτες προς 14η και προς 15η Δεκεμβρίου (και τις δύο φορές την ίδια περίπου ώρα, πάλι περίπου στις 03:30).

Ξεχωριστά, η εφημερίδα Tagesspiegel επίσης υποστήριζε ότι η αστυνομία θεωρούσε πως ο Αμρί μπορεί να βρισκόταν ακόμη στο Βερολίνο, μιλώντας για μαρτυρία κατοίκου που τον είδε να διαφεύγει από το σημείο της επίθεσης με τραύματα στο πρόσωπο.