Νέο Σχέδιο (για εντυπώσεις) συζητά το Δ.Σ. των Κ.Α εκτάκτως σήμερα!

ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÙÍ ÓÔÉÓ ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ

Αναμένονται εισηγήσεις για νέες μαζικές απολύσεις, δραστικές μειώσεις μισθών και μείωση του στόλου

 

Υπό το φως των   αποκαλύψεων που έγιναν για τις μεθοδεύσεις που οδηγούν μαθηματικά στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, σε συνάρτηση με την σφοδρότατη κριτική που έχει διατυπωθεί από τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και τις Συντεχνίες για τους ανορθόδοξους χειρισμούς που έγιναν έως τώρα, συνέρχεται σήμερα Παρασκευή τοαπόγευμα σε νέα συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών για να εξετάσει ένα νέο έκτακτο σχέδιο δράσης-αναδιάρθρωσης που έχει ετοιμαστεί   ενδοεταιρικά κασι άρον άρον με προφανή στόχο να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις και να δοθεί προς τα έξω η εικόνα ότι  γίνεται μια ύστατη προσπάθεια, ώστε να σωθεί η Εταιρεία. Αναμένεται, ότι το σχέδιο που θα παρουσιάστεί θα προβλέπει δραστική μειώση του προσωπικού, με νέες μαζικές απολύσεις και ακόμη πιο δραστικές μειώσεις μισθών και ωφελημάτων ιδιαίτερα για τους πιλότους των οποίων οι μισθοί κρίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών ότι ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της μισθοδοσίας των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης. Ακόμη αναμένεται να υπάρξει εισήγηση για περαιτέρω δραστική μείωση του στόλου, ο οποίος σήμερα αριθμεί πέντε αεροπλάνα ( από έντεκα) συν το ένα γηρασμένο ιδιόκτητο που χρησιμοποιείται ως εφεδρικό.

Για το νέο αυτό σχέδιο, το πέμπτο στη σειρά τοn τελευταίο ενάμιση χρόνο, το οποίο ενημερωμένη πηγή μας χαρακτήρισε ως ένα νέο επικοινωνιακό τρικ, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντησή του με με μέλη του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών. Η συνάντηση  έγινε μετά και την πρόσφατη επιστολή που του έστειλαν έξι από τα μέλη του Δ.Σ., που διαχώρισαν τη θέση τους και κατάγγειλαν μεταξύ άλλων ότι φαίνεται να έχει προαποφασιστεί και τροχιοδρομηθεί το κλείσιμο του εθνικού μας αερομεταφορέα.

Στη συνάντηση στην οποία ο Πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την δυσφορία του για την διαρροή στον Τύπο της επιστολής με τις καταγγελίες που του απεστάλη πρόσφατα, συμμετείχαν και ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Γενική Λογίστρια του Κράτους Ρέα Γεωργίου. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται επίσης να προειδοποίησε πολύ αυστηρά τα έξι μέλη του Συμβουλίου που στασίασαν ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές που εκθέτουν την κυβέρνηση και υπέδειξε με νόημα πως σε όποιον δεν αρέσει η πολιτική που ακολουθείται υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης. Ωστόσο, δεν κρίθηκε σωστό αυτή την κρίσιμη περίοδο να επισυμβεί τέτοια εξέλιξη γιατί θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Εξάλλου καταβλήθηκε προσπάθεια να πειστούν τα μέλη που διαφωνούν πως δεν ευσταθούν οι αναφορές στην επιστολή των έξι μελών του ΔΣ της εταιρείας ότι κρατούνται στο σκοτάδι σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.  Εξάλλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε πως καμία σοβαρή κυβέρνηση, όταν βλέπει ότι μπορεί να επιβιώσει μια εταιρεία, δεν θέλει να την κλείσει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να δει την ανεργία να αυξάνεται.

Πηγές του Προεδρικού που επικαλέστηκε εξάλλου το ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά από την Κυβέρνηση την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.Η τελευταία φάση του υφιστάμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης που απομένει να υλοποιηθεί προβλέπει τη μείωση του προσωπικού κατά 320 άτομα και ταυτόχρονη μείωση των ωφελημάτων.

Πάντως το γεγονός ότι έγινε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2015 να περιληφθεί κοντύλι ύψους 10 εκ. ευρώ για τις ΚΑ σε συνδυασμό με τη δήλωση του νομικού συμβούλου της Εταιρείας στη Βουλή ότι κατά 99% η απάντηση της ΕΕ για την νομιμότητα των ενισχύσεων θα είναι αρνητική, γεγονός που σημαίνει αυτόματα κλείσιμο είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα και το προσωπικό και τη Διεύθυνης και το Δ.Σ.

Επισημαίνουμε ότι στις ΚΑ έχουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υποβληθεί τέσσερα σχέδια από τέσσερις διαφορετικούς οίκους εμπειρογνωμόνων. Κατά σειράν υποβλήθηκαν σχέδια από τις εταιρέιες Air France –KLM Consultants, την Lufthansa Consultants την KPMG UK, και την ΝYRAS που έχουν κοστίσει εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα να έχει τύχεει εφαρμογής. Αυτό που θα παρουσιαστεί σήμερα έγινε από στελέχη της Εταιρείας και θα είναι το πέμπτο.

 

Πύρ ομαδόν ξανά από τις Συντεχνίες κατά Κυβέρνησης

Στο μεταξύ το σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης και τους χειρισμούς της συνεχίστηκε από όλες τις Συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών.

Συγκεκριμένα επέκριναν εκ νέου την Κυβέρνηση ότι πρόθεσή της ήταν και παραμένει η μη ικανοποίηση των κριτηρίων, τα οποία θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για έγκριση των κρατικών ενισχύσεων προς τις Κυπριακές Αερογραμμές και με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετηθούν πλήρως ιδιωτικά συμφέροντα και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά την προσπάθεια για διάσωσης της εταιρείας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το ξεγύμνωμα της Εταιρείας με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και ειδικά των χρονοθυρίδων προς το Λονδίνο είχαν σαν αποτέλεσμα την απόσυρση ενδιαφέροντος από σοβαρούς επενδυτές», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού, οι συντεχνίες ΣΥΝΥΚΑ-ΟΗΟ/ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΑΣΥΣΕΚΑ, ΣΥΠΚΚΑ,και ΠΑΣΥΠΙ.

«Είναι προφανές ότι οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών δεν έχουν πρόθεση να καταβάλουν καμία σοβαρή προσπάθεια έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εγκριθούν οι κρατικές ενισχύσεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές», προσθέτουν.

Σημειώνουν δε ότι «είναι ξεκάθαρο το πλάνο που είχαν οι Υπουργοί  για να καταλήξουν  στην επιλογή του κλεισίματος της εταιρείας και το ξεπούλημα των περιουσιακών της στοιχείων στις εταιρείες Ryan Air και Aegean. Βάσει όλων των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το έγκλημα της διάλυσης της εταιρείας ήταν προσχεδιασμένο από την κυβέρνηση και άλλους εμπλεκόμενους».

Καλούν την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ξεκάθαρες θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες εκτιμούν ότι το συμφέρον του τόπου, της οικονομίας και των πολιτών, επιβάλλει τη συνέχιση της λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών και να διαφοροποιήσει τη θέση της προς την ορθή κατεύθυνση.

«Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στους δρόμους τις τελευταίες μέρες θα συνεχίσουν δυναμικά τη προσπάθεια τους για τη διάσωση της Εταιρείας γιατί πιστεύουν ότι αυτό εξυπηρετεί όχι μόνο τα δικά τους συμφέροντα αλλά και του τόπου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έξω από το Προεδρικό οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη, στην έξοδο του Προεδρικού δεκάδες υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών μαζί με εκπροσώπους των συντεχνιών τους, πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια σε ενδεχόμενο κλείσιμο της εταιρείας.

“Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Η Cyprus Airways μπορεί να επιβιώσει με τις σωστές ενέργειες από μέρους της Κυβέρνησης. Δηλαδή, βάζοντας το σωστό ΔΣ και διευθυντές, οι οποίοι να ενδιαφέρονται πραγματικά για τη σωτηρία της Cyprus Airways. Πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα των Κυπριακών Αερογραμμών”, δήλωσε μία εκ των υπαλλήλων του εθνικού αερομεταφορέα, η Παναγιώτα Ευσταθίου.

Ο Νίκος Πελαβάς κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να “διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού τη σημαία των Κυπριακών Αερογραμμών”.

Η Χριστιάνα Καραπάνου κρατώντας την κατάσταση μισθοδοσίας της ανέφερε ότι εργάζεται στην εταιρεία 25 χρόνια και ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές “δεν υπεραμείβονται”.

 

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ζητούν συνέχιση της λειτουργίας των ΚΑ

 

Στο μεταξύ ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητούν συνέχιση της λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών για αποφυγή επιπτώσεων στην οικονομία.Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Σταύρος Ευαγόρου, είπε ότι όλες οι ενέργειες αλλά και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης οδηγούν τις Κυπριακές Αερογραμμές με μαθηματική ακρίβεια είτε στο κλείσιμο, είτε σ’ ένα ξεπούλημα σε τιμές όσα- όσα.
«Άλλωστε τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και από τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του συμβούλου του ΠτΔ για θέματα αερομεταφορών, όσο και της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ των ΚΑ. Δυστυχώς, παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων, η κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να δώσει τη μάχη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διάσωση των ΚΑ. Ως ΑΚΕΛ καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, τη δωδεκάτη, να αναθεωρήσει την πολιτική της και να τερματίσει τη διαδικασία κλεισίματος των Κ.Α. Ας αναλογιστεί τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, τον τουρισμό και τους εργαζόμενους, και ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ακολουθεί μια εντελώς αντιφατική πολιτική για τις Κυπριακές Αερογραμμές.
«Ενώ στα λόγια διακηρύττει τη διάσωση των ΚΑ, στην πράξη τις οδηγεί στο κλείσιμο. Αυτή θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις εταιρίες Aegean και την Ryan Air, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για αγορά μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑ, αλλά για αγορά των περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της εταιρίας».

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να κατανοήσει και να αξιολογήσει σωστά την αναγκαιότητα ενός κυπριακού αερομεταφορέα ο οποίος όχι μόνο μπορεί να στηρίξει τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου γενικότερα, αλλά έχει και τεράστια σημασία, «ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου υφίσταται πόλεμο αμφισβήτησης η ίδια η κρατική μας κυριαρχία», όπως ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι το δρομολογούμενο κλείσιμο των ΚΑ θα έχει σοβαρότατες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι υπολογίζεται ότι άμεσα η κυπριακή οικονομία θα χάσει πέραν των 300 εκατομμυρίων από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

«Επιβάλλεται, λοιπόν, να υπάρξει ένα σχέδιο βιωσιμότητας το οποίο θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με βάση αυτή την εξέλιξη να αναζητηθεί ένας αξιόπιστος στρατηγικός επενδυτής για να συνεχίσουν να πετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές και να μην είναι το μέλλον τους το μέλλον κάποιων άλλων ευρωπαϊκών αερογραμμών. Θέλουμε να πετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές στους κυπριακούς ουρανούς και όχι στο παράδεισο. Δεν χρειαζόμαστε Κυπριακές Αερογραμμές στον παράδεισο», κατέληξε.