Γνωστός σε Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ ο Τυνήσιος που καταζητείται για το μακελειό στο Βερολίνο

Επικηρύχθηκε για 100.000 ΕΥΡΩ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ανά την Ευρώπη το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 24χρονου Τυνήσιου, βασικού υπόπτου για την πολύνεκρη επίθεση τη Δευτέρα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, μετά και την επικήρυξή του για 100.000 ευρώ κι ενώ δίνονται στο newego_large_t_1101_55089891_type13145φως συνεχώς πληροφορίες για το παρελθόν του.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Άνις Άμρι νωρίτερα φέτος (και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο) βρισκόταν υπό επιτήρηση από τις γερμανικές αρχές, καθώς ήταν ύποπτος για τον σχεδιασμό ληστείας. Ωστόσο η παρακολούθησή του σταμάτησε καθώς οι αρχές δεν βρήκαν αρκετά στοιχεία εναντίον του.
Χθες, το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στη Γερμανία τον επικήρυξε για 100.000 ευρώ καθώς, μετά το αλαλούμ που επικράτησε με τον Πακιστανό κρατούμενο, πλέον τον θεωρεί ως τον βασικό ύποπτο για τη δολοφονία 12 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη 49, δέκα εκ των οποίων φέρουν σοβαρά τραύματα.
Η Τύνιδα εξέδωσε το διαβατήριό του… χθες

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις ότι είχε απορριφθεί το αίτημά του για άσυλο και στη Γερμανία και ότι κυκλοφορούσε ελεύθερος με προσωρινή άδεια, διότι δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, αν και είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος λόγω των επαφών του με τον φυλακισμένο ισλαμιστή Αχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλάχ Α. ή «Αμπού Ουάλα», τον «ιερωμένο χωρίς πρόσωπο», προκαλούν πολιτικές αναταράξεις και επικρίσεις για τον σύστημα ασύλου. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η Τυνησία, η οποία αρνείτο αρχικά να του χορηγήσει διαβατήριο με την αιτιολογία ότι δεν ήταν Τυνήσιος πολίτης, τελικά το εξέδωσε, αλλά έφτασε στην Γερμανία χτες. Αν είχε φτάσει νωρίτερα θα είχε απελαθεί.
Φυλακή για εμπρησμό
Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, η ιταλική δημόσια τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι ο 24χρονος Τυνήσιος από το 2011 μέχρι το 2015 εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Σικελία, καθώς είχε καταδικασθεί για πρόκληση ζημιών και για την πυρπόληση του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών του νησιού της Λαμπεντούζα.
Παρέμεινε έγκλειστος για τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Κατάνης και του Παλέρμο της Σικελίας. Όταν αποφυλακίστηκε, δεν κατέστη δυνατή η έκδοσή του στην Τυνησία, λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των αρχών της Τύνιδας.

Γνωστός και στις αμερικανικές αρχές
Όπως εξάλλου αποκαλύπτουν σήμερα οι New York Times, οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα εξαιτίας του πλούσιου ποινικού του μητρώου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας η είδηση της ταυτότητας του δράστη της επίθεσης με το φορτηγό έθεσε σε συναγερμό τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών από την Ευρώπη μέχρι την Ουάσινγκτον καθώς ο Τυνήσιος δραπέτης δεν ήταν γνωστός για τη δράση του και τις διασυνδέσεις του μόνο στις γερμανικές αρχές, αλλά και στις αμερικανικές.
Όπως εξηγούν οι NYT επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Ανίς Αμρί ήταν γνωστός στις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο Τυνήσιος είχε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για το πως να φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μία φορά μέσω Telegram με το Ισλαμικό Κράτος, τόνισαν οι αξιωματούχοι μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στην εφημερίδα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Όπως αποκάλυψε επίσης, οι ΗΠΑ είχαν βάλει τον Τυνήσιο σε λίστα απαγόρευσης πτήσεων προς την χώρα.