Αλλα δηλώνει ο Εκπρόσωπος και άλλα ο Ειντε για τη συνάντηση στη Γενεύη

Με τη βεβαιότητα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας , της Ε.Ε. και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μίλησε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ο Ειντε άλλα δήλωσε μετά την χθεσινή συνάντνηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.imagew-4-aspx

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Τεταρτη  ότι «το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη έχει ξεκαθαρίσει» . Είπε εξάλλου πως αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν την επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη μέσα από τη σκοπιά του να καταλήξουμε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της ΕΕ είτε των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του χθες  στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια πολύ καλή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και θέματα που άπτονται των συναντήσεων στη Γενεύη, καθώς και της διεθνούς διάσκεψης.

Είναι κοινή η πεποίθηση να αξιοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα μέχρι τη μετάβαση των ηγετών στη Γενεύη, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για να καταλήξουμε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στην Ελβετία, είπε.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την αρχή του δρόμου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί εκείνη η υποδομή από πλευράς προόδου, τόσο στα πέντε κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού όσο και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, «ώστε να μπορούμε να αισιοδοξούμε για μια πετυχημένη διάσκεψη στη Γενεύη».

Όσον αφορά την εκπροσώπηση στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος σε μια διεθνή συνθήκη που θα συζητηθεί στη Γενεύη και δεν μπορεί να είναι απούσα. Και θα πρέπει επιτέλους, να μην εισαγάγουμε αυτό στον δημόσιο διάλογο, να μην αμφισβητούμε από μόνοι μας την Κυπριακή Δημοκρατία».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο τρόπος που θα εκπροσωπηθεί και το πώς διασφαλίζεται καλύτερα η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι το οποίο μελετούμε. όμως «το αν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία [παρούσα] είναι ένα θέμα το οποίο είναι εκτός συζήτησης, έχει τελειώσει».

Σε ερώτηση εάν έχει στείλει προσκλήσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε «να αναμένουμε να δούμε για τις προσκλήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε τί θα γίνει εκείνη την ημέρα».

Συμπλήρωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία της ΕΕ στη διάσκεψη, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, καθώς υπάρχει και σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η επιθυμία από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αφού επανέλαβε ότι «είναι δεδομένο» το ζήτημα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην επιμονή της ε/κ πλευράς για την ανάγκη παρουσίας της ΕΕ και των πέντε μονίμων μελών, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς λόγους ή επικοινωνιακές σκοπιμότητες». Εμείς, συνέχισε, θεωρούμε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε, τόσο η ΕΕ, όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια που γίνεται, για να έχουμε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

«Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν τη συνάντηση στη Γενεύη μέσα από την ίδια σκοπιά, δηλαδή να καταλήξουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα, αν αυτό είναι το ζητούμενο όλων, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της ΕΕ είτε των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» κατέληξε.

Εξάλλου από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι δεν  εστάλη καμία επίσημη επιστολή εκ μέρους του ΟΗΕ για να προσκληθούν οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις της Γενεύης για το Κυπριακό, στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς «το γεγονός είναι εν γνώσει τους» και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε όσους θα μετέχουν.

Σε δηλώσεις του χθες  μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Έιντε είπε ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται «προφανώς οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ». Όσον αφορά άλλους συμμετέχοντες που θα προσκληθούν εφόσον αυτό απαιτείται, ο κ. Έιντε είπε ότι αυτό πρέπει ακόμη να συζητηθεί.

Ανέφερε εξάλλου ότι ενθαρρύνει τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας να προετοιμάσουν μια συνάντηση πριν τη Γενεύη, αν και όπως είπε δεν υπάρχει ακόμη οριστική ημερομηνία. «Υποθέτω [αυτό] θα γίνει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, όμως δεν έχω κάποια ημερομηνία να ανακοινώσω και ούτως ή άλλως επαφίεται σε αυτούς να κάνουν αυτή την ανακοίνωση» σημείωσε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που είχε νωρίτερα την Πέμπτη συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι και οι δύο συναντήσεις ήταν «εποικοδομητικές και ουσιαστικές», προετοιμάζοντας τη συνάντηση των ηγετών σήμερα, Πέμπτη, που θα είναι και η τελευταία πριν τα Χριστούγεννα.

Πρόσθεσε ότι κατά την συνάντηση οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, όμως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρίσκεται στις προετοιμασίες για τις συναντήσεις στη Γενεύη, που ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες είπε ότι «βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους χωρίς στην πραγματικότητα να έχουμε στείλει κάποια επίσημη επιστολή πρόσκλησης». Διευκρίνισε ότι η αναφορά του είναι σε σχέση με «το σχήμα για το οποίο συμφώνησαν» οι δύο ηγέτες την 1η Δεκεμβρίου.

Σε ερώτηση αν τα ΗΕ προτίθενται να στείλουν επιστολή στην ΕΕ ή στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ειδικός Σύμβουλος απάντησε ότι «δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο επ΄αυτού» Είναι σε γνώση των ανθρώπων που θα μετάσχουν σίγουρα στη διάσκεψη και ήδη προετοιμάζονται για τα καλά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, οι προετοιμασίες συνεχίζονται αν και απομένουν κάποια θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν. «Και οι δύο πλευρές εργάζονται πολύ σκληρά για να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα κατά τις συναντήσεις στη Γενεύη» είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. «Πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί και ένας διάλογος μεταξύ των βασικών παικτών εκτός Κύπρου» είπε, σημειώνοντας πως η ενθάρρυνσή του είναι αυτό να γίνει πριν τη Γενεύη.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποια ημερομηνία, οι Κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Ανέφερε τέλος ότι ο ίδιος τηρεί ενήμερο και τον νεοεκλεγέντα ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα βρίσκεται στο πηδάλιο του οργανισμού κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Γενεύης.