Για έντιμο συμβιβασμό μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Πάλι σε  έντιμο συμβιβασμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ . Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντς την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Προϋπολογισμό του 2017

Αφού αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του αμέσως επόμενου διαστήματος σε σχέση με το εθνικό μας θέμα κάλεσε τα κόμματα  παρά τις διαφορές να θέσουν ως   ως πρώτη προτεραιότητα ένα έντιμο συμβιβασμό για την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας.

Στην ομιλία του ο Αβ.Νεοφύτου είπε ανάμεσα σε άλλα :

«Σήμερα, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται ο Προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2017. Γι’ αυτό και θεωρώ καθήκον μας την τοποθέτηση επί της ουσίας του πρώτου προϋπολογισμού της Κύπρου απεξαρτημένης από την τρόικα και το πρόγραμμα προσαρμογής.

Πρώτα απ’ όλα γιατί αυτή η διεθνής επιτυχία του τόπου μας, ειδικά μετά την δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία είχαμε περιέλθει και το τι ακολούθησε τον Μάρτιο του 2013, έρχεται να προσδώσει στο κράτος μας κύρος, αξιοπιστία και δύναμη. Έρχεται, κυρίως, να μας επιτρέψει να ατενίσουμε το μέλλον χωρίς οικονομικές και εποπτικές εξαρτήσεις. Αυτή η πλήρης μεταστροφή της πορείας της οικονομίας μας, που βρέθηκε από την ύφεση και τα ελλείμματα να παρουσιάζει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και να μειώνει τα χρέη της, μας καθιστά μια χώρα κυρίαρχη του εαυτού της. Δυναμώνει την θέση μας ακόμη και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού. Να μην το υποτιμά κανείς μας αυτό.

Ο πρώτος μετά-μνημονιακός προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Κτίζει επάνω στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει για να διευρύνει τις δυνατότητες ευημερίας και του κράτους και των πολιτών μας. Η εδραίωση και ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών είναι στόχοι που αποτελούν πυλώνες του προϋπολογισμού που βρίσκεται ενώπιων μας.

Με τις σωστές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, διανύουμε ήδη το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, από τους καλύτερους μάλιστα στην Ευρώπη. Το 2016, η Κύπρος με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%, αλλά και για το 2017 με την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας να προβλέπεται, ακόμη καλύτερη και ελπιδοφόρα, η χώρα μας διαψεύδει ευχάριστα και τους πιο αισιόδοξους διεθνείς αξιολογητές.

Αλλά και δίνει ηχηρό ράπισμα στις θεωρίες που ακούγαμε για πολιτικές που θα προκαλούσαν – δήθεν – τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα έφερναν και 2ο και 3ο μνημόνιο. Έχουν υποχρέωση πολλοί σε αυτή την αίθουσα να κοιτάξουν στα μάτια την πραγματικότητα και να δώσουν τα εύσημα σε όλους όσους ανέλαβαν να βγάλουν την Κύπρο από το οικονομικό τέλμα.

Διότι κανείς μας δεν θα μπορούσε να διεκδικεί σήμερα περισσότερα, αν η οικονομία μας δεν το επέτρεπε. Αν ακολουθούσαμε τις πολιτικές των μαθητευόμενων μάγων που πολλοί απ’ εδώ εισηγούνταν. Αν πηγαίναμε και εμείς να τάξουμε λαγούς και πετραχήλια, εις βάρος των δυνατοτήτων και των προοπτικών της χώρας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζεται με το πραγματικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί κατά 2,7% το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2015. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ανάπτυξη 2,8% για ολόκληρο το έτος, που αναμένεται να συνεχίσει και την τριετία 2017 – 2019. Το τρίτο εξάμηνο του 2016 είδε την Κυπριακή οικονομία με τον τρίτο καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης.

Η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας έπεται της ανάκαμψης των αριθμών. Όμως η σταθερή πορεία ανάκαμψης είναι εμφανής πλέον και στην αγορά εργασίας αλλά και στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα.

Ήδη παρατηρούμε σημαντικές αυξήσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, στις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Ο δείκτης κύκλου εργασιών των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων παρουσιάζει αύξηση 12.8% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα νέα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο καταγράφουν αύξηση κατά 32.2% ενώ οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, βασικός δείκτης για τη δραστηριότητα του τομέα των κατασκευών, παρουσίασε φέτος ετήσια αύξηση ύψους 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει σημαντική μείωση στο 13,1%, το πρώτο εξάμηνο του έτους από 16,1% που βρισκόταν το 2015, ενώ το Σεπτέμβριο του 2016 μειώθηκε στο 12%. Το πρόβλημα είναι μεν ακόμη σημαντικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί Κύπριοι άρχισαν να βρίσκουν ξανά δουλειά.

Οι αριθμοί ευημερούν και έχουν ξεκινήσει μαζί τους να ευημερούν και άνθρωποι.

Όχι όλοι οι πολίτες μας ακόμη, αλλά κάθε μέρα περισσότεροι από την προηγούμενη. Δεν υπάρχει πλέον κανείς που αν κοιτάξει γύρω του δεν θα διαπιστώσει με τα μάτια του την ανάκαμψη. Δεν θα δει νέες επιχειρήσεις και καταστήματα να ανοίγουν, νέα εργοτάξια για μεγάλα και μικρά έργα να δραστηριοποιούνται, κόσμο να δουλεύει ξανά. Δεν θα αντιληφθεί το τουριστικό ρεκόρ που καταγράφουμε φέτος, τα καινούργια οχήματα που αυξάνονται ξανά στους δρόμους, την αυξανόμενη επαναφορά στο κλίμα της σταθερότητας.

Έτσι είναι που υπηρετούμε το καθήκον μας ως η ηγεσία αυτού του τόπου. Όταν κάθε μέρα η πατρίδα μας γίνεται καλύτερη. Και ναι, η Κύπρος κάθε μέρα που περνά, γίνεται καλύτερη!

Πολλοί λανθασμένα θεωρούν ότι το κράτος είναι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης. Αυτός δεν είναι ο ρόλος του κράτους. Το κράτος πρέπει να διευκολύνει, να εποπτεύει, να ρυθμίζει και να εμπνέει εμπιστοσύνη για να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις.

Αυτοί που αντιλαμβάνονταν των περιορισμό των δημοσιών δαπανών ως λιτότητα, έχει αποδειχτεί πόσο λάθος είχαν. Είναι μύθος ότι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών παρατείνει την ύφεση. Αυτό δεν ισχύει και το έχουμε αποδείξει στην πράξη.

Οι υπέρμετρα ψηλές και αστόχευτες δημόσιες δαπάνες οδήγησαν σε αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και στον διπλασιασμό του δημόσιου χρέους. Το νοικοκύρεμα των δημόσιων δαπανών, είναι το απαραίτητο βήμα για μια χώρα να αντιστρέψει αυτή την πορεία.

Μύθος είναι επίσης ότι για να νοικοκυρευτούν τα δημόσια οικονομικά πρέπει να αυξηθούν οι φορολογίες. Το νοικοκύρεμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μείωση στις δαπάνες, χωρίς να χρειαστεί να αυξηθεί ή να προστεθεί καμία νέα φορολογία, την ώρα μάλιστα που η Κύπρος είναι η χώρα με την έβδομη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση της Ευρώπης. Οι φορολογίες εντείνουν τις πιέσεις στην παραγωγική οικονομία και στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και η χώρα να βουλιάζει βαθύτερα στην ύφεση.

Είχαμε μείωση στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας στο 75% για το 2016 ενώ για το 2017 καταργείται εντελώς. Μια συνολική φορολογική ελάφρυνση ύψους €100 εκ. Παράλληλα, το 2017 καταργείται επίσης και η έκτακτη εισφορά τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους €80 εκ.

Και ενώ μειώνουμε τους φόρους, ενώ επιστρέφουμε πίσω περικοπές, τα δημόσια έσοδα προβλέπεται να έχουν αύξηση σχεδόν 2%.

Αυτές είναι οι διαφορές των οικονομικών πολιτικών μας.

Εμείς δεν θέλουμε ένα κράτος ζητιάνο των διεθνών δανειστών που να σκορπά το παρόν και το μέλλον του λαού σε αλόγιστες δαπάνες. Εμείς θέλουμε ένα κράτος νοικοκυρεμένο, που να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις και να εξασφαλίζει για τον κάθε πολίτη τις ευκαιρίες που δικαιούται.

Εμείς δεν θέλουμε τους πολίτες άνεργους και εξαρτημένους από τα κοινωνικά επιδόματα. Εμείς τους θέλουμε δραστήριους και περήφανους. Με θέσεις εργασίας που θα αντικατοπτρίζουν και θα ανταμείβουν τον καθένα με βάση τα προσόντα και την προσπάθειά του.

Εμείς δεν θέλουμε ένα κράτος επιχειρηματία. Αντίθετα, λιγότερους φόρους θέλουμε, που θα καθιστούν την Κύπρο ανταγωνιστική και θα υποδαυλίζουν τις ντόπιες και ξένες επενδύσεις.

Μας ρωτούσατε πέρυσι από αυτό το βήμα, ειρωνικά ορισμένοι: Μα που είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις;

Ε λοιπόν, εδώ είναι. Και η ανάπτυξη και κορυφαίες ξένες και ντόπιες επενδύσεις.

Και δεν είναι μόνο το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκε στο τραπεζικό μας σύστημα. Είναι το Λιμάνι της Λεμεσού, η Μαρίνα της Αγίας Νάπας, είναι το καζίνο που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά, είναι η τεράστια επένδυση στην Κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, οι τρεις νέοι αερομεταφορείς με έδρα την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπριακών αερογραμμών που πετούν ξανά.

Είναι κυρίως οι αμέτρητες ξένες επιχειρήσεις που επιλέγουν για έδρα την Κύπρο και αποκτούν στην χώρα μας φυσική παρουσία με όλες τις θετικές επιπτώσεις που αυτό φέρνει.

Είναι οι τεράστιες επενδύσεις που πραγματοποιεί το κράτος στην παιδεία, αλλά και η ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στις αρχές του 2017.

Είναι τα χαμηλότερα ιστορικά επιτόκια με βάση τα οποία η χώρα μας δανείζεται από τις αγορές, αναδιαρθρώνει και μειώνει το δημόσιο χρέος της, το οποίο κρίνεται βιώσιμο κάτω από όλα τα σενάρια.

Και θέλω να απευθυνθώ στην αριστερά και όσους την ακολούθησαν στον οικονομικό παραλογισμό τα δύσκολα χρόνια. Ναι, έχουμε τρομακτικές διαφορές στην ιδεολογία και την φιλοσοφία μας. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για τις πολιτικές μας και τα αποτελέσματα που φέρνουν.

Μπορεί να επιλέγουμε πάντα τον δύσκολο δρόμο, γιατί έτσι γνωρίζουμε ότι θα φέρουμε και το εθνικό αποτέλεσμα.

Μακάρι να μπορούσατε να ήσασταν και εσείς υπερήφανοι. Η Κύπρος και οι Κύπριοι δεν θα περνούσαν ότι έχουν περάσει.

Και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους. Διότι ναι, στην Κύπρο υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δυσκολεύονται, αλλά και άλλοι που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ανακάμψουν από την κρίση. Ουδείς μπορεί να το παραγνωρίζει αυτό.

Η κορυφαία μεταρρύθμιση ωστόσο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κατέστησε την κοινωνική πρόνοια πιο δίκαιη και σωστά στοχευμένη. Οι πολιτικές που εσείς ονομάζεται «λιτότητα» έχουν πετύχει αύξηση για φέτος άνω του 5% στις κοινωνικές δαπάνες.

Διότι δεν είναι την λιτότητα που φέρνουν οι πολιτικές μας. Είναι το δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κράτος πρόνοιας.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στρατηγική επιδίωξη είναι να συνεχιστεί η μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας.

Αλλά και να καταστήσουμε την Κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα.

Ζωτικό και απαραίτητο συστατικό της εξωστρέφειας της οικονομίας είναι η διαφοροποίηση. Είναι καθήκον της πολιτείας να παρέχει εφόδια, μέσα από σύγχρονες δομές, ώστε να καταστεί η χώρα μας νεοφυής και καινοτόμα. Η ανάπτυξη σε τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία, προσδίδει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και είναι σαφές ότι η επιχειρηματική καινοτομία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελούν πυλώνες για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα τροφοδοτεί την οικονομία. Αλλά και η μέθοδος που θα καταστήσει τη χώρα μας τον πυλώνα οικονομικής συνεργασίας για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να απευθυνθώ στον πατριωτισμό όλων μας, αλλά και στο καθήκον που έχουμε να ανταποκριθούμε και να απαντήσουμε με πράξεις το αίσθημα της απογοήτευσης που κυριάρχησε στους πολίτες του τόπου μας μετά από όσα είχαν συμβεί.

Η απάντηση όμως δεν είναι τα λόγια. Είναι οι πράξεις.

Ένα θέλω να πω: Ως κοινοβούλιο θα φανούμε κατώτεροι της αποστολής μας, εάν η μικροπολιτική δεν μας αφήσει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας.

Έχουν κατατεθεί στην βουλή σειρά εκσυγχρονιστικών νομοσχεδίων. Μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημιουργία υφυπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας και Ανάπτυξης και – κυρίως – η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Που θα ενισχύσει την αξιοκρατία στις προσλήψεις και προαγωγές, την κινητικότητα από υπηρεσία σε υπηρεσία, την σύνδεση των αυξήσεων με την πορεία της οικονομίας.

Και ερωτώ τον καθένα από εμάς: Ποιον πιστεύετε ότι εξυπηρετεί η τακτική των αναβολών και των λαϊκίστικών προσεγγίσεων για μεταρρυθμίσεις στις οποίες ακόμη και οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν;

Διότι, αυτές οι αναβολές, σίγουρα δεν υπηρετούν ούτε την Κύπρο, ούτε και τους πολίτες της. Αυτά δεν είναι θέματα κυβέρνησης πλέον. Η κυβέρνηση έχει κάνει τη δουλεία της. Είναι θέματα που αφορούν εμάς, τους βουλευτές. Και είναι θέματα που έχουν να κάνουν με τον κάθε πολίτη και την Κυπριακή κοινωνία.

»…Με την Κύπρο μια ευρωπαϊκή χώρα, που έχει κερδίσει ξανά την οικονομική της ανεξαρτησία, είμαστε στην πιο σημαντική ίσως φάση των διαπραγματεύσεων για να πετύχουμε την επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τη διαίρεση της χώρας μας.

Γιατί, θέλω να επαναλάβω, μια χώρα με ενδυναμωμένη οικονομία που πατά γερά στα πόδια της και εξασφαλίζει μάλιστα θετικές προοπτικές, είναι σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση από μια χώρα που εξαρτάται από τρίτους για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που ενδεχομένως αποδειχθούν οι κρισιμότερες από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, το Εθνικό μας πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Γνωρίζω ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν προκαλέσει πολύ σκεπτικισμό στον λαό μας, αλλά και σε πολλούς από εμάς.

Σε ένα βαθμό, αυτός ο σκεπτικισμός είναι κατανοητός. Σε έναν άλλο βαθμό όμως, αυτή η διαδικασία που συμφωνήθηκε θα έπρεπε να μας τροφοδοτεί και την ελπίδα.

Έχουμε δυστυχώς εθιστεί στον φόβο. Διστάζουμε πολλές φορές από έλλειψη αυτοπεποίθησης να αδράξουμε ευκαιρίες.

Εγώ όμως το πιστεύω. Θα έχουμε τις προσεχείς βδομάδες και μήνες, μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από την κατοχή. Αυτή την ευκαιρία αλλοίμονο αν την αντιμετωπίσουμε φοβικά και με σύνδρομα κατωτερότητας. Αντιθέτως, είμαστε μια χώρα που μπορεί πλέον να διεκδικεί την συνέχεια της ιστορικής της πορείας απαλλαγμένη από προστάτες και περιορισμούς σε βασικά δικαιώματα.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα ήταν εύκολη. Η Τουρκία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν πρόκειται να μας δώσει τίποτα χωρίς να το παλέψουμε. Διότι πλέον έχουμε επιτέλους φτάσει στο σημείο όπου η Τουρκία οφείλει να τοποθετηθεί και να αποδείξει έμπρακτα και εποικοδομητικά την στήριξη της στις διαπραγματεύσεις πέρα από απλά λόγια. Η κατοχική Τουρκία δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από τους Τουρκοκύπριους.

Και οι θέσεις και οι προθέσεις της, πλέον θα αποκαλυφθούν. Αυτό είναι που ζητούσαμε για τόσες δεκαετίες.

Δεν θα μπω σε ανάλυση του Κυπριακού προβλήματος, ούτε και θα επαναλάβω τα όσα είπαμε στη συζήτηση εδώ στη βουλή πριν από λίγες ημέρες.

Θα σημειώσω μόνο τα τέσσερα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν αυτή τη διαπραγμάτευση από όλες τις προηγούμενες:

Πρώτο, η ίδια η Κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά που συζητείται από εμάς τους Κύπριους το σύνταγμα της Δημοκρατίας μας. Που δεν διαπραγματευόμαστε μια λύση δοτή από ξένους.

Το δεύτερο, είναι η ανάγκη να συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες πρώτα, για να μπορέσουν να παρουσιάσουν σχέδιο λύσης στο λαό. Μία προϋπόθεση που δεν επιτρέπει επιδιαιτησία αλλά προϋποθέτει την ελεύθερη βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Και κρατώ την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να μην φέρει στον λαό λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.

Το τρίτο, είναι το ότι η λύση που συζητάμε σήμερα είναι λύση Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Με πλήρη σεβασμό του κεκτημένου και των βασικών ελευθεριών. Αυτή είναι η κορυφαία ποιοτική υπεροχή της λύσης που διαπραγματευόμαστε. Που την καθιστά σε αρκετά σημεία καλύτερη και από το σύνταγμα που σήμερα έχουμε.

Το τέταρτο, είναι ο κλυδωνισμός του συστήματος των εγγυήσεων που έχουμε από το 1960. Μια κορυφαία διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν. Διότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού που οι εγγυήσεις βρίσκονται πραγματικά στο τραπέζι του διαλόγου. Και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη, της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και της τεράστιας εκστρατείας που εδώ και δύο χρόνια όλοι μαζί πραγματοποιούμε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς για ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών, τα οποία με τη λύση θα περάσουν στην ελληνοκυπριακή περιφέρεια. Μέσα από τις δυσκολίες, είναι πολύ θετικό ότι μετά από 42 χρόνια είμαστε σε θέση να εξετάζουμε το ενδεχόμενο όλη η Κύπρος, ως ενιαίος και ασφαλής χώρος να λειτουργήσει ξανά ως πατρίδα μας, αλλά και ειδικότερα σημαντικά εδάφη που χάθηκαν τότε με πόλεμο να μας επιστραφούν.

Ο στόχος μας είναι μόνον ένας: η ενωμένη Κύπρος.

Μια πατρίδα χωρίς ανθρώπους που φοβούνται να κινηθούν ελεύθερα, με περιορισμούς, οδοφράγματα και σκοπιές. Μια πατρίδα χωρίς τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που να στερεί δυνατότητες από τα παιδιά της.

Αυτό επιβάλλει ο πατριωτισμός. Να είμαστε οραματιστές και να στοχεύουμε το μέλλον. Να έχουμε την τόλμη και το θάρρος να αναλαμβάνουμε την ευθύνη στα κρίσιμα. Να σηκώνουν οι ώμοι μας την ευθύνη της κοινωνίας που εκπροσωπούμε.

Μια ενωμένη Κύπρος, θα είναι καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και παράγοντας ενδυνάμωσης της σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Και αυτό θα ενδυναμώσει την προοπτική για επενδύσεις και ανάπτυξη στην περιοχή.

Με την ευκαιρία της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς, θέλω να σταθώ στην οικονομική προοπτική της λύσης. Ακόμη ένα θέμα που για πρώτη φορά εξετάζεται ενδελεχώς στο πλαίσιο του διαλόγου. Με την συνδρομή μάλιστα της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ακούω να μιλούν κάποιοι καθημερινά για το κόστος της λύσης. Για μας η επιστροφή εδαφών, η ανοικοδόμηση και η κατασκευή υποδομών δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση. Μια επένδυση που θα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης.

Ακούω πολλούς να μιλούν για το τεράστιο κόστος του κράτους που θα προκύψει. Την ώρα που μόνο τις εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές αν υπολογίσουμε, αυτό το κόστος όχι μόνο υπερκαλύπτεται, αλλά θα δημιουργήσουμε και σημαντικά πλεονάσματα.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Μόνο η οικονομική μυωπία θα αποτύχει να προβλέψει τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές από μια λύση του Κυπριακού. Την αλματώδη ανάπτυξη, την οικονομική θέρμανση, τις τεράστιες ευκαιρίες, το περιφερειακό ρόλο που θα μπορέσουμε να διαδραματίσουμε.

Την προοπτική του κάθε Κύπριου, είτε Ελληνοκύπριου, είτε Τουρκοκύπριου, Αρμένιου, Μαρωνίτη ή Λατίνου να ζει και να ευημερήσει σε μία κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.

Ασφαλώς και δεν είναι οι οικονομικοί οι κατ’ εξοχήν λόγοι για τους οποίους επιδιώκουμε την λύση του Κυπριακού. Οι λόγοι είναι πρωτίστως εθνικοί. Και έχουν να κάνουν με την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στην γη των πατέρων του, χωρίς την απειλή και τον φόβο να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μας 365 μέρες τον χρόνο.

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων δεν είναι μόνιμη. Είναι προσωρινή. Αυτό όλοι πρέπει να το έχουμε υπόψη μας όταν τοποθετούμαστε στο Κυπριακό. Το «εκείνοι απ’ εκεί και εμείς απ’ εδώ» ως ασφαλής λύση, είναι η πιο ιστορικά αφελής προσέγγιση. Πέραν του ότι είναι εθνικά επιβλαβές να παραχωρείς εδάφη – ακόμη και δια της ανοχής σου – θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Είναι όμως και η βελτίωση που θα έχει η ζωή του κάθε Κύπριου σημαντική. Διότι στόχος μας δεν είναι μια λύση να βελτιώσει την ζωή του 1960. Αντιθέτως, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ζωή του σήμερα. Και ακόμη περισσότερο την ζωή των παιδιών και των εγγονιών μας.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε το σπάσιμο της κρίσης στις συνομιλίες και μια διαδικασία που φέρει την Τουρκία κατάματα στο Κυπριακό. Η άλλη πλευρά είναι υποχρεωμένη να καταθέσει για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού χάρτη, αλλά και να συζητήσει όλα ανεξαίρετα τα κεφάλαια, ακόμη και αυτό της ασφάλειας.

Ασφαλώς και υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτή την πορεία. Αυτοί όμως που διστάζουν μπροστά στους κινδύνους, είναι αυτοί που δεν πετυχαίνουν τίποτα ποτέ τους.

Είναι αυτοί που βολεύονται στη στασιμότητα. Και αδυνατούν να δουν τους κινδύνους που η ίδια η ακινησία φέρνει. Διότι δεν ακούω και από πολλούς, να ανησυχούν για το τι θα γίνει εάν τελματωθεί το Κυπριακό. Γι’ αυτό δεν ανησυχούν; Δεν το φοβούνται καθόλου;

Εμείς όμως δεν διστάζουμε. Δεν αφήνουμε τον φόβο να μας λυγίσει. Διότι εμείς, όλος ο λαός μας, δικαιούμαστε μια Κύπρο πραγματικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη.

Η πολιτική σήμερα είναι οι πράξεις. Εκεί κρινόμαστε όλοι. Έτσι γινόμαστε αξιόπιστοι. Έτσι διεκδικούμε την εμπιστοσύνη. Έτσι υπηρετούμε την πατρίδα μας.

Η πολιτική σήμερα είναι οι αποφάσεις που παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν την πραγματική ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, ακόμη και στην κοινωνική τους θέση.

Είμαστε εδώ για να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά.

Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα. Και για μας η καλύτερη πατρίδα δεν μπορεί παρά να είναι ολόκληρη και όχι μοιρασμένη.»