ΕΔΕΚ:Πλήρης αποχώρηση Τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων

Την ανάγκη όπως  η εφαρμογή της οποιασδήποτε λύσης συμφωνηθεί, θα πρέπει να ξεκινά από την ημέρα κατά την οποία η Τουρκική πλευρά θα έχει εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις που θα έχει αναλάβει, όπως,
η πλήρης αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτωντονίζει η ΕΔΕΚ  με ανακοίνωση της .me-alexi-tsipra-synantatai-o-marinos-sizopoulos

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ τονίζει:

«Με αφορμή τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται ως προς τη νέα φόρμουλα εγγυήσεων, όπως κατ’ επανάληψη τονίσαμε, η ΕΔΕΚ στηρίζει τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Είναι αδιανόητο, σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχουν εγγυήσεις και μάλιστα από μία χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία όχι μόνο δεν έχει σεβαστεί καμία διεθνή συμφωνία μέχρι σήμερα αλλά εκδηλώνει επιθετικές και επεκτατικές ενέργειες απέναντι στους γείτονές της.

Σε ότι αφορά την μεταβατική περίοδο, επαναλαμβάνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε μια τέτοια συμφωνία η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Αυτή η μεταβατική περίοδος η οποία θα αποτελεί τη γέφυρα μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τη Κυπριακή Δημοκρατία στο νέο πολιτειακό σύστημα ουσιαστικά οδηγεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο και η ΕΔΕΚ προτείνει όπως η εφαρμογή της οποιασδήποτε λύσης συμφωνηθεί, θα πρέπει να ξεκινά από την ημέρα κατά την οποία η Τουρκική πλευρά θα έχει εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις που θα έχει αναλάβει, όπως:
Η πλήρης αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων.
Η προετοιμασία για την απόσυρση της Τουρκικής λίρας και την κυκλοφορία του ευρώ ως κοινού νομίσματος.
Την προετοιμασία για την απόδοση των υπό επιστροφή εδαφών όπως για παράδειγμα της Αμμοχώστου, της νεκρής ζώνης και άλλων περιοχών.
Μόνο τότε να τεθεί σε εφαρμογή η λύση.

Μέχρι την εκπλήρωση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων να συνεχίσει να υφίσταται το σημερινό καθεστώς. Και αυτό επειδή, εάν κατά την μεταβατική περίοδο η Τουρκία αρνηθεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της ή δημιουργήσει τεχνιτή ένταση, διερωτόμαστε ποιος θα είναι αυτός ο οποίος θα παρέμβει για την αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας.»