Καταγγελίες Γ.Γ. Κ.Κ.Ε για προώθηση ντε φάκτο διχοτόμησης της Κύπρου

Προωθείται η ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου «Ανάν» υποστήριξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζοντας την ανησυχία του κόμματός του για τις γενικότερες εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.unknown-1

Ο κ. Κουτσούμπας, σε δήλωσή του, σημείωσε ότι το Κυπριακό, ένα πρόβλημα εισβολής – κατοχής, έχει περάσει σήμερα σε νέα φάση όξυνσης, και παρά τους συμβιβασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακυκλώνουν επικίνδυνες θέσεις, που διαιωνίζουν τις συνέπειες της εισβολής – κατοχής και προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Έκανε λόγο για συστηματικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να επισπευσθούν οι συνομιλίες και να υπογραφεί συμφωνία, παρεμβάσεις που στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Νησιού προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία, σε συνθήκες γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή και αφορούν στο ποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα επικρατήσουν για την εκμετάλλευση και μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων πηγών Ενέργειας από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε την κριτική του κόμματός του στην λύση που βασίζεται «σε δύο συνιστώντα κράτη» υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε συνομοσπονδιακή διχοτομική λύση και ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τις «ασφαλιστικές δικλείδες» που προβάλλονται μέσα από τις εξουσίες του ομόσπονδου κράτους. Και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία κυριολεκτεί όταν μιλά για «συνεταιρισμό δύο κρατών» και αναφέρει ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα είναι συνέχεια της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει μια Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μια Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και την ανοχή των άλλων κομμάτων η Ελλάδα εμπλέκεται ολοένα περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στην περιοχή, ότι έχει εδραιωθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ενώ έκανε ειδική αναφορά στις συστηματικές κι επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, δηλαδή την αλλαγή συνόρων στην περιοχή, που αφορά και την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες. Δηλώσεις που συνδέονται με συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία και εντάσσονται στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Κατέληξε ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει το επόμενο χρονικό διάστημα στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα αυτά μέσα από την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών.