Στις 4 Δεκεμβρίου η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Τι δεμήνυσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς προς τον Ειντε

 

Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.tsipras-erdogan-100044sd
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Αθηναϊκή εφημερίσδα το «Εθνος» η ημερομηνία της συνάντησης «κλείδωσε» για τις 4 Δεκεμβρίου και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος, δηλαδή σε τρίτη χώρα.
Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει τόσο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο, όσο και το προσφυγικό.
Με αγωνία αναμένεται στο μεταξύ η αντίδραση της Άγκυρας μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Ελβετία.
Η Αθήνα ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των Εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο.
Ο κ. Ακιντζί ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα επί του εδαφικού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαρτήσει τη στάση της από τις συζητήσεις για το Εδαφικό ή για άλλες πτυχές του προβλήματος που αφορούν τα 4 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα οποία διαπραγματεύονται οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Κοτζιά με Ε.Μπ. Ειντε
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε, προ ολίγου, κατόπιν πρωτοβουλίας του, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό,imagew-3-aspx Έσπεν Μπαρθ Ειντε.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σκοπός των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος, βασισμένης στις αρχές που η Ελλάδα έχει εξαρχής περιγράψει.Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγο με τον Ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με δική του πρωτοβουλία.

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, σκοπός των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος, βασισμένης στις αρχές που η Ελλάδα έχει εξαρχής περιγράψει.