Διαφορετικές ερμηνείες δίνουν τα κόμματα για το ναυάγιο των συνομιλιών

Διαφορετικές ερμηνείες δίνουν τα κόμματα για το ναυάγιο των συνομιλιών για το εδαφικό στο Μον Πελεράν ενώ όλα τα κόμματα αναμένουν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .imagew-2-aspx

ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος  του ΔΗΣΥ προοβαίνοντας σε μια πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων , έκανε λόγο για προσωρινό αδιέξοδο λέγοντας ότι ή ταν μία από τις πιθανότητες στο Μοντ Πελεράν, να επιτευχθεί σύγκλιση και ή  να μην υπάρξει κατάληξη.

Σε δηλώσεις ύστερα από προγραμματισμένη συνάντηση με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτυ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι όπως ήταν φυσιολογικό, στο επίκεντρο ήταν οι εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και ότι δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι η συνάντηση έγινε λόγω των γεγονότων.

Την χαρακτήρισε σημαντική και παραγωγική και σημείωσε πως η διαδικασία είναι κυπριακή και θα παραμείνει στα χέρια των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

“Η Αμερικανίδα Πρέσβης εξέφρασε την ευχή να υπερπηδηθούν τα προβλήματα και ότι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις δύο πλευρές στην προσπάθειά τους να γεφυρωθούν διαφορές και εκεί που μπορεί, θα είναι βοηθητική στις διαβουλεύσεις τους και στις συζητήσεις με την κυβέρνηση στην Τουρκία”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους μας, σημειώνοντας πως έχει παραχθεί σημαντικό έργο στο τραπέζι και έχουν επιτευχθεί αρκετές συγκλίσεις στα τέσσερα κεφάλαια, της διακυβέρνησης, των ευρωπαϊκών υποθέσεων, της οικονομίας αλλά και στο περιουσιακό, με διαφορές να παραμένουν και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αδιέξοδο.

Συνέστησε υπομονή λέγοντας πως το κόμμα του θα αναμένει τον ΠτΔ να επιστρέψει και να ενημερώσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή δηλώσεων και αντιδηλώσεων που θα δυναμιτίσουν το κλίμα.

“Με την πάροδο των ημερών, η διαδικασία θεωρούμε πρέπει να συνεχιστεί για να συνεχιστούν προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών. Θα ήταν καλύτερα αν τα νέα χθες ήταν θετικά, για συγκλίσεις στα κριτήρια που αφορούν το εδαφικό. Επαναλαμβάνω όμως ότι είναι στη φύση αυτών των εθνικών ζητημάτων και οι κρίσεις και τα προβλήματα, πρέπει να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να κοιτάζουμε τον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος -παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες- μέσα από διαπραγματεύσεις να βρούμε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα οδηγεί στην απελευθέρωση της πατρίδας μας”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Σε σχέση με την εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας και την ενδεχόμενη συνάντηση Ερντογάν -Τσίπρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο στο θέμα της ασφάλειας που έχει τον πρωτεύοντα ρόλο, αλλά και στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν και το εδαφικό και άλλες πτυχές του Κυπριακού.

“Όμως είναι αναμενόμενο ότι Ελλάδα και Τουρκία, όπως και Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καθοριστικό ρόλο στα θέματα της ασφάλειας και θα ήταν θετικό αν θα πραγματοποιείτο μια συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας”, είπε.

Σε σχέση με την ενημέρωση που θα τύχει ο ΓΓ των ΗΕ από τον Ειδικό του σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Νεοφύτου είπε πως γενικότερα χρειάζεται ψυχραιμία από όλους και να κρατηθεί η διαδικασία ζωντανή.

“Να βρουν τους τρόπους οι δύο ηγέτες να επανέλθουν στις συζητήσεις, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές στο εδαφικό αλλά και (να γίνει) συζήτηση των άλλων εκκρεμοτήτων στα κεφάλαια που έχουν διεξοδικά συζητηθεί ως σήμερα”, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί τη χθεσινή εξέλιξη πισωγύρισμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε πως σε αυτά τα υψίστης σημασίας εθνικά προβλήματα, αυτές οι κρίσεις είναι φυσιολογικές.

“Θα ήταν καλύτερα να είχαμε σύγκλιση, αλλά δεν θα ήθελα να θεωρήσω το μη αποτέλεσμα το ψεσινό ως το οριστικό αδιέξοδο της όλης διαδικασίας”, σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι φτάσαμε σε αδιέξοδο ακριβώς στο σημείο που η Τουρκία έπρεπε να «δώσει» στο τραπέζι του διαλόγου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η εικόνα που είχαμε για το τέλος της προηγούμενης συνάντησης στις 11 του μήνα είναι ότι θέσεις των δυο πλευρών ήταν σε ακτίνα που έδιδαν την ελπίδα της προοπτικής περαιτέρω συγκλίσεων και συμφωνίας στο εδαφικό.

“Δεν έχουμε υπόψη το τι διαδραματίστηκε με κάθε λεπτομέρεια τις τελευταίες δύο μέρες, αναμένουμε τον Πρόεδρο για να τύχουμε ενημέρωσης”, κατέληξε.

ΑΚΕΛ

Βήμα προς τα πίσω συνιστά η εξέλιξη στο Μοντ Πελεράν. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει το τέλος του δρόμου δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να μην θεωρήσουν κάποιοι ότι αυτό το βήμα προς τα πίσω συνιστά ευκαιρία να εγκαταλείψουμε το στρατηγικό στόχο.Μετά από συναντηση που είχε και αυτός με την Αμερικανίδα πρέσβειρα κατα την οποία συζητήθηκε το ναυάγιο των συνομιλιών  ανέφερε:

“Η άποψη του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουμε την ελπίδα μας για το πισωγύρισμα το οποίο έχει προκύψει. Αντιθέτως, πρέπει να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια, οργανωμένα, συλλογικά, βασισμένοι στις συμφωνημένες αρχές. Σε μια προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια τα οποία υπάρχουν”, σημείωσε ο Α. Κυπριανού.

“Αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει στην Κύπρο να μας ενημερώσει. Ως ΑΚΕΛ έχουμε έντονη την επιθυμία να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις, τέτοιες που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνω, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουμε μπροστά στη συζήτηση των θεμάτων των οποίων υπάρχουν μπροστά μας”, είπε.

“Είναι δύσκολή η διαδικασία, το έχω επαναλάβει τις τελευταίες μέρες πάρα πολλές φορές”, σημείωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, και πρόσθεσε “θα το ξαναπώ και τώρα ότι δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν ήταν εύκολο, το Κυπριακό θα είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πάρα πολύ μεγάλος, αλλά όταν έχεις μεγάλο βαθμό δυσκολίας, η αντίδραση σε αυτό είναι ο πολλαπλασιασμός των προσπαθειών που χρειάζεται να καταβάλεις. Και αυτό θα πρέπει να κάνουμε κατά τη δική μας άποψη”.

Αναφορικά με τις αμερικανικές θέσεις και κατά πόσον αυτές έχουν μεταφερθεί, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν έχουν συζητηθεί. “Ξεκαθάρισε ότι ο δικός τους ρόλος δεν είναι να μεταφέρουν θέσεις, απλώς προσπαθούν εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια να συμβάλουν, αλλά τίποτα περισσότερο. Για να είμαι ειλικρινής καταλαβαίνω ότι και εκείνοι θα αναμένουν να ενημερωθούν πιο ολοκληρωμένα για να μπορέσουν να διαμορφώσουν άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα”. 

Αναφορικά με την επεξήγηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ο Άντρος Κυπριανού δεν θέλησε να επεκταθεί.

“Δεν θα πω οτιδήποτε περισσότερο. Αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει, θα συζητήσουμε μαζί του, θα του μεταφέρουμε απόψεις. Αν θέλετε, μπορώ να σας πω και ότι θα συναντηθούμε και με τα τουρκοκυπριακά κόμματα για να ανταλλάξουμε απόψεις, για να δούμε ποια είναι τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και τι χρειάζεται να γίνει για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν”, υπογράμμισε.

 

ΔΗΚΟ

Απογοήτευση για το αδιέξοδο εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι πήγαμε δύο φορές για χάρτη, αλλά χάρτη τελικά δεν είδαμε, υποστηρίζοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έπαιζε παιχνίδι. Δεν υπήρχε, είπε, ειλικρινής προσπάθεια για κατάθεση χάρτη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαιρέτησε τη σταθερή στάση της Ελλάδας κάνοντας λόγο για νίκη και επιτυχία της Αθήνας.Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε νέα στρατηγική στο Κυπριακό.

 

 

 

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης ανέφερε:

 

«Το γεγονός ότι δεν προέκυψε η κατάθεση χαρτών και φυσικά η συμφωνία επί ενός χάρτη, που θα αποτύπωνε συγκλίσεις στα κριτήρια του Εδαφικού, αποδεικνύει την κακοπιστία της τουρκικής πλευράς και ειδικότερα του Ερντογάν.

Για εννέα χρόνια, που είναι υπό διαπραγμάτευση η πτυχή της Διακυβέρνησης, εκ των πραγμάτων η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραχωρούσε. Τώρα, που ήρθε η σειρά της τουρκικής πλευράς να δώσει στο έδαφος, η αδιαλλαξία της προκάλεσε εμπλοκή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπάρχουν ευθύνες για το πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και γιατί η διαδικασία βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης, αλλά αυτή δεν είναι η στιγμή για να τις αποδώσουμε. Η πρόταση μας είναι να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο η χάραξη νέας στρατηγικής, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία».

ΕΔΕΚ

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, της οποίας ο τελικός στόχος δεν είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και σε μελλοντική φάση, ει δυνατόν, κατάληψη και ενσωμάτωσή της στην Τουρκική επικράτεια.

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει το ότι ο ΠτΔ παρέμεινε σταθερός σε κάποιες θέσεις και διεκδικήσεις, έστω και αν έχουμε σοβαρές διαφωνίες για τις υποχωρήσεις και που έχει κάνει σε άλλα κεφάλαια όπως η διακυβέρνηση, η νομοθετική και δικαστική εξουσία, σημειώνει η ανακοίνωση. Σημαντική επίσης είναι και η ξεκάθαρη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πολυμερή διάσκεψη, την οποία και πάλι χαιρετίζουμε, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ.

Για την ΕΔΕΚ μία τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού (αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων και κατάργηση εγγυήσεων) και σε αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος που έχει δεχθεί την εισβολή και κατοχή και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της, πρέπει να είναι παρούσα.

“Αναμένουμε την επιστροφή του ΠτΔ για πλήρη ενημέρωση της κατάστασης, διότι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί πως χρειάζεται πλέον αλλαγή τακτικής διότι:

Η Τουρκοκυπριακή ηγεσία, που είναι υποχείρια στην Άγκυρα, όσο και η Τουρκία έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν είναι πλέον αξιόπιστες για να μπορέσει κανείς να τις εμπιστευτεί σε μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού”.

Αποδεικνύεται, συνεχίζει η ανακοίνωση, πως ο καλύτερος εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν και της Τουρκίας, δεν είναι άλλος από τον κ. Ακιντζί, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν εργάζεται για τα δίκαια συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά για την εφαρμογή των στόχων της Τουρκίας.

Βολές και προς τον κ. Άιντα, ρίχνει η ΕΔΕΚ, καθώς θεωρεί ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ, δεν φαίνεται να είναι αμερόληπτος και να στηρίζει τους όρους της αποστολής του. “Ως εκ τούτου η αλλαγή τακτικής αλλά και η αξιοποίηση των διαπραγματευτικών μας πλεονεκτημάτων επιβάλλονται από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και αδιέξοδα τα οποία έχουν προκύψει”, αναφέρει κλείνοντας η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της.

Κίνημα Αλληλεγγύη

«Είναι ξεκάθαρη πλέον η «ποιότητα» της συζητούμενης λύσης από τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και από τη θρασύτητα με την οποία προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις και τα συμφέροντα της».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος, και πρόσθεσε ότι «εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη θεατρική παράσταση για να αποδεχθούμε και αυτές τις τουρκικές θέσεις και να υποχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, πρέπει να αλλάξουμε πάραυτα στρατηγική και προς τούτο απαιτείται η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου».

«Η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, έχει αποτύχει οικτρά, εφ’ όσον η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ναυάγιο της διαδικασίας, γι’ αυτό εμείς εκτιμούμε ότι επάνοδος στις συνομιλίες, ακόμη και με νέους όρους, θα οδηγήσει σε πλήρη αποδοχή των τουρκικών θέσεων» τόνισε ο κ. Σελινόπουλος.

 

«Όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα υπεύθυνα υποδείξαμε εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές» τόνισε «έτσι και τώρα δεν θα αρχίσουμε τη μεταξύ μας απόδοση ευθυνών, αλλά θα απαιτήσουμε τη συγκροτημένη και ολιστική μεθόδευση αντιμετώπισης της τουρκικής επεκτατικότητας, η οποία είναι παραδεκτή και από την ΕΕ, η οποία επιτέλους ξυπνά και απαιτεί την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία».

«Τι άλλο πρέπει να δώσουμε επιτέλους στην Τουρκική πλευρά; Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση προ του κινδύνου του αδιεξόδου και προ των πιέσεων που θα προέλθουν από παντού, να συγκατανεύσουμε σε ακόμη μια ήττα και σε ακόμη μια υποχώρηση, διότι αν κάποιος ανασκοπήσει τον τρόπο με τον οποίο προήλθαν όλες οι μέχρι σήμερα δικές μας υποχωρήσεις, βλέπει ότι είναι ακριβώς η ίδια σκηνοθεσία και το ίδιο έργο».

Χαρακτηριστικά, ο Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, χθες στο Μον Πελεράν επιβεβαιώθηκε η τουρκική αδιαλλαξία η οποία δεν πρόκειται να καμφθεί εάν δεν αλλάξουμε στρατηγική».«Η πολιτική του εξευμενισμού έχει αποτύχει» είπε καταληκτικά.

Συμμαχία Πολιτών

«Η Τουρκία επιδίωκε να προχωρήσουμε στην τελική φάση για να οδηγήσει τα πράγματα σε κήρυξη αδιεξόδου, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να υλοποιήσει τις επόμενες επιδιώξεις της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λεμεσού της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς.Και πρόσθεσε:

 

«Δυστυχώς ο κ. Ακιντζί, παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ως διαλλακτικός, εντούτοις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν συμπεριφέρεται ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά ως κατοχικός ηγέτης.

Ως Συμμαχία Πολιτών εστιάζουμε στην αρχική μας εκτίμηση ότι η Τουρκία επιδίωκε να προχωρήσουμε στην τελική φάση για να οδηγήσει τα πράγματα σε κήρυξη αδιεξόδου, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να υλοποιήσει τις επόμενες επιδιώξεις της.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία και ο κ Ακιντζί θα ξεκινήσουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για να προετοιμάσουν το έδαφος στη διεθνή κοινότητα για να περάσουν τους σχεδιασμούς τους. Θα αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει για να μας ενημερώσει και ελπίζουμε ότι με συλλογικότητα αυτή τη φορά θα σχεδιάσει ο Πρόεδρος τα επόμενα του βήματα.

Για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στη κατεχόμενη μας πατρίδα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πραγματικά διεκδικητική στρατηγική η οποία θα ανατρέπει τους Τουρκικούς σχεδιασμούς και θα καθιστά τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη στην Τουρκία. Μόνο όταν η Τουρκία έχει πραγματικό κόστος θα προβληματιστεί κατά πόσο την συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης.

Τέλος, ως Συμμαχία Πολιτών,  χαιρετίζουμε τις ξεκάθαρες και ορθές τοποθετήσεις της Ελληνικής ηγεσίας για το Κυπριακό πρόβλημα».

Οικολόγοι

Στην ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι αναφέρουν τα πιο κάτω:

“Η τουρκική αδιαλλαξία και οι καθημερινές δηλώσεις από τα κατεχόμενα και την Άγκυρα, δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η υποχωρητικότητα τρέφει την τουρκική αδιαλλαξία.

Τα τουρκικά παιχνίδια και η εμμονή του Ακιντζί στις προκλητικές του θέσεις, έφεραν το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα, υπεύθυνα και σοβαρά. Ο πρόεδρος του Κινήματος προειδοποιούσε τον πρόεδρο Ανα σ τα σ ιάδη από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή:

“Άλλωστε το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου -με όση καλή θέληση και αν επιδείξει ο ίδιος- δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα έπρεπε ήδη να σχεδιάζουμε – υπό τύπο σχεδίου Β- όλοι μαζί την απάντησή μας στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο υλοποίησης των Τουρκικών απειλών”.

Έχουμε την άποψη ότι στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν και στις δυο φάσεις έγιναν σημαντικές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Δε θα σταθούμε σε αυτό το θέμα. Δεν είναι του παρόντος. Θα περιμένουμε άλλωστε την πλήρη ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Για χάριν της απαιτούμενης ενότητας επί του παρόντος, δε θα προβούμε λοιπόν σε κριτική των λαθών. Προτείνουμε άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γεωπολιτικής, για να εξεταστούν τα πιθανά σενάρια των τουρκικών κινήσεων και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισής τους.

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς , ούτε για κλαυθμούς. Είναι η ώρα του προγραμματισμού και της δράσης προς αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων του ναυαγίου του Μοντ Πελεράν”.

ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ στην  ανακοίνωση του αναφέρει:

“Δυστυχώς το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επιβεβαιώθηκε, αφού για μας ήταν ξεκάθαρο ότι το πλαίσιο των συνομιλιών θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, είτε σε ένα πολύ οδυνηρό συμβιβασμό για τον Ελληνισμό της Κύπρου, με κατάληξη ένα θνησιγενές κράτος.

Καλούμε την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από την λογική της δικοινοτικής διαφοράς και να κατανοήσουν ότι το πλαίσιο λύσης Ομοσπονδίας είναι εσφαλμένο. Θα πρέπει να χαράξουμε νέα στρατηγική, αντιμετωπίζοντας το Κυπριακό επιτέλους, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στηριγμένοι στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών να απαιτήσουμε την απελευθέρωση μας, θέτοντας την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.

Δεν διακονούμε αλλά απαιτούμε την ελευθερία μας”.