Μογκερίνι:«Να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία»

Να μείνουν ανοικτοί οι διάδρομοι επικοινωνίας με την Τουρκία, υποστηρίζει η Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.imagew-4-aspx

Σε ομιλία της στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το αν θα παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ή αν θα πρέπει να τεθούν περαιτέρω προϋποθέσεις, η κ. Μογκερίνι είπε ότι στηρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία σήμερα, αλλά όταν βλέπουμε ηγέτες πολιτικών κομμάτων να συλλαμβάνονται και να κρατούνται όπως επίσης και αριθμό βουλευτών και να συνεχίζονται οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, το κλίμα είναι ανησυχητικό.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, είπε, έφθασαν σε κρίσιμο σημείο αλλά πρότεινε πως ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η δημοκρατία “είναι να αφήσουμε ανοικτούς διαδρόμους επικοινωνίας”.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο τόνισε την ιδιαίτερη σημασία να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Ανέφερε ότι πολλά μπορούμε να κάνουμε με την Τουρκία και πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από όλα από την Κύπρο.

Χρειαζόμαστε διαρκή, αμοιβαίο διάλογο, είπε, και χρειάζονται λύσεις οι οποίες επωφελείς. Αν διακοπούν οι συνομιλίες, η Ευρώπη θα χάσει το δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. Θα πρέπει, είπε, να ενισχύσουμε και όχι να περιορίσουμε τα εργαλεία επικοινωνίας.

Είπε επίσης ότι αν προχωρήσει στο θέμα της θανατικής ποινής και τα λόγια γίνουν πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα θέλει να είναι μέλος της ΕΕ και του ΣτΕ. Τόνισε ότι αν η Τουρκία απομακρυνθεί από την Ευρώπη, θα χάσει κομμάτι από τη δική της κληρονομιά, κουλτούρα, δεν είναι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού.

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζεται με παρεμβάσεις από αριθμό ευρωβουλευτών, οι οποίοι προτείνουν το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ άλλοι μιλούν για διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Τουρκία.

Το τελικό προσχέδιο του ψηφίσματος θα ετοιμαστεί μέχρι αύριο και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη για ψήφιση από το ΕΚ.