Η 33η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και οι ψευδοεκδηλώσεις καταδίκης!

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1983, εννιά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Άγκυρα μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον Ρ. Ντενκτάς προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει  νέα τετελεσμένα. Η παράνομη αυτή ενέργεια της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τα ψηφίσματα αυτά, αποτελούσαν  ένα ισχυρό όπλο για την Κύπρο και το λαό της και είχαν  ως αποτέλεσμα το ψευδοκράτος να μην αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα από καμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία.Σήμερα αυτά τα ψηφίσματα η σημερινή ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ρίχνει στον Καιάδα  και τα κατακουρελιάζει.

Σήμερα, στις κατεχόμενες περιοχές ο κατοχικός ηγέτης θα δεχθεί τον χαιρετισμό των κατοχικών τουρκικών στρατεύματων και θα πανηγυρίσουν την ανακήρυξη  του υποτελούς   προς την Τουρκία μορφώματος.Στην αντίπερα όχθη των ελεύθερων περιοχών  θα ακουστούν ξανά τα γνωστά λογίδρια καταδίκης του ψευδοκράτους από αρχηγούς και πολιτικούς που παρακάθονται την ίδια ώρα με τον κατοχικό ηγέτη και παζαρεύουν την αναβάθμιση του προτεκτοράτου της Τουρκίας.

Οι μαθητές θα βγούν ξανά στους δρόμους θα χάσουν 3-4 ώρες από τα μαθήματα τους.Πολιτικά κόμματα που συνεγαλάζονται με τους κατακτητές θα οργανώσουν εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους και θα διακηρύξουν τα γνωστά κενά περιεχομένου συνθήματα καθότι άλλα λεν τα χείλη τους και άλλα η ψυχή τους.Και την Κυριακή 5 μέρες μετά την 33η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους θα παρακαθίσουν με τον Ακιντζι για «ισότιμη συγκυριαρχία» για να παζαρέψουν τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας .Μεταξύ δείπνων και συνομιλιών στην κρυόψυχη Ελβετία θα συζητούν το ποίοι πρόσφυγες θα είναι στο ένα συνιστών κρατίδιο και ποίοι θα παραμείνουν εσαεί εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ψευδοεκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους .Γιατί όταν καταδικάζεις ένα μόρφωμα  ως παράνομο δεν πηγαίνεις τις υπολοιπες μέρες του χρόνου να επισκέφεσαι  τους κατακτητέςστην χώρα τους  ή να συναγελάζεσαι με τον εγκάθετο τους . Και δεν διακηρύσσεις συνεχώς πόσα οφέλη και συμφέροντα θα έχει η χώρα που κατάκτησε τα εδάφη της πατρίδας σου από τους πλούσιους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ της.Οταν την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της Αγκυρας επαναλαμβάνουν πως η πάγια  θέσης της Τουρκίας είναι ότι η Κύπρος αποτελεί ζωτικό χώρο για την ασφάλεια  της και δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις εσείς γιατί υβρίζεται και χαρακτηρίζεται ως ακραίους και εθνικιστές αυτούς που επιμένουν στη νομιμότητα και στα αυτονόητα;

Οταν ο κυπριακός λαός δεν πτοήθηκε από τις απειλές και εκφοβισμούς της Ε.Ε. των Αμερικανοβρετανών,του υποτελούς τους  Κ.Ανάν  και όλων των δαιμόνων που είχαν συνασπιστεί για να μας πείσουν να επικυρώσουμε το εκτρωματικό σχέδιο το 2004, τότε να υπενθυμίσουμε είναι  στα ψηφίσματα  541 και 550 που στηριχθήκαμε. Και όταν ο κ. Ανάν έτρεχε  να τα ανατρέψει με ένα τιμωρητικό ψήφισμα ήταν και πάλιν τότε που θυμηθήκαμε  τη Ρωσία και την Κίνα.Μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη τους θυμόμαστε και αυτούς. Ετσι με τη βοήθεια των τριών (Ρωσίας Κίνας και Γαλλίας)  ανατράπηκαν οι υποχθόνοιες ενέργειες του Κόφι Ανάν.Σήμερα και ο απερχόμενος Γ.Γ. του ΟΗΕ Μαν γκι Μουν βαδίζοντας στα αχνάρια του προκατόχου του  συμπεριφερέται ως να μην υπάρχουν  αυτά τα ψηφίσματα.Και βιάζεται μερικά 24ωρα πριν την εκπνοή της θητείας του να τα ακυρώσει αναβαθμίζοντας το ψευδοκράτος που το Συμβούλιο Ασφαλείας καλούσε τον επικεφαλής του ΟΗΕ να αγωνιστεί για την εξαφάνιση του.

Ετσι για να υπενθυμίσουμε στους ψευδοκήρυκες καταδίκης του ψευδοκράτους ας ξαναθυμηθούμε τι προνοούν τα ψηφίσματα 541 και το  Ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ψήφισμα 541 (1983)

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 18 Νοεμβρίου 1983

Το Συμβούλιο Ασφαλείας,

Αφού άκουσε τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Ανησυχώντας για τη διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών που εκδόθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983, η οποία φέρεται να δημιουργεί ένα ανεξάρτητο κράτος στη βόρεια Κύπρο,

Θεωρώντας ότι αυτή η Διακήρυξη είναι ασυμβίβαση με τη Συνθήκη του 1960 αναφορικά με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960,

Θεωρώντας ως εκ τούτου ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είναι άκυρη και θα συμβάλει σε επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο,

Επαναβεβαιώνοντας τα ψηφίσματά του 365 (1974) και 367 (1975),

Έχοντας συνείδηση της ανάγκης για μια λύση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στην αποστολή καλών υπηρεσιών που αναλήφθηκε από τον Γενικό Γραμματέα,

Βεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο,

Σημειώνοντας τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα στις 17 Νοεμβρίου 1983,

1. Αποδοκιμάζει τη Διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών της δήθεν απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Θεωρεί την πιο πάνω διακήρυξη σαν νομικά άκυρη και ζητά την ανάκληση της.

3. Ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 365 (1974) και 367 (1975),

4. Ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει την αποστολή του καλών υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό πρόοδος προς μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο.

5. Καλεί τα μέρη να συνεργαστούν πλήρως με το Γενικό Γραμματέα στην αποστολή του καλών υπηρεσιών.

6. Καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

7. Καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

8. Καλεί όλα τα κράτη και τις δυο κοινότητες στην Κύπρο να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

9. Ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να κρατά το Συμβούλιο Ασφαλείας πλήρως ενημερωμένο.

Υιοθετήθηκε κατά τη 2500η συνεδρία με 13 ψήφους υπέρ, μίαν εναντίον (Πακιστάν) και μίαν αποχή (Ιορδανία)»

Ψήφισμα 550 (1984)

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 11 Μαΐου 1984

Το Συμβούλιο Ασφαλείας,

Αφού μελέτησε την κατάσταση στην Κύπρο, ύστερα από αίτημα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αφού άκουσε τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του Γενικού Γραμματέα (S/16519),

Υπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα του 365(1974), 367(1975), 541(1983) και 544(1983),

Εκφράζοντας βαθιά λύπη για τη μη εφαρμογή των ψηφισμάτων του, και ιδιαίτερα του ψηφίσματος 541 (1983),

Ανησυχώντας σοβαρά λόγω των περαιτέρω αποσχιστικών ενεργειών στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το ψήφισμα 541 (1983), δηλαδή, της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της νομικά άκυρης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και της μελετώμενης διεξαγωγής «συνταγματικού δημοψηφίσματος» και «εκλογών», καθώς και λόγω άλλων ενεργειών ή απειλών για ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγίωση του δήθεν ανεξάρτητου κράτους και τη διαίρεση της Κύπρου,

Ανησυχώντας βαθιά λόγω των πρόσφατων απειλών για εποικισμό των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους,

Επαναβεβαιώνοντας τη συνεχή υποστήριξή του προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο,

1. Επαναβεβαιώνει το ψήφισμά του 541 (1983) και ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή του.

2. Καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.

3. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.

4. Καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

5. Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

6. Θεωρεί οποιεσδήποτε απόπειρες επέμβασης στο καθεστώς ή την αναδίπλωση της Ειρηνευτικής Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ως αντίθετες προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

7. Καλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την επείγουσα εφαρμογή του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

8. Επαναβεβαιώνει την εντολή καλών υπηρεσιών που έδωσε στο Γενικό Γραμματέα και τον καλεί να αναλάβει νέες προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις πρόνοιες για τέτοια διευθέτηση που καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Ασφαλείας και του παρόντος ψηφίσματος.

9. Καλεί όλα τα μέρη να συνεργασθούν με το Γενικό Γραμματέα στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του.

10. Αποφασίζει να εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με σκοπό τη λήψη, σε περίπτωση μη εφαρμογής του ψηφίσματος 541 (1983) και του παρόντος ψηφίσματος, επειγόντων και κατάλληλων μέτρων.

11. Καλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανάλογα με τις εξελίξεις.

Υιοθετήθηκε κατά την 2539 συνεδρία με 13 ψήφους υπέρ, μίαν εναντίον και μίαν αποχή (Ηνωμένες Πολιτείες)