€2,1 δις οφείλουν στο κράτος 140.000 φορολογούμενοι

Στους 140.000 ανέρχεται ο αριθμός φορολογουμένων που χρωστούν στο κράτος, εκ των οποίων οι περίπου 120.000 οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγγάρη, ο οποίος ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι το συνολικό ποσό φορολογικών οφειλών στο κράτος ανέρχεται στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκ. ευρώ αφορούν οφειλές στο ΦΠΑ.assets_large_t_420_54671580_type13148

Η Επιτροπή Οικονομικών συζητούσε το απόγευμα πρόταση νόμου, που κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, για τη ρύθμιση με δόσεις ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών που αφορούν το παρελθόν, με τον κ. Τσαγγάρη να τονίζει, ωστόσο, ότι μελέτη που διεξήγαγε το Τμήμα Φορολογίας κατέδειξε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο προτεινόμενος νόμος “χωρίς να μηχανογραφήσουμε το όλο σύστημα φορολογίας”.

“Το αισιόδοξο σενάριο” για τη λειτουργία του συστήματος μηχανογράφησης είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2017, να μπορέσουν οι δύο τεχνικοί του Τμήματος να έχουν ετοιμάσει το όλο σύστημα.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί, αν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος π.χ. από την 1η Ιανουαρίου του 2017, να δεχθεί το Τμήμα έστω και 70.000 αιτήσεις και να εναπόκειται στον κάθε λειτουργό του Τμήματος να αποφασίζει αν θα δεχθεί την ένσταση του κάθε πολίτη, χωρίς να υπάρχει σύστημα μηχανογράφησης.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που χρωστούν ο οποίος μπορεί να αγγίζει τις 140.000 με τη μεγαλύτερη μάζα των φορολογουμένων που ανέρχεται περίπου στις 120.000 να οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η ρύθμιση της καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας με δόσεις επιτρέποντας παράλληλα νοουμένου ότι τηρούνται ορισμένες υποχρεώσεις από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα, να μειώνονται ανάλογα οι πρόσθετες οφειλές (χρηματικές επιβαρύνσεις ή και τόκοι). Στην πρόταση νόμου προβλέπεται ρύθμιση της οφειλής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν υπερβαίνει τις 48.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλαβε με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής να συζητήσει με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής 54 δόσεων για ποσά κάτω από 100.000 ευρώ, ενώ για ποσά πέραν των 100.000 ευρώ να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής μέχρι 60 δόσεων.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα ότι αυτός που οφείλει ποσό πέραν των 100.000 ευρώ να μην πληρώνει λιγότερο μηνιαίο ποσό δόσεις από αυτών που οφείλει ποσό κάτω από 100.000 ευρώ.

Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το όφελος που θα προκύψει για τα δημόσια οικονομικά από αυτή την προτεινόμενη νομοθεσία θα ανέλθει στις δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου, ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και μέτρο συμμόρφωσης αν χαριστούν οι επιβαρύνσεις ή οι τόκοι για αυτούς που θα πληρώσουν όσο το δυνατό πιο χαμηλές δόσεις.

Ο κ. Τσαγγάρη είπε ότι στόχος του Τμήματος είναι με την λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος, να δίνεται στη δυνατότητα στον πολίτη να βλέπει όλες τις φορολογικές του οφειλές μέσω ενός λογαριασμού και να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση του χωρίς να υπάρχει επέμβαση κανενός.

Ανέφερε επίσης ότι το σύστημα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει στον φορολογούμενο κατάσταση με όλες τις δόσεις που θα πρέπει να πληρωθούν καθώς και το συνολικό οφειλόμενο ποσό, αφού αφαιρεθούν οι επιβαρύνσεις και οι τόκοι ανάλογα με το σχέδιο που αιτείται ο φορολογούμενος, ο οποίος θα απαντά κατά πόσον αποδέχεται το σχέδιο ή θέλει να προχωρήσει με νέο σχέδιο με μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτές που θα προβλέπει η νομοθεσία.

Ο Έφορος Φορολογίας είπε ακόμη ότι το μηχανογραφικό σύστημα θα ενωθεί με τα υπόλοιπα συστήματα του Τμήματος για να παρακολουθεί την καταβολή των δόσεων από τον οφειλέτη, ο οποίος θα ειδοποιείται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ή διαφορετικά αν έχει καταβάλει την δόση του ή αν χρωστά δόση.