Στη Γενεύη η συνέχιση της συζήτησης για το εδαφικό

.

 

Συνέχιση της συζήτησης για το εδαφικό στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής  στο Μοντ Πελεράν.anastasiades-akintzi2-1-696x488

Η σκληρή διαπραγμάτευση για τα κριτήρια του εδαφικού,  διακόπηκε αργά το βράδυ.Της διαπραγμάτευσης προηγήθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο επί της συζήτησης των κριτηρίων ,ενώ  κατά τη συζήτηση υπήρξαν τρεις διακοπές για διαβουλεύσεις.

Η διαπραγμάτευση αυτή επικεντρώθηκε στα τρία κριτήρια πληθυσμός , έδαφος και ακτογραμμή ενώ  σύμφωνα με τα Ην.Εθνη σημειώθηκε σχετική πρόοδος αλλά φαίνεται να μην είναι αρκετή.
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέρεται πως “ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχαν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν από τις 7 του Νοέμβρη υπό την αιγίδα των ΗΕ”.

Εφικτός ο στόχος συμφωνίας για το εδαφικό στη Γενεύη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Θεωρούμε πως ο στόχος για πλήρη συμφωνία στο εδαφικό στη Γενεύη είναι εφικτός δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.imagew-1-aspx

Είπε πως στόχος των συνομιλιών της Γενεύης είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.