Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Είμαστε σε καλό δρόμο-υπήρξε πρόοδος στο Μον Πελεράν

Την άποψη ότι υπήρξε πρόοδος στο Μοντ Πελεράν και πως “κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση”, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος αναμένει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί μια πενταμερή, αλλά μια πολυμερή διάσκεψη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôçò Ê.Å. ôïõ ÁÊÅË ¢íôñïò Êõðñéáíïý óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ãéá ôçí óõæÞôçóç ôïõ Êñáôéêïý Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ 2015, Ëåõêùóßá 15 Äåêåìâñßïõ 2014.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο Ημερίδας με θέμα τις βιώσιμες πόλεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως, αν και θα αναμένει ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμά πως αν δεν κατέληγαν πουθενά οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, δεν θα συνέχιζε η συνάντηση στη Γενεύη.

“Είναι προφανές ότι υπήρξε πρόοδος, ίσως όχι όση θα θέλαμε να υπάρξει, αλλά το ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στο εδαφικό στη Γενεύη, με προοπτική να κατατεθούν και να συζητηθούν συγκεκριμένοι χάρτες, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Υπήρξε πρόοδος λοιπόν, συνέχισε και πρόσθεσε “κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όπως φαίνεται από τα γενικά στοιχεία που φτάνουν κοντά μας και όταν ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο θα είμαστε σε θέση να πούμε πιο ολοκληρωμένα πράγματα”.

Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο, ενώ αυτός βρισκόταν στο Μοντ Πελεράν, πριν ωστόσο από τις τελευταίες συναντήσεις που έγιναν.

Σε ερώτηση κατά πόσο οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν εκτός Κύπρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αφού υπενθύμισε τη θέση του κόμματος ότι θα μπορούσαν οι συζητήσεις να γίνουν στην Κύπρο, είπε πως “φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δυο ηγέτες είναι απομονωμένοι, επιτρέπει να γίνονται πολύ πιο εντατικές διαπραγματεύσεις” και ότι “αυτό είναι το μόνο πλεονέκτημα το οποίο εμείς τουλάχιστον βλέπουμε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση”.

Την ίδια ώρα επεσήμανε πως δεν είναι ο τόπος που έχει τόση σημασία στις συνομιλίες αλλά εκείνα τα οποία συζητούνται που έχουν πολύ περισσότερο σημασία.

Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο σύγκλισης πενταμερούς διάσκεψης, ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως “εμείς δεν αποδεχόμαστε ποτέ να πάμε σε πενταμερή” και εξέφρασε τη θέση πως εκείνο το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει, “εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής ή αν έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνία”, είναι η σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης.

Η διεθνής διάσκεψη, είπε, θα πρέπει να γίνει με την παρουσία “όλων εκείνων που έχουμε κατ` επανάληψη επισημάνει, δηλαδή του ΟΗΕ στην παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δυο κοινοτήτων, των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ αν η ίδια το επιθυμεί”.