Δεν συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος

Αρνητικός φαίνεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσον αφορά στο αίτημα πολιτικών κομμάτων όπως συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο προτού προχωρήσει στη λήψη απόφασης στις συνομιλίες.anastasiadis_39

Δημοσιογραφικές πληροφορίες  αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι πως το αίτημα δεν θα ικανοποιηθεί. Πρόθεση του ΠτΔ είναι να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τις συνομιλίες της Ελβετίας όταν επιστρέψει στο νησί και όχι προηγουμένως.

Να σημειωθεί ότι δεν κρίθηκε αναγκαίο μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επικοινωνήσει είτε με τον Πρόεδρο της Βουλής, είτε με τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν.

Πληροφορίες που μεταδίδονταν από κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ΠτΔ θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Ωστόσο, γύρω στις 21:00 ώρα Κύπρου αρμόδια πηγή, κληθείσα  να σχολιάσει τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες,διέψευσε κάτι τετοιο.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Αλληλεγγύη θέλουν σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου

Με ανακοινώσεις τους σήμερα τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύης, καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να γίνει μια συζήτηση, πριν την οποιαδήποτε απόφαση για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

ΔΗΚΟ

«Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ελβετία για το κυπριακό, καλύπτονται από πλήρη συσκότιση, η οποία επιτρέπει:

• Καταιγισμό συγκεχυμένων πληροφοριών.
• Εκστρατεία παραπληροφόρησης από την τουρκική πλευρά.

Ως εκ τούτου, το Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύει πως:

• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να συμφωνήσει με τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ασφάλεια, εάν δεν προηγηθεί συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, για πτυχές εξαιρετικής σημασίας, όπως η σύνθεση της διάσκεψης και η ημερήσια διάταξη της.
• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει ενδελεχώς το Εθνικό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις επί των κριτηρίων της πτυχής του Εδαφικού.

Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, οι οποίες προνοούσαν την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων, για να συμφωνηθεί η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης».

ΕΔΕΚ

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Ελβετία και στο ενδεχόμενο συμφωνίας για καθορισμό ημερομηνίας σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης, κατά την ΕΔΕΚ αυτή είναι μία βεβιασμένη ενέργεια. Εκτιμούμε ότι ο ΠτΔ θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για όσα διαδραματίζονται στην Ελβετία, να διαβουλευθεί με τα μέλη του και ει δυνατόν να υπάρχει συναπόφαση για το τι δέον γενέσθαι».

Συμμαχία Πολιτών

«Οι στιγμές για το Κυπριακό είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και ανησυχητικές.

Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τηρήσει τη δέσμευση του που έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι δεν θα αποδεχθεί πενταμερή ή πολυμερή αν πρώτα δεν ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα διαμείφθηκαν.

Υπενθυμίζουμε το επιχείρημα του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ο λόγος που άλλαξε απόφαση και δεν μετέβη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στο Μοντ Πελεράν, ήταν για να τους έχει ως γραμμή άμυνας σε περίπτωση που του ασκηθούν πιέσεις.

Τώρα είναι η ώρα να επικαλεστεί το Εθνικό Συμβούλιο ώστε να ξεφύγει από τις έντονες πιέσεις να αποδεχτεί την πενταμερή ή πολυμερή χωρίς να του έχουν δοθεί ικανοποιητικά ποσοστά εδαφών επί χάρτη.

Προς Θεού, δεν πρέπει να πράξει όπως το Μάρτιο του 2013 στο Γιούρογκρουπ όπου αισθάνθηκε το πιστόλι στον κρόταφο και τελικά παραδόθηκε»

Θεοχάρους :Ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να δεσμευθεί

«Ο λαός και η πολιτική ηγεσία είναι όμηροι ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού που κατευθύνεται από το Μον Πελεράν και μοιάζει με εκείνο της Νέας Υόρκης. Από τη μια, γίνεται λόγος για απαράδεκτο χάρτη και από την άλλη, για καθορισμό πολυμερούς.
Από τη μια η κοινή γνώμη βρίσκεται στο σκοτάδι, και από την άλλη γίνεται προσπάθεια ο Πρόεδρος να εμφανιστεί δημοσίως ως απορριπτικός ήρωας, ενώ φαίνεται ότι στο παρασκήνιο έχει δεχθεί τα νέα βήματα και τις νέες υποχωρήσεις, στην βάση του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε στην Νέα Υόρκη και εφαρμόσθηκε στην συνέχεια κατά γράμμα».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να συγκαλέσει πάραυτα το Εθνικό Συμβούλιο και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις».
«Τα όσα μαθαίνουμε από διαρροές των Τούρκων και από τον Έιντε δεν έχουν σχέση με τις δεσμεύσεις του Προέδρου ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και ενώπιον του λαού στη διακαναλική συνέντευξη πριν το Μον Πελεράν» σημείωσε η κυρία Θεοχάρους.
«Η απόκρυψη δεδομένων και η δημιουργία τετελεσμένων πρέπει να τελειώνουν. Εάν ο Πρόεδρος έχει παγιδευτεί και θέλει εναλλακτική επιλογή, εμείς απαιτούμε να ξεκαθαρίσει στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και στον Πρόεδρο Γιούνκερ ότι οι θέσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ και με το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη κράτους –μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η ευθύνη του αδιεξόδου βαραίνει την Τουρκία αποκλειστικά. Γιατί σύρεται σε συνεχείς υποχωρήσεις και αποδοχή τουρκικών θέσεων; Γιατί δεν το πράττει; Τι φοβάται; Ότι θα εκτεθεί η Τουρκία»;