Προς πενταμερή διάσκεψη το Δεκέβριο-Ανατρέπεται το «καλό κλίμα» στις συνομιλιές

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται  τα Ην.Εθνη και ειδικά ο κ. Ειντε προκειμένου να να περισώσουν το «καλό κλίμα» στις συνομιλίες που γίνονται στο χιονισμένο τοπίο του Μον Πελεράν ενώ συνεχιζόταν μέχρι αργά  η  μαραθώνια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί . Γύρω στις 10:30 ώρα Κύπρου διέκοψαν πάλι για ένα  διάλειμμα.photo-map

Η απογευματινή συνάντηση άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η πριγραμματισθείσα για τις 17:30 (18:30 ώρα Κύπρου) συνάντηση θα ξεκινούσε κατά ένα τέταρτο αργότερα. Ωστόσο, τελικά η συνάντηση άρχισε στις 18:10 (19:10 ώρα Κύπρου). Γύρω στις 20:00 (21:00 ώρα Κύπρου) έγινε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες με τους διαπραγματευτές ξανάρχισαν τη συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης, δεν σημειώθηκε καμιά αλλαγή δεδομένων από τα όσα συζητούν από χθες και η κατάσταση είναι ακριβώς έτσι όπως την περιέγραψε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

 

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από μια φωτογραφία με χάρτη

Μια φωτογραφία από τη δεύτερη πρωινή συνάντηση των ηγετών όπου στο τραπέζι, μπροστά από ένα μέλος της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, διαφαίνεται κάτω από ένα έγγραφο ο χάρτης της Κύπρου, προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα, αφού, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής «Κίπρις», ομάδα ατόμων που είναι ενάντια στη λύση, επιτέθηκαν στον Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι συζητά χάρτη στο εδαφικό, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη.

Στη φωτογραφία φαίνεται το ανατολικό μέρος της Κύπρου με διαφορετικούς χρωματισμούς των κατεχόμενων και των ελεύθερων εδαφών. Η «Κίπρις», που επικαλείται πηγή που βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις (τ/κ πλευρά), υποστηρίζει ότι ο χάρτης μπορεί να τοποθετήθηκε εκεί συνειδητά -όπως γράφει- από την ε/κ πλευρά και να πρόκειται για χάρτη του σχεδίου Ανάν, για να προσθέσει όμως η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές αυτή τη φορά πηγές, ότι ο χάρτης είναι εκεί για σκοπούς εργασίας και δεν τυγχάνει διαπραγμάτευσης από τους ηγέτες.

Η «Κίπρις» επικαλείται και ελληνοκυπριακές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο χάρτης απεικονίζει την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο και δεν είναι επίσημο έγγραφο. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, με βάση τα όσα ε/κ πηγή έχει αναφέρει σε ε/κ ΜΜΕ, ότι στις συνομιλίες δεν υπάρχει αδιέξοδο, ούτε πρόοδος.

Νωρίτερα στη σημερινή συνάντηση,ξεκίνησε η διαπραγμάτευση επί του ενοποιημένου εγγράφου που περιέχει τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού, ενώ τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα σημαντική.

Από την πλευρά τους τα τ/κ Μέσα αναφέρουν ότι η Τ/κ πλευρά φαίνεται να επιθυμεί να επιστρέψει στην Κύπρο και να συνεχίσει εκεί τις συνομιλίες για τα κριτήρια στο εδαφικό, αφότου υπάρξει μια συμφωνία για ημερομηνία πενταμερούς ή πολυμερούς συνάντησης.

Υπάρχει μάλιστα, έντονη προσπάθεια να επιτευχθούν συγκλίσεις, για να ανακοινωθεί σημαντική πρόοδος.

Τα κριτήρια που συζητά η ε/κ πλευρά είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν, το έδαφος που θα είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και η ακτογραμμή.

Πάντως εντείνονται οι φήμες πως παρά την μη ύπαρξη προόδου στο εδαφικό η πενταμερής διάσκεψη, όπως δηλαδή την αξιώνει η Ακιντζί  είναι καθορισμένη εντός του πρώτου 15νθημέρου του Δεκέβρη και θα είναι  παρόμοια με αυτή του Μπούργκεστογκ  το 2004.