Σκηνές απείρου κάλλους στη Βουλή για τον έλεγχο στο Συνεργατισμό

Σκηνες απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Βουλή με αντεγκλίσεις και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών απ’ αφορμή το ζήτημα του διαχειριστικού ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή  στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, για να καταλήξει στο τέλος η Βουλή να ψηφίσει  δυο αντίθετες νομοθεσίες.gmi_8036

Τροπολογία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επιτρέπει στην ελεγκτική υπηρεσία να ασκεί διαχειριστικό έλεγχο, ωστόσο με περιορισμούς. Στη συνέχεια, υπέρ της πρότασης νόμου, όπως διαμορφώθηκε τάχθηκαν 38 βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Την καταψήφισαν 13 βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα, ανάμεσα τους οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αδάμος Αδάμου.

Στη διάρκεια της συζήτησης και ενώ η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι έχει επιφυλάξεις για την τροπολόγία  του ΑΚΕΛ ο Γ.Γ. του κόμματος Αντρος Κυπριανού τη είπε «εσύ να σιωπήσεις και ψήφισε ότι θέλεις» .Προκλήθηκε ένα μπάχαλο με βουλευτές να μην γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν .

ιΣτη συνέχεια η Βουλή ενέκρινε δεύτερη πρόταση νόμου με την οποία η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα δεν θα υποβάλλει οικονομικές της καταστάσεις στο Γενικό Ελεγκτή.

Αφού παρήλθαν πέντε και πλέον λεπτά διαπιστώθηκε ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, κατά λάθος ψήφισαν υπέρ της 2ης πρότασης νόμου και αναμένεται σε 15 μέρες να προχωρήσουν σε τροποποίηση της νομοθεσίας.

Με τα νέα δεδομένα, που διαμορφώθηκαν, ουσιαστικά ο Ελεγκτής δεν θα μπορεί να διενεργήσει έλεγχο τη Συνεργατική.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Θεωρούμε τον αποκλεισμό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία

Σε ανακοίνωσή της πάντως, η Ελεγκτική Υπηρεσία, δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της Βουλής, αλλά θεωρεί τον αποκλεισμό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία.

Αυτούσια η επιστολή που εξέδωσε:

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία απέκτησε δικαίωμα ελέγχου της ΣΚΤ επειδή το άρθρο 109 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (γνωστού ως ο Νόμος «Ομπρέλα» γιατί υπερισχύει όλων των άλλων νόμων) προβλέπει ότι η ΣΚΤ είναι κρατική επιχείρηση, αφού διεσώθη με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, και ότι ο Γενικός Ελεγκτής ασκεί οικονομικό έλεγχο σε κάθε κρατική επιχείρηση.

Με βάση τον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, για κάθε οργανισμό που ελέγχει ο Γενικός Ελεγκτής, αυτός έχει δικαίωμα, πρώτον να αναθέτει τον οικονομικό έλεγχο σε ιδιώτες ελεγκτές, και δεύτερον να ασκεί διαχειριστικό έλεγχο.

Με την τροποποίηση που έχει ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων στον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, πρόθεση του Σώματος φαίνεται να ήταν, να γίνεται μεν ο διαχειριστικός έλεγχος, αλλά με κάποιους περιορισμούς που η Βουλή έκρινε ορθό να θέσει. Οι περιορισμοί αυτοί, που εν γένει δυσχεραίνουν τον έλεγχο και συγκρούονται με διεθνή πρότυπα ελέγχου, αφορούν κυρίως περιορισμούς στην πρόσβαση σε στοιχεία, πληροφορίες και πρακτικά στα οποία, ως επί τω πλείστων, έχει πρόσβαση αυτός που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο. Κρίθηκε δηλαδή ορθό να περιοριστεί η πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία στα οποία ανεμπόδιστα έχει και θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση ένας ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο.

Το κυριότερο όμως δεν είναι αυτό. Σήμερα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρχε και δεύτερη πρόταση Νόμου από το Δημοκρατικό Συναγερμό η οποία αφορούσε τροποποίηση του Νόμου Ομπρέλα ώστε η ΣΚΤ να μην υπόκειται στον οικονομικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ως εκ των πιο πάνω, εφόσον ο Γενικός Ελεγκτής δεν ασκεί οικονομικό έλεγχο στην ΣΚΤ, αυτή δεν αποτελεί ελεγχόμενο οργανισμό και άρα δεν τυγχάνει οποιασδήποτε εφαρμογής ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμος.

Συνεπώς, η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ έχει υπερψηφιστεί, κατά πλειοψηφία, από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα σεβαστή και η Ελεγκτική Υπηρεσία θα τερματίσει, αμέσως μόλις δημοσιευτεί η εν λόγω τροποποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, κάθε τέτοιο έλεγχο, που ούτως ή άλλως δεν είχε αρχίσει λόγω άρνησης της ΣΚΤ να παραδώσει οποιοδήποτε στοιχείο ακόμη και με το προηγούμενο ισχυρό νομικό πλαίσιο που ίσχυε.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρούμε όμως τον αποκλεισμό αυτό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία. Αυτή είναι η άποψη μας και θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να την εκφράσουμε.»

Γεν. Εισαγγελέας: Ουδέν σχόλιο

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η λακωνική δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής σε σχέση με τον έλεγχο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας από τον Γενικό Ελεγκτή.

ΑΚΕΛ: Πρόταση νόμου που να διορθώνει το λάθος

Το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της άσκησης διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στο Συνεργατισμό από μέρους του Γενικού Ελεγκτή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. «Είναι γι’ αυτό που διαφωνήσαμε με τις σχετικές προτάσεις Νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας από το Γενικό Ελεγκτή».

Όπως προσθέτει, για την αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων σχετικά με τα όρια του διαχειριστικού ελέγχου το ΑΚΕΛ είχε ετοιμάσει σχετική τροπολογία η οποία τελικά διαμορφώθηκε με υποτροπολογία που κατέθεσε το ΔΗΚΟ και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής.

«Όπως έχει διαμορφωθεί ο Νόμος με την τροπολογία, ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να ασκήσει διαχειριστικό έλεγχο στο Συνεργατισμό με διευκρινισμένα τα όρια του ελέγχου του» αναφέρει ο Στ. Στεφάνου.

«Σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο που ασκεί ο Γενικός Ελεγκτής στο Συνεργατισμό, από λάθος που δυστυχώς εξαιτίας των Κανονισμών της Βουλής δεν μπορούσε να διορθωθεί παρότι υπεδείχθη στην Ολομέλεια, υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ που του αφαιρεί αυτή τη αρμοδιότητα».

Το ΑΚΕΛ προτίθεται να καταθέσει πρόταση Νόμου που να διορθώνει το λάθος και να επαναφέρει την αρμοδιότητα του Γενικού Ελεγκτή για άσκηση οικονομικού ελέγχου στο Συνεργατισμό.

 

ΔΗΣΥ

Ο  πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δήλωσή τουνωρίτερα αφού είπε ,  ότι είναι σημαντικό όπως επιδειχθεί η δέουσα προσοχή και αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα ιδρύματα της Κύπρου, τόνισε την αναγκαιότητα ενός στρατηγικού σχεδιασμού από πλευράς Συνεργατισμού, χωρίς τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, όπως άλλωστε υποχρεούται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

«Ο Συνεργατισμός βρίσκεται κατά τα τελευταία 3 έτη σε περίοδο αναδιοργάνωσης των λειτουργιών του με σκοπό την αντιμετώπιση, τόσο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), αλλά και των σημαντικών εξελίξεων στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Οι κινήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα είναι μέσα από συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και έχουν φέρει τον Συνεργατισμό σε μία θέση ικανότητας να διαχειριστεί τις συνεχιζόμενες προκλήσεις σε αρκετά καλό βαθμό, και να διαφυλάττει με ορθολογιστικό τρόπο την κρατική ενίσχυση που έλαβε ύψους €1,7δις», είπε.

Όπως ανέφερε, η παραχώρηση κρατικής ενίσχυσης στον Συνεργατισμό έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και προς τον Κύπριο φορολογούμενο, τον οποίο ο Συνεργατισμός οφείλει να διαφυλάξει πλήρως. «Οποιοσδήποτε ατυχής χειρισμός ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην μέχρι σήμερα προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Συνεργατισμού και επιτυχούς εφαρμογής του σχεδίου αποκρατικοποίησης του», είπε. .

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «ουδείς αρνείται τον έλεγχο, όμως όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται για να προστατεύουν τους οργανισμούς και τους φορολογουμένους. Και αυτό ακριβώς οφείλουμε διασφαλίσουμε. Σημειώνουμε ότι η πλειοψηφία της βουλής θέτει κάποια λογικά όρια στο εύρος του ελέγχου».

Στόχος, είπε, «είναι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των Συνεργατιστών και των φορολογουμένων, στους οποίους ανήκει το Συνεργατικό κίνημα ούτως ώστε ο Συνεργατισμός να μην βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ανταγωνιστών του. Και για να μην έρθουμε σε ρήξη με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και τους δανειστές μας».
«Με λάθος του ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ η διοίκηση του Συνεργατισμού χαίρει το ακαταλόγιστο», αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενώ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το ίδιο «στάθηκε και πάλι ως βράχος τιμιότητας και καθαρότητας να υπερασπίζεται τη διαφάνεια και τον έλεγχο».

Όπως αναφέρει, «χωρίς αμφιταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα, καταψηφίσαμε τις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ που θέτουν φραγμούς στον έλεγχο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας από την Ελεγκτική Υπηρεσία», προσθέτοντας ότι οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ εγκλωβίστηκαν στους δικολαβικούς ακροβατισμούς τους και βρέθηκαν να ψηφίζουν την πρόταση του ΔΗΣΥ που αποκλείει τις εμπορικές δραστηριότητες του Συνεργατισμού από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή.

«Τώρα μιλούν για λάθος και ψάχνουν τρόπο να το διορθώσουν. Το λάθος τους όμως είναι διαχρονικό και διαρκές, και βρίσκεται στην σε διάφορα επίπεδα συνεργασία τους με τον ΔΗΣΥ. Άλλος λίγο, άλλος πολύ, άλλος στο κυπριακό, άλλος στην οικονομία, πότε ο ένας πότε ο άλλος, επιτρέπουν στον ΔΗΣΥ να κάνει παιγνίδι και να περνά τα σχέδια προς όφελος των τραπεζών, των developers και των μεγαλοεπενδυτών», καταλήγει.