Τσαβούσογλου:«Η Τουρκία δεν κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων»

Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επικαλέστηκε την κρίση στη Συρία η οποία είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και αποτελεί απειλή και για την ασφάλεια των Τ/Κ.tsavousoglou_3

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό είναι σε κρίσιμο σημείο. “Οι πλευρές διένυσαν σημαντική απόσταση σε τέσσερα κεφάλαια. Συμφώνησαν, συμβιβάστηκαν αλλά ακόμη σε αυτά τα κεφάλαια υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρίας”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Όπως είπε στις διαπραγματεύσεις οι οποιες συνεχίζονται στο Μοντ Πελερίν, οι πλευρές προσπάθησαν να συνδέσουν αυτά τα κεφάλαια.

“Εμείς θέλουμε το εδαφικό, το περιουσιακό, οι εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας να συζητηθούν τελευταία”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσει στο θέμα των εγγυήσεων. “Κοιτάξτε αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο. Τα μάτια όλων είναι στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Λίγο πιο ανατολικά, παλαιότερα εμείς είχαμε ξεκινήσει δρομολόγια φέριμποτ με την Συρία. Μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας υπάρχουν πολεμικά πλοία από την κάθε χώρα. Στη Συρία είναι όλοι. Είναι η Ρωσία, είναι η Αμερική, είναι το Ιράν, είναι η Χιζμπουλάχ, είναι οι Σιίτες, το ΡΚΚ, το YPG, ο ISIS, η Ελ Νούσρα και υπάρχει και ο κίνδυνος από την ροή προσφύγων. Ποιος θα προστατεύσει τον Τ/Κ λαό απέναντι από αυτού του είδους τις απειλές; Επομένως για μας η ασφάλεια του Τ/κ λαού είναι πολύ σημαντική. Αυτό το λέει και ο κ. Ακιντζί. Λέει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι όρος”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσλογου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι η Τουρκία στηρίζει την διαπραγματευτική διαδικασία του Κυπριακού προσθέτοντας: “Ελπίζω και η ε/κ πλευρά να είναι το ίδιο ειλικρινής”.