Παρέμβαση Κώστα Μαυρίδη στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο

Παρέμβαση είχε ο ευρωβουλευτής Κώστα Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μια φορά στην Κομισιόν την ανάγκη για άμεση βελτίωση του και κάνοντας ειδική αναφορά σε τρία ζητήματα που αφορούν σημαντικές πτυχές του ευρωπαϊκού εξαμήνου.cebacf89cf83cf84ceb1cf83-cebcceb1cf85cf81ceb9ceb4ceb7cf83

Αρχικώς, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι το ζητούμενο στην ΕΕ είναι η σύγκλιση του επιπέδου των οικονομιών στα κράτη-μέλη και η εμπλοκή των ιδίων των κρατών-μελών στον σχεδιασμό των διαρθρωτικών τους μεταρρυθμίσεων. Απευθυνόμενος σε συναδέλφους του που παρομοίασαν τη διαχείριση των οικονομιών κρατών-μελών με τη διοίκηση μιας εταιρείας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για όσους θεωρούν τη διαχείριση μιας οικονομίας όπως την διαχείριση μιας εταιρείας, πρόκειται για υπεραπλούστευση που παραπλανεί».

Ακολούθως, ο κος Μαυρίδης υπέδειξε στην Κομισιόν ότι υπευθυνότητα σημαίνει να ζητά μεν τη διόρθωση των ελλειμμάτων των κρατών μελών αλλά αντιστοίχως να ζητά τη διόρθωση και των υπερβολικών πλεονασμάτων. Και τα δύο, όπως ανέφερε, αποτελούν «ανωμαλίες» και ως τέτοιες πρέπει να έχουν ανάλογη αντιμετώπιση. «Άλλωστε, τα ελλείμματα των μεν, είναι εν πολλοίς τα πλεονάσματα των άλλων» συμπλήρωσε.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο πολύ σημαντικό ζήτημα της σύνδεσης των Διαρθρωτικών Ταμείων με το ευρωπαϊκό εξάμηνο τονίζοντας τα ακόλουθα: «Όσοι θέλουν να αφαιρέσουν την πρόσβαση στα Ταμεία ως τιμωρία (πάνω στα κράτη μέλη) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, βρίσκονται σε αντίθεση με την αρχή της αλληλεγγύης και τον στόχο της κοινωνικής συνοχής που διέπουν τη λειτουργία των Ταμείων αυτών».