Υπερχρεωμένα παραμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο

 

Υπερχρεωμένα εξακολουθούν να παραμένουν τα νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, με το χρέος του μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα να φτάνει το 354,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο τέλος Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την Έκθεση Σεπτεμβρίου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική c55f675b390b6e51117656fd79c8af69Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).

Ωστόσο, οι δείκτες χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρέμειναν σε σχετικά σταθερά επίπεδα με οριακή πτώση στο 127,3% και 226,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα στο τέλος Μαρτίου του 2016. Οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο επίπεδο του 243,1% του ΑΕΠ στο τέλος Μαρτίου 2016 σε σύγκριση με 252,0% το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην οικονομική θέση των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού (καθαρή αξία) των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο 121,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία παθητικού των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρέμειναν υψηλά στο 221,9% του ΑΕΠ στο τέλος Μαρτίου του 2016, παρουσιάζοντας μικρή μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο.

Με βάση τη μεθοδολογία της ΕΚΤ, το σύνολο των τραπεζικών δανείων προς τις εγχώριες μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις κατέγραψε ετήσια μείωση της τάξης του 0,8% τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με αύξηση ύψους 1,2% στο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο. Αυτή ήταν η πρώτη μείωση από το Δεκέμβριο του 2014.

Όσον αφορά την κατανομή των δανείων προς τα νοικοκυριά, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα δάνεια για αγορά κατοικίας, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων (55,2%) που χορηγούνται στα εγχώρια νοικοκυριά, και ακολούθως στα καταναλωτικά δάνεια. Ειδικότερα, τα δάνεια για αγορά κατοικίας και τα καταναλωτικά δάνεια τον Ιούνιο του 2016 σημείωσαν ετήσια μείωση της τάξης του 1,3% και 0,7%, αντίστοιχα, ωστόσο, παρατηρείται μια επιβράδυνση στο ρυθμό μείωσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Με βάση τη μεθοδολογία της ΕΚΤ, οι καταθέσεις από τα εγχώρια νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνονται, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 1,5% τον Ιούνιο του 2016, έχοντας παρουσιάσει θετικά ετήσια ποσοστά αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σταθεροποιούνται οι τιμές των ακινήτων

Όσον αφορά τα ακίνητα, οι τιμές συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, ωστόσο, φαίνεται να σταθεροποιούνται και ο ρυθμός μείωσης να περιορίζεται, καθώς υπάρχουν νέες ενδείξεις εγχώριας ζήτησης και ζήτησης από το εξωτερικό, υποβοηθούμενες από τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα, τα οποία θεωρούνται σημαντικό μη-χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο των νοικοκυριών της Κύπρου, οι τιμές συνέχισαν τη διόρθωσή τους, υποχωρώντας κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2016 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2015.

Πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων φαίνεται να έχουν φτάσει στο κατώτατο επίπεδό τους.

Μείωση 1,1 δισ στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις

Επιπλέον, με βάση τα ενοποιημένα στοιχεία προληπτικής εποπτείας, σε απόλυτους αριθμούς, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μειώθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2016 κατά €1,1 δις, στα €27,7 δις. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ως ποσοστό επί του συνόλου των χορηγήσεων έφθασε το 49,4% τον Ιούνιο του 2016 παρουσιάζοντας αύξηση από 48,5% κατά τον Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, ο δείκτης αυξήθηκε λόγω της μεγαλύτερης μείωσης στις συνολικές χορηγήσεις, συγκριτικά με τη μείωση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Όπως αναφέρεται, η επιστροφή της χώρας σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη από τις αρχές του 2015, υποβοηθεί τις προσπάθειες των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των δανείων και στην παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.