Φόρμουλα για εγγυήσεις- ασφάλεια πρότεινε η Νούλαντ

Φόρμουλα για εγγυήσεις και ασφάλεια φέρεται να πρότεινε η υφυπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ  Βικτωρια  Νούλαντ  κατα  τις διαδοχικές συναντήσεις image735-7-aspxπου είχε την Πέμπτη με τους κ.κ. Ν.Αναστασιάδη και Μ.Ακιντζί.Ανκαι δημόσια στις δηλώσεις της η αμερικανίδα υφυπουργός  ανέφερε πως οι ΗΠΑ έρχονται « ως φίλοι της διαδικασίας και ως υποστηρικτές», προσθέτοντας   ότι η διαδικασία καθοδηγείται ως επί το πλείστον από τους δύο ηγέτες εντούτοις η ίδια επιχειρήσε να γεφυρώσει το χάσμα με φόρμουλα για εγγυήσεις και ασφάλεια που θα έχουν ΝΑΤΟΙκή σφραγίδα.

Πολιτικοί κύκλοι δήλωναν πως όσοι γνωρίζουν την κα Νούλαντ και το ρόλο που διεδραμάτισε στο πραξικόπημα στην Ουκρανία γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να τα βάλει κάτω στο Κυπριακό και θα προσπαθήσει η όποια λύση να εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των ΗΠΑ  και του ΝΑΤΟ.

Ανκαι προτείνουν ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις και στρατιωτική βάση στην περιοχή της Καρπασίας,δηλώνουν δημόσια πως η διαδικασία προς τη λύση ανήκει στους «δύο ηγέτες».

Με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι την εμπλοκή της Ρωσίας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλίας στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού γι’ αυτό και βιάζονται να κλείσει το κυπριακό πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη ,η κ. Νούλαντ είπε ότι είχε ένα πολύ καλό γύρο διαβουλεύσεων , λέγοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν έντονα αυτή την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία (για λύση του Κυπριακού). «Ερχόμαστε ως φίλοι της διαδικασίας και ως υποστηρικτής, όμως (η διαδικασία) καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τους ηγέτες» δήλωσε.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο στο μέσο αυτής της πολύ εντατικής περιόδου του Οκτωβρίου κατά την οποία οι ηγέτες συναντούνται σχεδόν κάθε μέρα, έτσι ώστε, όπως είπε, να έχει την ευκαιρία να μοιραστεί ανοιχτά μαζί τους το έργο που παράγουν.

Δήλωσε την ίδια στιγμή πολύ εντυπωσιασμένη από τον τρόπο με τον οποίο πολύ σκληρά εργάζονται οι δύο (διαπραγματευτικές) ομάδες, «για να δημιουργήσουν ένα μέλλον για τον κυπριακό λαό στο σύνολο του και να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες στο νησί».

Είπε ακόμη ότι  την ώρα της συνάντησης των δύο ηγετών, η ίδια είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί για πρώτη φορά την εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου και να δει, όπως σημείωσε, την εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά της, όπως επίσης και να περπατήσει για λίγο στην παραλία των Βαρωσίων.

«Ένοιωσα πρέπει να πω συγκίνηση γι` αυτό που είδα εκεί. Ένοιωσα όμως από την άλλη και έμπνευση από τις δυνατότητες που έχει ο κυπριακός λαός στο σύνολο του, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά από τη διαδικασία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος από το Προεδρικό και ερωτηθείς κατά πόσο τα όσα του είπε η κ. Νούλαντ έχουν βοηθήσει στο να πάει μπροστά η διαδικασία εξήγησε ότι «αυτό το οποίο προσπαθούν όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες είναι να δουν πως μπορούν να συμβάλουν στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν αφορούν τα θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος».

«Και είναι ευπρόσδεκτοι, οποιοιδήποτε θελήσουν να επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων προς ξεπέρασμα προβλημάτων ή απαιτήσεων που δεν αφορούν την εσωτερική πτυχή» πρόσθεσε.