600 φυσικά πρόσωπα των “Panama Papers”, βρήκε το Τμ. Φορολογίας

61 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα εντόπισε η Κεφαλαιαγορά

 

Σε ταυτοποίηση 600 φυσικών προσώπων από τα 1.050 τα οποία επαναλαμβάνονται σε διάφορες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στα γνωστά “Panama Papers”, έχει προχωρήσει το Τμήμα Φορολογίας, σύμφωνα με τον Βοηθό Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, την Τετάρτη._89063523_panama_index_draft2

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Τμήμα προβαίνει σε έλεγχο κατά πόσον αυτοί οι 600 που έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ξεκινώντας με ένα δείγμα 50 ατόμων που θεωρούνται πιο υψηλού κινδύνου.

Από την άλλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει εντοπίσει 63 εποπτευόμενες από την ίδια εταιρείες (ΚΕΠΕΥ και Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών) οι οποίες είχαν συνολικά 983 πελάτες ή συνεργάτες που συμπεριλαμβάνονται στα “Panama Papers”.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, από τους 983, οι 61 είναι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ), εκ των οποίων μόνο τρεις Κύπριοι που δεν είναι πολιτικοί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι από τους 61 ΠΕΠ, οι 20 διεφάνη ότι μπορεί να έχουν ιστορικό, είτε ποινικό είτε πειθαρχικό, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν σημαίνει πως αυτοί έχουν προβεί σε παράνομες δραστηριότητες.

Η κ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι ΠΕΠ δεν είναι μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά μπορεί να είναι και μέλη ΔΣ εισηγμένων εταιρειών.

Η κ. Καλογήρου είπε ότι με βάση τα στοιχεία που έστειλαν οι 63 αυτές εταιρείες έχει διαπιστωθεί ότι σε πέντε εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών θα έπρεπε η Επιτροπή να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο διότι είχαν πέρα των 70 πελατών που αναφέρονταν στα “Panama Papers”.

Ανέφερε ότι 19 ΚΕΠΕΥ είχαν περίπου 122 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση με τα “Panama Papers” και περίπου 16 ΠΕΠ, εκ των οποίων έξι έχουν ιστορικό. Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τις εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, αυτές είχαν 860 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα 45 ήταν ΠΕΠ, στους οποίους περιλαμβάνονται 13 με ιστορικό.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκίδης είπε ότι με βάση την ιστοσελίδα που δημοσίευσε τα στοιχεία των Panama Papers, υπάρχουν 3.700 πελάτες φυσικών προσώπων, 6.400 ξένα νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα σε άλλους προορισμούς και έχουν κάποια σχέση με την Κύπρο και με τα 3.700 φυσικά πρόσωπα και 79 κατεξοχήν κυπριακές εταιρείες.

Ανέφερε ότι με την ανάλυση των στοιχείων των φυσικών προσώπων, το Τμήμα κατέληξε σε 1.050 μοναδιαία φυσικά πρόσωπα, δηλαδή αυτά που επαναλαμβάνονται και σημείωσε ότι από τους 600 που έχουν ταυτοποιηθεί και οι οποίοι αφορούν αξιωματούχους (Διευθυντές, Γραμματείς) των 6.400 ξένων εταιρειών, παράλληλα κάνουμε έλεγχο, όπως είπε, κατά πόσον έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αυτοί που έχουν ταυτοποιηθεί (εγγεγραμμένοι στο μητρώο φορολογίας, έγκαιρη και ορθή υποβολή φορολογικών δηλώσεων και εξόφληση οφειλών).

Σημείωσε ότι το Τμήμα ξεκίνησε με ένα δείγμα 50 ατόμων που θεωρούνται πιο υψηλού κινδύνου, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι που θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

«Θα ελέγξουμε και τους 1.050, όταν τους ταυτοποιήσουμε, κατά πόσον έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσει, ενώ για κάποιους από αυτούς έχουμε κεφαλαιουχικές καταστάσεις οπότε θα δώσουμε προτεραιότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Τμήμα θα προχωρήσει ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ακόμη ότι αν χρειαστεί το Τμήμα θα προβεί και σε επιτόπιους ελέγχους.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) ανέφερε ότι ύστερα από εντολή της ΚΤ, 26 τραπεζικά ιδρύματα ανέφεραν ότι είχαν κάποια άτομα στα “Panama Papers” που έπρεπε να ερευνήσουν και σημείωσε ότι η ΚΤ θα παρακολουθεί την εξέλιξη.

Ο Εκπρόσωπος της ΜΟΚΑΣ Θεόδωρος Σταύρου είπε ότι η Μονάδα έχει προχωρήσει σε δικές της ενέργειες και έχει κάνει έρευνες και των εταιρειών που έχουν κάποια σχέση με την Κύπρο αλλά και των συνολικά 320.000 εταιρειών που αναφέρονται στα “Panama Papers”.

Ανέφερε ότι οι πλείστες συνδέσεις αφορούν δικηγορικά, ελεγκτικά και άλλα γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι στις περιπτώσεις που διαφαίνεται κάποια σύνδεση – κοιτάζοντας την κάθε μια υπόθεση ξεχωριστά – προχωρούμε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για να αποταθούμε σε ξένες αρχές για τη λήψη περαιτέρω στοιχείων σε σχέση με αυτή την σύνδεση.

Ανέφερε επίσης ότι η ΜΟΚΑΣ ανέσυρε και εξετάζει 200 παλαιές υποθέσεις, εκ των οποίων μόνο 2 υποθέσεις έχουν σχέση με κυπριακές εταιρείες, ενώ η προϊστάμενη της Μονάδας ζήτησε όπως όποιες νέες υποθέσεις έρχονται από τους ελέγχους που γίνονται από τις εποπτικές αρχές να θεωρούνται αυτόματα ως υψηλού κινδύνου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης είπε ότι παραλήφθηκε αριθμός απαντήσεων από μέλη του Συνδέσμου με ορισμένους να αναφέρουν ότι δεν είχαν σχέση με Panama Papers και άλλους να αναφέρουν ότι είχαν κάποια συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία του Παναμά αλλά ότι δεν έχουν εντοπίσει ύποπτα στοιχεία ή συναλλαγές.

Ανέφερε ότι ο ΣΕΛΚ επισκέφθηκε κάποια από αυτά τα γραφεία και στόχος είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει αυτή την εργασία τους επόμενους δύο μήνες για να διαπιστωθεί η σχέση και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστούν κάποια στοιχεία που να χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Διαφάνεια και αποτελέσματα από έρευνες, ζητούν οι Βουλευτές
———–

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι «εκ μέρους των εποπτικών αρχών έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις αλλά όχι αυτές που εμείς αναμέναμε μέχρι σήμερα» και έστειλε το μήνυμα ότι η έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς «ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει μόνο έρευνες χωρίς αποτελέσματα».

Ανέφερε ότι ο δικηγορικός σύλλογος ως εποπτική αρχή έχει ελέγξει τις 60 από τις 72 δικηγορικές εταιρείες οι οποίες αναφέρονται στα “Panama Papers”, ο Έφορος Φορολογίας από 3.700 φυσικά πρόσωπα που αναφέρονταν έκανε ταυτοποίηση και στο τέλος είναι 1.050 γιατί υπήρχαν διπλοεγγραφές και τριπλοεγγραφές.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ταυτοποιήσει 600 φυσικά πρόσωπα και έχει επισημάνει 50 που είναι υψηλού κινδύνου και γίνεται εξειδικευμένη διερεύνηση.

Είπε ακόμη ότι από το Τμήμα Τελωνείου διαφάνηκε ότι κανένα από τα άτομα αυτά δεν είχε σχέση και δοσοληψίες με το τελωνείο, ενώ σημείωσε ότι η ΜΟΚΑΣ έχει ανασύρει παλιές υποθέσεις ώστε να κάνει αντιπαραβολή με ονόματα τα οποία υπάρχουν αυτή την στιγμή στα Panama Papers.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει και ελέγξει τις ΚΕΠΕΥ και για πέντε εξ αυτών θα κάνει εξειδικευμένο έλεγχο υψηλού κινδύνου για να μπορέσει να έχει πιο εξειδικευμένα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι μέσα στα άτομα που έχουν επισημανθεί υπάρχουν άτομα που είναι ΠΕΠ, που σημαίνει ένα ευρύ κατάλογο από πολιτικούς, μέλη ΔΣ, δημοσιογράφους και υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους.

«Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε αυτούς υψηλού κινδύνου άτομα», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η ΚΤ ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις τράπεζες και έχουν φιλτράρει τους πελάτες τους σε αντιπαραβολή με τα άτομα που υπάρχουν στα Panama Papers, ενώ ο Σύνδεσμος Λογιστών έχει ελέγξει 169 λογιστικά γραφεία.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε από την ΜΟΚΑΣ που προεδρεύει της συμβουλευτικής επιτροπής να κάνει νέα σύσκεψη ώστε να τεθούν χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης της εργασίας.

«Βάση υπάρχει για να εξαχθούν αποτελέσματα και πρέπει επιτέλους και οι έρευνες να πραγματοποιούνται αλλά και τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται διότι η Κύπρος ό,τι έχει πάθει το έχει πάθει γιατί πάντοτε έκρυβε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν είναι δυνατό να το ανεχτεί κανένας στην κυπριακή κοινωνία».

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «πρέπει να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο που να υπάρχει πλήρη διαφάνεια και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και ο κάθε απατεώνας εκεί που πρέπει να είναι».

Ανέφερε επίσης ότι οι υποθέσεις των Panama Papers είναι υποθέσεις πριν το 2011 και η Κύπρος μετά το 2012 έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να γίνει πιο αξιόπιστος χώρος παροχής διεθνών υπηρεσιών και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει το κάθε επενδυτή και δεν δίνει την ευχέρεια σε κανένα να ξεγελά το κράτος και το Τμήμα Φορολογίας».

Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι σήμερα η Κύπρος είναι ένα αξιόλογο κέντρο παροχής υπηρεσιών το οποίο δεν αναφέρεται σε κανένα κατάλογο που έχει σχέση με κέντρα τα οποία είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση της Επιτροπής για τους ελέγχους που γίνονται, από τις διάφορες συνιστώσες του κράτους για τα έγγραφα του Παναμά, μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα: «ουδέν νεότερο από το μέτωπο του Παναμά», κατά τον ίδιο τρόπο που ουδέν νεότερο υπήρξε επί της ουσίας για τη λίστα Λαγκάρντ και όπως ουδέν νεότερο υπήρξε επί της ουσία για εκείνους που έβγαλαν τα δισεκατομμύρια τον Μάρτη του 2013 κατά το κούρεμα.

«Στο τέλος της ημέρας είναι να διερωτάται κανείς, ποιος ο λόγος να γίνονται κοινοβουλευτικοί έλεγχοι όταν μόνο για το οποίο ενημερωνόμαστε είναι ότι υπάρχει δουλειά σε εξέλιξη», συνέχισε ο κ. Δαμιανού προσθέτοντας ότι αναγνωρίζουμε ότι γίνεται κάποια δουλειά και βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι από το κούρεμα μας χωρίζουν 3 χρόνια τότε εύλογα προκύπτει η ανησυχία, ότι για τα έγγραφα του Παναμά θα έχουμε ανάλογη πορεία».

Ο κ. Δαμιανού διευκρίνισε ότι «δεν είπαμε όλοι οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στα έγγραφα του Παναμά, εμπλέκονται σε μεμπτές ή αξιόποινες πράξεις». Ταυτόχρονα ανέφερε πως είναι ηλίου φαεινότερο πως σε όλες εκείνες τις χιλιάδες των πράξεων, κάποιες ενδεχομένως να αφορούν ζητήματα δεοντολογίας ή και πιθανά ποινικά αδικήματα.

Πρόσθεσε πως κατά τα φαινόμενα, πολύ φοβούμαστε ότι θα έχουμε επανάληψη του κακού εαυτού αυτού του κράτους και κάποιων δόμων που όταν δεν θέλουν να ολοκληρωθούν μια δουλειά βρίσκουν χίλιες δυο δικαιολογίες.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αφού παρατήρησε ότι όλοι ξέρουμε γιατί κάποια εταιρεία, ή κάποιο φυσικό πρόσωπο μεταφέρει τις καταθέσεις του στον Παναμά, είπε πως αυτές δεν μεταφέρονται για το ωραίο κλίμα, ούτε για τις ωραίες αμμουδιές.

Πρόσθεσε ότι «όσοι αναμείχθηκαν σε αυτή την ιστορία, μπορεί να μην είναι εξαρχής ένοχοι για ποινικά αδικήματα, όπως το αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά είναι σίγουρα είναι όλοι ύποπτοι επειδή ο λόγος που μετέφεραν τις καταθέσεις τους στον Παναμά είναι για να αποφύγουν τη φορολογία της χώρας τους».

Κατά τον κ. Περδίκη δεν είναι τυχαίο που πολιτικά πρόσωπα, διεθνούς επιπέδου κατηγορήθηκαν στις χώρες τους, επειδή τα ονόματα τους ή συγγενικών τους προσώπων βρέθηκαν στους φακέλους του Παναμά.

Είπε επίσης ότι είναι πάρα πολύ παράξενο όλοι αυτοί οι παράγοντες (Κεντρική Τράπεζα, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Τμήμα Φορολογίας) να ψάχνουν και να μην βρίσκουν οτιδήποτε επιλήψιμο και να παραμένουν στο στάδιο των υποψιών.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ότι «δεν γίνεται σοβαρή προσπάθεια για να αναδειχθούν οι πιθανές οι πιθανές ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των εγγράφων του Παναμά, ούτε γίνεται σοβαρή προσπάθεια για να ανακτηθούν πιθανά οφειλόμενα ποσά στον φόρο εισοδήματος».