Απάντηση ΔΗΚΟ στις αναφορές Προέδρου για χαμένες ευκαιρίες λύσης

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του απαντά στις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρτίας για χαμένες ευκαιρίες λύσης του κυπριακού τις οποίες είχαμε και δεν εκμεταλλευτήκαμε και εγείρει ερωτήματα  για το εδαφικό.diko660

Στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ σημειώνει :
«Η «θετική ρητορική από την Τουρκία», την οποία διαπιστώνει με κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμπίπτει
Με καταιγισμό παραβιάσεων από την Τουρκία, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας;
Με την υπογραφή παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – ψευδοκράτους για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος;
Με τις απειλές του Ακκιντζί για διχοτόμηση, αν το κυπριακό δεν λυθεί εντός του 2016;
Και με την εμμονή του Ερντογάν, για τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο, μετά τη λύση;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυστυχώς συνεχίζει την αποενοχοποίηση της τουρκικής πλευράς.

Αλλά και παραπέρα.

Κάλεσε το λαό με το διάγγελμά του ο Πρόεδρος να σκεφτεί για ευκαιρίες που είχαμε για ένα καλύτερο μέλλον και τις οποίες δεν μπορέσαμε ή δεν θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε.

Να μας πει ο Πρόεδρος έστω και μια ευκαιρία που είχαμε να λύσουμε το Κυπριακό και δεν την εκμεταλλευτήκαμε.

Όλα τα σχέδια, μηδενός εξαιρουμένου, που μας υποβλήθηκαν, εκείνο που πραγματικά προνοούσαν ήταν την ίδρυση δύο χωριστών κρατών με τέτοιες πρόνοιες, που παρείχετο στην κάθε μια από τις δύο κοινότητες, όποτε ήθελε, να οδηγεί το κράτος σε παράλυση και διάλυση. Δηλαδή, να μπορεί το κράτος να διαλυθεί νόμιμα.

Αν λοιπόν χάσαμε ευκαιρίες, χάσαμε ευκαιρίες να τουρκέψουμε, όχι να λύσουμε το Κυπριακό.
Το αφήγημα του μύθου των «χαμένων ευκαιριών» αποδυναμώνει τα όποια επιχειρήματα της πλευράς μας και δίνει επιχειρήματα στην κατοχική Τουρκία και τους εκπροσώπους της.

ΕΔΑΦΙΚΟ

Αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, που είναι σε εξέλιξη, το Δημοκρατικό Κόμμα, επαναλαμβάνει τη ξεκάθαρη θέση του:

Πρέπει, ΠΡΩΤΑ να συζητηθεί η πτυχή του Εδαφικού, προτού προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στις άλλες πτυχές που ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά και προτού «κλειδώσουν» οι δικές μας υποχωρήσεις.
Γιατί πρέπει να «κλείσουν» τα «τέσσερα κεφάλαια», της διακυβέρνησης στα οποία εμείς έχουμε να δώσουμε, ΠΡΙΝ να συζητήσουμε το εδαφικό, το περιουσιακό, την ασφάλεια και τον στρατό κατοχής;

Η διαπραγμάτευση της πτυχής του Εδαφικού, πρέπει να γίνει ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Γιατί επιβάλλεται η συνάντηση εκτός Κύπρου, για να συζητηθεί το Εδαφικό, δηλαδή το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον όλοι μας λένε πως οι διαπραγματεύσεις είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας»;
Οι διαπραγματεύσεις του Εδαφικού πρέπει να περιλαμβάνουν ΥΠΟΒΟΛΗ ΧΑΡΤΩΝ και όχι ασαφείς υποσχέσεις ή δεσμευτικά κριτήρια. Δεν νοείται καμία συζήτηση του Εδαφικού χωρίς υποβολή χαρτών.»