Σφοδρή σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

 

Σε σκληρή αντιπαράθεση  για το ελληνικό χρέος επιδόθηκαν Ουάσιγκτον και Βερολίνου, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και να εμφανίζονται αποφασισμένες να τις στηρίξουν μέχρι τέλους. newego_large_t_1101_54868469_type13148Στην διαμάχη εμπλέκεται και το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει στις πάγιες θέσεις του και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα –κάτι που επιθυμεί το Βερολίνο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου έκανε χθες  μια ηχηρή παρέμβαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς την μόνη λύση.
Το Βερολίνο απάντησε αμέσως , με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε να «σκοτώνει» άμεσα κάθε ελπίδα για σοβαρή συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους και να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ανακίνηση του ζητήματος.
Κατά τη διάρκεια «ζωντανής» συζήτησης στο CNN, ο  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ρωτήθηκε τι θα ήθελε να δει η χώρα του πριν υπογράψει μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Έχουμε μια σαφή απόφαση στο Eurogroup, η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Τα πάντα αναφέρονται στην απόφασή μας στο Eurogroup του Μαΐου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει όλα όσα έχει υποσχεθεί» απάντησε ο κ. Σόιμπλε, που παράλληλα τόνισε ότι «η εστίαση στο χρέος παραπλανά τον ελληνικό λαό».
Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητά της.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στην ίδια συζήτηση, τόνισε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο για να μπορέσει να δεσμευτεί το Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τον κ. Σόιμπλε είχαν κινηθεί νωρίτερα και οι δηλώσεις του κ. Λιού.
«Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του», διαμήνυσε από το Ινστιτούτο Πίτερσον ο κ. Λιού, και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος»
Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι  δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε μεν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο απέφυγε δε, να αποκαλύψει τις προθέσεις του Ταμείου.
Το πάγιο αίτημα του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η αναδιάρθρωση με ταυτόχρονη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Επιμένουν στους σκληρούς όρους οι  Ευρωπαίοι

Παρά τις αμερικανικές προτροπές, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται έτοιμοι να χαλαρώσουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα και αναμένεται να θέσουν σκληρούς όρους πριν συναινέσουν στην ελάφρυνση του χρέους.
Τις… διαθέσεις αυτές γνωστοποίησε από την Ουάσιγκτον ο ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισί, που ζήτησε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως «στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης για πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε.».
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, που βρίσκεται σε πρόγραμμα, θα προσπαθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες να δημιουργήσουμε μία παγκόσμια συμφωνία» (με τη χώρα), δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία είναι πρώτα μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να εφαρμοσθούν αυτές που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο της Ελλάδας με την Ε.Ε. και τότε αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την επιστροφή των επενδυτών».