Α.Κυπριανού:Δευτερεύουσας σημασίας για το ΑΚΕΛ ο χώρος διεξαγωγής συζήτησης του εδαφικού

 

Δευτερεύουσας σημασία και σε υποθετική βάση είναι για το ΑΚΕΛ ο χώρος στον οποίο θα γίνει συζήτηση του κεφαλαίου του εδαφικού, ενώ όπως είπε ο Γενικός του Γραμματέας,gm0_2367 Άντρος Κυπριανού, “εμείς θα δηλώνουμε πάντοτε παρών σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”, όταν ρωτήθηκε σχετικά με συζήτηση εκτός Κύπρου του εδαφικού.

Για την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου εκεί όπου θα αποφασιστεί να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το περιουσιακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο ίδιος θεωρεί αυτό “δευτερεύουσας σημασίας και πως εκείνο που έχει σημασία είναι να σταθούμε σε αρχές και να καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τον Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων”.

Πρόσθεσε ότι “είναι στην υποθετική φάση στο παρόν στάδιο και νομίζω να αφήσουμε να εξελιχθούν τα πράγματα, και μακάρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέπουν την έναρξη της συζήτησης του περιουσιακού και εμείς θα δηλώνουμε πάντοτε παρών σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”.

Εμείς ως ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, “είχαμε πει από την αρχή ότι θα πρέπει να επιστραφούν τέτοια και τόσα εδάφη στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, στο μέρος που θα βρίσκεται κάτω από τη διοίκησή της, ώστε να δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν 100 χιλιάδες περίπου Ελληνοκύπριοι υπό ε/κ διοίκηση, γιατί κάτι τέτοιο θα συμβάλει και στην επίλυση του περιουσιακού, που είναι ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα”.

Για την εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων στην οποία βρισκόμαστε τώρα, ο κ. Κυπριανού είπε “ότι έχουμε συναποφασίσει από το 1974 ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί με τις διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού”.

“Δεν έχουμε τη δύναμη να το λύσουμε με στρατιωτικά μέσα οπόταν πρέπει να διεξάγονται διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχει τεράστια σημασία να βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και στις συμφωνημένες αρχές”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε πως “αυτή είναι η επανειλημμένη έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μεταβαίνει στις συναντήσεις αρκούντως προετοιμασμένος, και να συζητά στη βάση των συζητημένων αρχών”.

Από εκεί και πέρα, είπε ο κ. Κυπριανού, “ έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε όλα τα πολιτικά κόμματα”, ενώ υπέδειξε “ότι η κινδυνολογία, οι αντιπαραθέσεις και μάλιστα πολλές φορές με ύφος οξύ δεν βοηθούν καθόλου”.

Ανέφερε πως “θα έχουμε επαρκή χρόνο να δούμε τα οποιαδήποτε αποτελέσματα υπάρξουν, εάν και εφόσον υπάρξουν βέβαια, γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, θα έχουμε χρόνο να τα δούμε και θα έχουμε χρόνο να ενημερώσουμε τον κόσμο”.

Η άποψή μας, είπε καταλήγοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “είναι ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να καταβληθεί προσπάθεια ο κάθε ένας να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του και με τις δικές του αντιλήψεις και απόψεις που έχει αναφορικά με τις λεπτομέρειες της λύσης του Κυπριακού και να προσπαθούμε για το καλύτερο πάντοτε με στόχο την επίτευξη λύσης”.