Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητά το ΔΗΚΟ

 

Θα πρέπει οπωσδήποτε το Εθνικό Συμβούλιο να συγκληθεί άμεσα, γιατί οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και γίνονται σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δήλωσε χθες η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου,diko660 η οποία ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει -όχι μόνο να ενημερώσει, αλλά και να συνδιαβουλευτεί- τόσο για τη διαδικασία, όσο και για την ουσία.

Σε δηλώσεις της, κατά την επίσκεψη της στο περίπτερο ΠΑΣΥΚΑΦ, στη Λεωφόρο Μακαρίου, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως θα πρέπει ο ΠτΔ επιτέλους να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, για το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις επί των τεσσάρων κεφαλαίων που συζητούνται, γιατί ως γνωστόν τα δύο άλλα κεφάλαια, τα οποία αφορούν ιδιαίτερα την ε/κ πλευρά, δεν συζητούνται.

“Εάν ο ΠτΔ θέλει να επικαλεστεί τη βοήθεια του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να την επικαλεστεί ολοκληρωμένα, για όλα τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, και όχι μόνο ως ένα επικυρωτικό σώμα -αν θέλετε- των αποφάσεων, που ενδεχομένως να ληφθούν στο εξωτερικό. Θα πρέπει οπωσδήποτε το ΕΣ να συγκληθεί άμεσα, γιατί οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, γίνονται σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οφείλει ο ΠτΔ -όχι μόνο να ενημερώσει αλλά και να συνδιαβουλευτεί- τόσο για τη διαδικασία, όσο και για την ουσία”, είπε.

Είπε ακόμα ότι “θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι δηλώσεις του Ακιντζί, αμέσως μετά από τη συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα, για μια διαδικασία τύπου Κάμπ Ντειβιντ”, για να προσθέσει ότι “κάποιοι έσπευσαν να διαψεύσουν το κ. Ακιντζί”.

Όπως πρόσθεσε “φαίνεται τελικά ότι ήταν σωστός όταν έλεγε ότι τα αποτελέσματα στην ουσία της Νέας Υόρκης είναι αυτή η ταχεία διαδικασία, η διαδικασία εξπρές, με παραπομπή δυστυχώς από ό,τι φαίνεται και του εδαφικού σε μια διαδικασία εκτός Κύπρου”.

“Σε αυτό θεωρούμε”, είπε, “ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο ΠτΔ. Το εδαφικό θα πρέπει να συζητηθεί ως μέρος των διαπραγματεύσεων, που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο. Δεν πρέπει να αφεθεί να συζητηθεί στο εξωτερικό, όπου ο ΠτΔ ενδεχομένως θα είναι σε μια διαδικασία, η οποία θα είναι εύκολο κάποιοι να ασκήσουν πιέσεις σε αυτόν. Άρα τα θέματα είναι πολύ επείγοντα και αρκετά επικίνδυνα τόσο σε θέματα διαδικασίας, όσο και σε θέματα ουσίας”.

Ερωτηθείσα αν το ΔΗΚΟ θα συνοδεύσει τον ΠτΔ σε ένα ενδεχόμενο ταξίδι στο εξωτερικό για να συζητηθεί το εδαφικό, η κ. Ερωτοκρίτου είπε: “Εξαρτάται από την ενημέρωση που θα μας κάνει ο ΠτΔ. Εάν θα μας ζητηθεί, ως έχουν τα πράγματα δηλαδή, χωρίς καμιά ενημέρωση, χωρίς καμιά συνδιαβούλευση, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο Κυπριακό, δεν μπορούμε να πάμε με μία λευκή κόλλα, χωρίς να ξέρουμε τι έχει γίνει και να συνοδεύσουμε τον ΠτΔ”.

Συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα της “ουδέποτε θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα υποσκάψει την προσπάθεια του οποιουδήποτε Προέδρου στο Κυπριακό”, για να σημειώσει ωστόσο ότι “δεν μπορεί ο ΠτΔ να επικαλείται το ΕΣ επιλεκτικά και αλά καρτ”.

“Εάν θα χρησιμοποιηθεί -με την καλή έννοια πάντοτε- το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για όλες τις διαδικασίες του Κυπριακού σε όσο χρονικό διάστημα αυτές τρέχουν και όχι μόνο στο τελικό σημείο, σε μια διαδικασία στο εξωτερικό, η οποία απ` ότι φαίνεται μπορεί να ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη δική μας πλευρά”, ανέφερε.

Δημοτικές Εκλογές

Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις του ΔΗΚΟ για τις Δημοτικές Εκλογές, σύμφωνα με τις οποίες σε κάποιους Δήμους υποστηρίζει υποψηφίους του ΔΗΣΥ, σε άλλους υποψηφίους του ΑΚΕΛ και σε άλλους κατέρχεται με δικούς του υποψηφίους, η κ. Ερωτοκρίτου είπε: “Επειδή πιστεύουμε ότι στις Δημοτικές Εκλογές τον πρώτο λόγο και τον πρώτο ρόλο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, άρα αυτό εξυπακούει και διαφορετικές επιλογές υποστήριξης σε διαφορετικούς δήμους”.

“Και γι` αυτό δεν υπάρχει σε παγκύπρια βάση συνεργασία. Εκεί που οι τοπικές κοινωνίες έχουν υποδείξει και έχουν ζητήσει και έχουν εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας συγκεκριμένων συνδημοτών τους το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τις βασικές και πρώτες επιλογές των τοπικών κοινωνιών”, κατέληξε.