Επέκταση των ερευνών για την φοροδιαφυγή ζητούν ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ

Με αφορμή τις δηλώσεις  του   διευθυντή του Τμήματος Φορολογίας ο οποίος παραδέχθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ότι μέχρι foros11-650x431σήμερα δεν υπήρξε καμία έρευνα κατάστασης κεφαλαίων σε κρατικούς αξιωματούχους το ΑΚΕΛ  κατέθεση πρόταση νόμου γι πάταξη  της διφθοράς και φοροδιαφυγής ενω η ΕΔΕΚ  ζητα να γίνει έρευνα  για τα άτομα αυτά .

Συγκεκριμενα με ανακοίνωση της . βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου αναφέρεται  ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση νόμου με στόχο την πάταξη της διαφθοράς αλλά και θεσμικό πλαίσιο για προστασία  των πληροφοριοδοτων .Στην ανακοίνωση της αναφέρει:«Καταθέτουμε σήμερα πρόταση νόμου η οποία αναμένεται να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την πάταξη της διαφθοράς. Πρόκειται για νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει πολίτες με σημαντικές πληροφορίες, η κατάθεση των οποίων συμβάλλει στη διαλεύκανση φαινομένων διαφθοράς. Η μελέτη για προετοιμασία της πρότασης νόμου ξεκίνησε το 2014 και διαμορφώθηκε στη βάση θεσμικών πλαισίων που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα στην πρόταση περιλαμβάνεται πρόνοια για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι καταγγελίες γίνονται με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και όχι την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα:
Σκοπός του νόμου που προτείνεται, είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που προνοεί για την προστασία πολιτών, οι οποίοι κατέχουν πληροφορίες κακών πρακτικών ή διαφθοράς στο χώρο εργασίας τους και αποφεύγουν να δώσουν τις πληροφορίες αυτές σε θεσμικά όργανα, φοβούμενοι δυσμενείς συνέπειες προς τους ιδίους. Η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των προσώπων αυτών ενδέχεται να ενθαρρύνει τους πολίτες να αντιδράσουν σε φαινόμενα διαφθοράς που παρατηρούν ή υποψιάζονται στους χώρους εργασίας τους. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει η πολιτεία ένα πολύτιμο εργαλείο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την προαγωγή της διαφάνειας και θα δημιουργηθεί μια υποδομή που θα προωθεί μια εργασιακή κουλτούρα η οποία σκοπό θα έχει την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
Ειδικότερα, προς το σκοπό αυτό, η πρόταση νόμου –
1. καθορίζει τις αποκαλύψεις πληροφοριών οι οποίες τυγχάνουν προστασίας δυνάμει των προνοιών αυτής, θέτοντας προϋποθέσεις και καθορίζοντας τα πρόσωπα στα οποία δυνατό να γίνονται οι εν λόγω αποκαλύψεις,
2. θεσπίζει δικαιώματα πληροφοριοδοτών αναφορικά με προστασία από δυσμενή διάκριση, μονομερή βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας τους, παρενόχληση ή δυσμενή μεταχείριση, με την ποινικοποίηση των πιο πάνω πράξεων,
3. προσφέρει δικαστική προστασία στους πληροφοριοδότες τόσο με την ποινικοποίηση πράξεων δυσμενής διάκρισης, μονομερής βλαπτικής μεταβολής των συνθηκών εργασίας, παρενόχλησης ή δυσμενής μεταχείρισης πληροφοριοδοτών, όσο και με την παροχή δικαιώματος προσφυγής στο αρμόδιο δικαστήριο,
4. προσφέρει εξωδικαστική προστασία στους πληροφοριοδότες με τη δημιουργία του θεσμού του Αρχιεπιθεωρητή και Επιθεωρητών οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη σωστή εφαρμογή των προνοιών της πρότασης νόμου και στους οποίους δύναται κάθε πληροφοριοδότης να υποβάλει καταγγελία.

Η Πρόταση Νόμου που τιτλοφορείται «ο περί Αποκάλυψης Πληροφοριών προς Όφελος του Δημοσίου Συμφέροντος Νόμος του 2016 » κατατίθεται από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ.»

Η ΕΔΕΚ

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ  ζητά όπως οι έρευνες για τους φοροφυγαδες  επεκταθούνκαι σε ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους όπως:οι γενικοί διευθυντές υπουργείων,

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ τονίζει:

«Εδώ και αρκετά χρόνια η ΕΔΕΚ επιμένει ότι στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, οι όποιες προσπάθειες και έρευνες δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε ελευθέρους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και μισθωτούς αλλά θα πρέπει να επεκταθούν και σε ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους όπως:
οι γενικοί διευθυντές υπουργείων,
οι γενικοί και επαρχιακοί διευθυντές πολεοδομίας, κτηματολογίου και τμήματος φορολογίας,
μέλη επιτροπών προσφορών και άλλοι,
ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο έχουν αθέμιτο πλουτισμό αξιοποιώντας την προνομιακή θέση την οποία κατείχαν.

Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας παραδέχθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία έρευνα κατάστασης κεφαλαίων σε αυτά τα άτομα.

Τέος η ΕΔΕΚ  υποδεικνύει ότι αναμένει « άμεσα θα ξεκινήσει η διενέργεια έρευνας για την κατάσταση κεφαλαίου αρχίζοντας από τους νυν και πρώην διευθυντές και ανώτατους υπαλλήλους του τμήματος φορολογίας».