Βενιζέλος:Με τη σύμφωνη γνώμη Λευκωσίας, η συνάντηση Σαμαρά-Νταβούτογλου

F584E624A04775647B4863A3FA403140Η συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα, 5-6 Δεκεμβρίου, ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, αφού όμως προηγήθηκε συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Αυτό δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου έγινε πλήρης ενημέρωση και ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας, αλλά και τις «πολύ σημαντικές», όπως χαρακτηρίστηκαν συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Στόχος της απόφασης της Αθήνας να έλθει και να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα ο κ. Νταβούτογλου, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι να μην “διαταραχθεί” το χρονοδιάγραμμα των θεσμοθετημένων επαφών με την Άγκυρα, καθώς η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας που είναι, όπως τόνισε, «προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου». Είναι μία απόφαση, συμπλήρωσε, που πάρθηκε «έπειτα από πολλή σκέψη».

Αναφέρθηκε μάλιστα ότι «και έπειτα από διάλογο με τα Κυπριακά πολιτικά κόμματα, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό πως δεν πρέπει να διαταράξουμε το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων επαφών Ελλάδος-Τουρκίας.

Ο ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε πότε επικοινώνησαν οι δυο πρωθυπουργοί, όμως επιβεβαίωσε ότι η απόφαση να διεξαχθεί κανονικά το Συμβούλιο, με την συμμετοχή του Νταβούτογλου και παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ελήφθη μετά τη σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο Κάιρο το Σάββατο.

Τόνισε όμως  ότι το πρώτο θέμα, το οποίο θα τεθεί στον κ. Νταβούτογλου κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, «είναι βεβαίως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κατέστησε  σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστούν μόνο αφού τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία “διαβάζει” το μήνυμα που στέλνουμε από κοινού Αθήνα και Λευκωσία, σχετικά με τη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο και την επικείμενη τριμερή συνεργασία σε επίπεδο γ.γ. ΥΠΕΞ με Ισραήλ και Κύπρο», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Η πολιτική σταθερότητα είναι ισχύς και όλοι πρέπει να τη διαφυλάξουμε” δήλωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία υπογράμμισε από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νάντια Βαλαβάνη.

Τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης συμμάχων στην περιοχή με στόχο, μεταξύ άλλων, την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Σημείωσε, πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστούν επίσημα κατά την σημερινή  συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως επισήμανε και ο κ. Βενιζέλος, σε μία περίοδο που η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από εντάσεις και αντιπαλότητες, η  συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής «έγινε σε κλίμα συναίνεσης και εξέφρασε αυτό να συνιστά “καλό οιωνό” για τη συνέχεια, σε όλα τα θέματα».