Οι “27” υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Μπρατισλάβας ως οδικό χάρτη ως τη σύνοδο της Ρώμης

 

Μετά από διαβουλεύσεις επτά και πλέον ωρών, οι 27 της ΕΕ υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Μπρατισλάβας ως οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων, με χρονικό ορίζοντα την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης για τα 60 έτη της ΕΕ, το Μάρτη 2017.image735-1-aspx

Με βάση το κείμενο το οποίο διανεμήθηκε, οι 27 αναλαμβάνουν μια σειρά από δεσμεύσεις.

Ειδικότερα, στο θέμα της μετανάστευσης δεσμεύτηκαν στον εσαεί τερματισμό των μη ελεγχόμενων ροών παράτυπων μεταναστών στην ΕΕ, δήλωσαν πως θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και στη διατήρηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Οι 27 δεσμεύθηκαν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, στην άμεση βοήθεια υλική και χρηματική (160 εκ. ευρώ το επόμενο διάστημα) στη Βουλγαρία για ενίσχυση των συνόρων της με την Τουρκία και στήριξη των υπόλοιπων κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο.

Καλωσορίζουν το γεγονός ότι πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται η πλήρης λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, ανάμεσα σε άλλες δράσεις.

Στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, δεσμεύτηκαν να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της ΕΕ, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε όλοι όσοι περνάνε από ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ άλλων, θα ελέγχονται μέσα από τις βάσεις δεδομένων, οι οποίες πρέπει να συνδέονται, ενώ αναφορά γίνεται και σε συστηματική προσπάθεια κατά της ριζοσπαστικοποίησης.

Στο θέμα της εξωτερικής ασφάλειας και άμυνας, αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ασφάλεια και άμυνα και να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Και, τέλος, στο θέμα της οικονομίας, διακήρυξαν ότι ως το Δεκέμβριο θα ληφθεί η απόφαση της επέκτασης του πακέτου Γιούνκερ για τις επενδύσεις, την άνοιξη του 2017 το Συμβούλιο αναμένεται να αξιολογήσει τις στρατηγικές για την ενοποίηση της ψηφιακής αγοράς την ενοποίηση των χρηματαγορών και των αγορών ενέργειας μεταξύ άλλων.

Στο θεωρητικό σκέλος της διακήρυξης οι 27 αναγνωρίζουν επί της ουσίας πως η ΕΕ είναι καταλυτικός φορέας ειρήνης, δημοκρατία και ευημερίας και πως πρέπει να παραμείνει “μια ιστορία επιτυχίας”.
“Η ΕΕ δεν είναι τέλεια”, λένε οι 27, “αλλά είναι το καλύτερο μέσο που έχουμε για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Χρειαζόμαστε την ΕΕ, όχι μόνο για να εγγυηθεί την ειρήνη και τη δημοκρατία, αλλά και την ασφάλεια”.

Αναγνωρίζουν όμως ότι “πρέπει η ΕΕ να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών τους για να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να μετακινούνται και ευημερούν ελεύθερα σε ολόκληρη την ήπειρό μας και να επωφεληθούν από την πλούσια ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά” .

“Πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των κρατών μελών , και με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά το πιο σημαντικό με τους πολίτες μας”.

Οι 27 αναγνωρίζουν ότι πρέπει να απευθύνονται στις απαιτήσεις των πολιτών με μεγαλύτερη σαφήνεια, με ειλικρινή γλώσσα, να εστιάσουν στις προσδοκίες των πολιτών και “με θάρρος” να αμφισβητήσουν απλοϊκές λύσεις ακραίων ή λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων” .