Δηλώσεις αρχηγών κομμάτων μετά το Εθνικό Συμβουλιο

Απο διαφορετική οπτική γωνία εκτιμούν οι αρχηγοί των κομμάτων την ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά την τρίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου  το βράδυ της Τετάρτης οι αρχηγοί των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις.

ΑΚΕΛ
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ο ΠτΔ δεν έχει μέχρι στιγμής υπερβεί τις κόκκινες γραμμές στις συνομιλίες και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενο επιδιαιτησίας από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ. Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη ότι είναι εφικτή η λύση εντός του 2016 απάντησε “εξαιρετικά δύσκολο”. Απηύθυνε επίσης έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει διάθεση συνεργασίας από όλους.image735-5-aspx

Είπε ότι  στη συνεδρία έγινε μια αρκετά ενημερωτική ανάλυση των θεμάτων που είχαν συζητηθεί στις συναντήσεις, και ότι ο ΠτΔ ενημέρωσε για την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε ένα από τα έξι κεφάλαια τα οποία έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα.

“Η δική μας εκτίμηση είναι ότι υπάρχει πρόοδος, παραμένουν ανοικτά πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις οι μελλοντικές, η δική μας η άποψη είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια πάντα με προσήλωση στις συμφωνημένες αρχές λύσης όπως έχουν διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ , τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου , το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, όπως έχουν διαχρονικά καταγραφεί από αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ενώ για τη συνάντηση στη ΝΥ ΄σημείωσε πως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε δεσμεύσεις από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τις έξι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού σημείωσε πως το κόμμα του προσδοκά πως σε εκείνη τη συζήτηση θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διαμορφωθεί μια καλύτερη προσέγγιση για το πως προχωρούμε.
Είπε ότι σήμερα υποβλήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τα κόμματα εξήγησε όμως πως το έγγραφο στη βάση του οποίου τους ενημέρωσε ο Πρόεδρος αριθμεί 50 σελίδες και ζήτησαν να έχουν το συντομότερο δυνατό τα πρακτικά της συνεδρίασης για να μπορέσουν να τα μελετήσουν πιο επισταμένα και να είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο ουσιαστική συζήτηση. “Θα ήταν λάθος αν μπαίναμε απόψε σε μια ουσιαστική συζήτηση την ώρα που απλώς έγινε μια ανάγνωση ενός εγγράφου”, ανέφερε.

Σε ερώτηση γα την αναφορά για ενεργότερη εμπλοκή του ΓΓ των ΗΕ ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό που έχει ξεκαθαριστεί από την ενημέρωση είναι ότι υπάρχουν εκατό τρία θέματα που είναι σε εκκρεμότητα ακόμη, δηλαδή πάρα πολλά “και αυτό που ουσιαστικά ζητείται είναι να κινήσει τις διαδικασίες των ΗΕ γιατί πρέπει να τα χειριστεί ο ίδιος ο οργανισμός αυτά τα θέματα, είναι για πολλά κεφάλαια”.
Σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος των ΗΕ , παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στον ΚΕ.

“Δεν είναι ο ρόλος των ΗΕ όπως κάποιοι επιχειρούν να πουν ότι θα είναι επιδιαιτητικός, είναι ζητήματα τα οποία τα ίδια τα ΗΕ πρέπει να χειριστούν , πρέπει να επιλύσουν ,έχει τον κατάλογο ο ΠτΔ ,δεν το είδαμε, ρωτήστε τε το ΚΕ, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”,ανέφερε.

Σε ερώτηση για την εκτίμησή του αν ο ΠτΔ έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από το Εθνικό με την ομόφωνη απόφασή του το 2009 είπε ότι κατά την δική του άποψη ( ο ΠτΔ) δεν έχει υπερβεί καθόλου αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές.

“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και επιμένω ότι τα σημαντικά ζητήματα ακόμη εκκρεμούν, τα θέματα της ασφάλειας, του περιουσιακού, του εδαφικού, της εκτελεστικής εξουσίας και ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει τόση ένταση μεταξύ μας, ας ρίξουμε τους τόνους και να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμά τους”, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν με βάση τα δεδομένα θεωρεί ότι είναι εφικτό να υπάρξει λύση εντός του 2016 , απάντησε “εξαιρετικά δύσκολο”.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα που καθημερινά μεταφέρει ο ΠτΔ , δήλωσε μετά τη συνεδρίαση  ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, που μίλησε για ακόμη μια συνεδρίαση η οποία διεξάγεται με ένα μη παραγωγικό και μη αποτελεσματικό τρόπο, “όπου ο ΠτΔ επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια με λίγες και μικρές παραλλαγές”.

“Δεν δίνεται η ευκαιρία να υποβληθούν ερωτήσεις και να γίνει εις βάθος ανάλυση των προνοιών της λύσης που συζητούνται και (γίνεται η συνεδρίαση) με ένα τρόπο που δεν μπορούμε στην ουσία να υποβάλουμε τις ερωτήσεις που θέλουμε για τα παρά πολύ σημαντικά κεφάλαια που θα πρέπει να εξετάσουμε στα πλαίσια αυτής της διαπραγμάτευσης”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε το αίτημα και παράκληση του κόμματός του να δοθούν τα έγγραφα στα κόμματα για να γίνει κατάλληλη προετοιμασία και μελέτη ώστε “να μπορούμε να ερχόμαστε σε αυτές τις συνεδρίες και να μη χρειάζεται να ακούμε για δύο ώρες τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα που είπε στις τελευταίες δέκα συνεδρίες του Εθνικού , αλλά να μας δοθεί χρόνος να του υποβάλουμε ερωτήσεις , να απαντήσει, να υποβληθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις για τα περίπλοκα ζητήματα και να δοθεί περισσότερος χρόνος να συζητήσουμε και πολιτικά ζητήματα όπως την τακτική μας στις διαπραγματεύσεις”.

Για τις έξι ξεχωριστές συνεδριάσεις που θα γίνουν μετά την ΝΥ, ανέφερε πως τέτοιες υποσχέσεις έχουν ακούσει πολλές στο παρελθόν και ευχήθηκε αυτή τη φορά οι δεσμεύσεις να τηρηθούν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι τη ΝΥ ο Πρόεδρος δεν πρέπει να αποδεχτεί οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία, καταγραφή οποιονδήποτε συγκλίσεων γιατί αυτές θα είναι μόνο δικές μας υποχωρήσεις και δεν πρέπει να αποδεχτεί οποιαδήποτε διαδικασία που θα μας παραπέμπει σε πολυμερή, πενταμερή, διεθνή διάσκεψη χωρίς προηγουμένως να συζητηθεί αυτή η διαδικασία στο Εθνικό.

Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τις απόψεις άλλου κόμματος ότι από την ενημέρωση προκύπτουν νέες υποχωρήσεις , απάντησε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε επιμέρους ζητήματα γιατί τα ίδια συζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και πολλά από αυτά θα είχαν επιλυθεί αν διεξαγόταν διάλογος σε μια σωστή βάση και δίνονταν τα έγγραφα στα κόμματα όπως έκαναν προηγούμενοι Πρόεδροι.

Για την συνολική εικόνα από τη σημερινή ενημέρωση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα που επαναλαμβάνει καθημερινά ο ΠτΔ και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα κεφάλαια που μας αφορούν και στα οποία έχουμε εμείς υποχωρήσει και αναλωνόμαστε σε ανούσιες συζητήσεις όταν ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε μη επιστροφή εδάφους κλπ.

Μαρίνος Σιζόπουλος
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως  στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε μια αρκετά λεπτομερής ενημέρωση από τον ΠτΔ και υπήρξαν κάποια καινούργια στοιχεία στη σημερινή ενημέρωση σε σχέση με προηγούμενες φορές.

Επανέλαβε όμως πως για την ΕΔΕΚ εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες σοβαρές επιφυλάξεις και για θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και για θέματα στα οποία φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις και συναντίληψη ότι ενδεχομένως να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους.

“Είναι κάποια ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε με μεγάλη προσοχή γιατί στόχος είναι η λύση να είναι λειτουργική και δημοκρατική και να μην αναπαράγει προβλήματα και συγκρούσεις στο άμεσο μέλλον με την εφαρμογή της και που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε.
Σε ερώτηση αν οδηγούμαστε σε τέτοια λύση κατά την άποψή του, είπε ότι είναι θέμα προσωπικής και υποκειμενικής εκτίμησης και η δική του είναι ότι υπάρχουν κάποια σημεία “τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα όπως για παράδειγμα οι μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων, κάποιες από τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στις συνιστώσες πολιτείες καθώς επίσης και ο τρόπος λειτουργίας του νομοθετικού σώματος και η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων με πλειοψηφία”. Ανέφερε πως αυτά χρειάζεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο ενώ ανησυχίες εξέφρασε και για το εδαφικό, το περιουσιακό που στην ουσία, όπως είπε δεν υπήρξε επαρκής πρόοδος , για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις κ.α.

Για τη συνάντηση της ΝΥ ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του εξέφρασε επιφυλάξεις και προέβη σε υποδείξεις κυρίως για το τι πρέπει να αποφευχθεί ,δηλαδή είτε ορισμένες δεσμεύσεις, είτε συγκλίσεις που η τουρκική πλευρά επιδιώκει για να υπάρξει παγίδευση της πλευράς μας.

Γ.Λιλλήκας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά την συνεδρίαση του Εθνικού για την αναφορά του ΠτΔ ότ στη ΝΥ δεν θα αποδεχτεί πενταμερή ή πολυμερή.

Ο κ Λιλλήκας είπε ότι ο Πρόεδρος προέβη εν εκτάσει σε ενημέρωση για τις συνομιλίες και το κόμμα του αναμένει να δει τα πρακτικά και να τα μελετήσει με λεπτομέρεια ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι με την επιστροφή του ΠτΔ από τη ΝΥ θα γίνουν έξι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού για κάθε κεφάλαιο.
“Αυτό θα μας επιτρέψει να μπούμε σε βάθος σε κάθε κεφάλαιο αλλά και να εκφράσουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις και είναι θετικό το ότι θα απαντηθούν οι γραπτές μας ερωτήσεις και θα δοθούν και αποσπάσματα από τις θέσεις που διατυπώθηκαν για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αυτό πιστεύω θα μας επιτρέψει -και αν συνεχίσει η προσέγγιση αυτή- να μπούμε σε βάθος και να υπάρξει περισσότερος και πραγματικός, συλλογικός προβληματισμός που δεν τον είχαμε ως σήμερα”,ανέφερε.

Σε ερώτηση αν διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες της Συμμαχίας για την τριμερή και για τον πιο ενεργό ρόλο του ΓΓ, απάντησε ότι το κόμμα του δεν είχε εκφράσει καμία τοποθέτηση και καμία ανακοίνωση δεν υπήρξε για τη σημερινή συνάντηση του ΠτΔ με τον τ/κ ηγέτη.

Για την τριμερή είπε ότι τον ικανοποιεί το γεγονός ότι τι δεν πρόκειται ο Πρόεδρος να αποδεχτεί -όπως το είπε και δημόσια-“να βγει ως αποτέλεσμα ( της τριμερούς) αυτό που θέλει η τουρκική πλευρά από την συνάντηση με τον ΓΓ δηλαδή να οδηγηθούμε σε μια πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη χωρίς να έχουν επιλυθεί όλες οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού . Τον ικανοποιεί ακόμη είπε, το γεγονός ότι διαβεβαιώνει ο ΠτΔ ότι δεν θα υπάρξει ούτε ενδιάμεση λύση δηλαδή καταγραφή των μέχρι τώρα συγκλίσεων κάτι που θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους.

Ερωτηθείς ο κ. Λιλλήκας για το ρόλο των ΗΕ όπως έχει γίνει αναφορά στο δελτίο Τύπου σήμερα, είπε πως έχει εξηγηθεί ότι είναι μια διατύπωση που δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο , “από κει και πέρα έχουμε ανησυχίες και διαφωνίες και ως προς το μέχρι στιγμής τρόπο διαδικασίας αλλά και πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές και συγκλίσεις, αλλά θα τα διατυπώσουμε όταν έρθει η ώρα και με συγκεκριμένο τρόπο”.

Για το αν θεωρεί από την ενημέρωση ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι πλήρως ενήμερες, απάντησε “όχι πλήρως” και επανέλαβε την έκκληση να δίνονται τα έγγραφα των συνομιλιών για να έχουν τα κόμματα πληρέστερη εικόνα. Είπε ότι από την μελέτη των εγγράφων επί τόπου τα κόμματα έχουν μια πιο αντικειμενική εικόνα αλλά χρειάζονται να δουν και τις διατυπώσεις του ΠτΔ σε θέματα όπως στις συγκλίσεις ή τις αποκλίσεις.
“Η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση σε σοβαρά ζητήματα και ακόμη και εκεί που υπήρχε σύγκλιση απομένουν ακόμη ουσιαστικές διαφορές, άρα δεν βλέπω- και μακάρι να κάνω λάθος- πώς θα μπορούσε να υπάρξει λύση μέχρι το 2016 ή δημοψήφισμα αρχές του 2017 όπως λέει ο κ. Ακιτζί εκτός και αν η τουρκική πλευρά κάνει πραγματική στροφή στις θέσεις της και επιτρέψει να υπάρξουν συγκλίσεις στα ουσιώδη ζητήματα, που μέχρι στιγμής αυτά που καταθέτει, δεν οδηγούν σε κλίμα αισιοδοξίας”, ανέφερε.

Γ. Περδίκης
Οι Οικολόγοι- Συνεργασία Πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της ενημέρωσης στο Εθνικό, με τον Πρόεδρό του Κινήματος Γιώργο Περδίκη να δηλώνει ότι “στραβά αρμενίζουμε” και ότι σημειώνονται και άλλες υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά στο τομέα της διακυβέρνησης και ότι εκεί φαίνεται πως οι Τ/κ ζητούν περισσότερα πράγματα.

Για το ρόλο του ΓΓ των ΗΕ είπε πως ο ΓΓ φαίνεται να έχει προσδοκίες που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα και μίλησε για χάος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις σε ορισμένα θέματα όπου αντικειμενικά κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την φιλοδοξία , το στόχο και τις ευχές για κατάληξη ως το τέλος του χρόνου.

Είπε ότι το κόμμα του έθεσε ζήτημα για το ρόλο του ΓΓ και ο ΠτΔ καθησύχασε ότι δεν θα έχει επιδιαιτητικό ρόλο και ξεκαθαρίστηκαν και οι όροι εντολής του και δεν του επιτρέπεται να καταθέτει προτάσεις αλλά πλαγίως, όπως είπε, μπορεί να το κάνει .

Μίλησε ακόμη για ένα μακρύ κατάλογο με 180 εκκρεμότητες που καταγράφηκαν από τα ίδια τα ΗΕ, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον του ΓΓ για να ενημερωθεί για αυτές και να υπάρξει εντατικοποίηση πάνω στην ίδια γραμμή όπως μέχρι σήμερα.

“Δηλαδή μας υποσχέθηκε ο Πρόεδρος ότι δεν αλλάζει ο ρόλος του ΓΓ στις συνομιλίες μετά τη ΝΥ και δεν θα οριστεί ημερομηνία για πενταμερή πολυμερή και αυτή η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα ενημερωτικό διάρκειας 45 λεπτών”, ανέφερε.

Ανέφερε ότι σίγουρα ο ΠτΔ πάει στη Νέα Υόρκη με τις ευχές αλλά αμφιβάλλει αν θα έχει και τις ευλογίες των κομμάτων, γιατί δεν υπάρχει κοινή γραμμή ούτε και δέσμευση. Είπε ακόμη ότι και στο παρελθόν Πρόεδροι, όπως για παράδειγμα ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε δεσμευτεί το 2003 με την απόφαση του Εθνικού ότι δεν θα φέρει επιδιαιτησία και όλοι είδαμε τι έγινε.

Σε ερώτηση αν έγινε ενημέρωση για τα όσα συζήτησε ο κ. Είντε στην Αθήνα με Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ , απάντησε όχι αλλά είπε ότι ο ίδιος έχει ενημέρωση από άλλη πηγή και φαίνεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ “παίρνει πρωτοβουλίες εκτός των ορίων που έχει θέσει το ΣΑ και εκθέτει τα ΗΕ με αυτά που εισηγείται αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση από κανένα για να καταγγελθεί η στάση και πρακτική του”.

Το ΕΛΑΜ στη συνεδρίαση του Εθνικού κατέθεσε πρόταση για επαναχάραξη της γραμμής στο Κυπριακό και επικαιροποίηση των αποφάσεων του Σώματος, υπό το φως του γεγονότος ότι για πρώτη φορά συμμετέχει στις συνεδριάσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου.

Είπε ότι στη σημερινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος ενημέρωσε για συγκεκριμένες πτυχές που συζητούνται αυτή τη στιγμή, και αμέσως μετά το κόμμα κατέθεσε την πρότασή του.

“Ο Πρόεδρος απέρριψε την εισήγησή μας τονίζοντας τον συμβουλευτικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου οργάνου και λέγοντάς μας ότι το ζήτημα έχει καθοριστεί και βάση λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, ανέφερε.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ διαφωνεί πλήρως με τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή και αναμένει την επιστροφή του ΠτΔ από τη Νέα Υόρκη για καλύτερη και σε βάθος ενημέρωση. Είπε ακόμη πως το κόμμα παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.