Σκληρή μάχη για το Λευκό Οίκο προμηνύουν οι δημοσκοπήσεις

85ff0be2a79db5c4fb5fa2f5dc84d47c
Νέα Υόρκη
Οι δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δείχνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει καλύψει σημαντικό μέρος της απόστασης που τον χωρίζει από την Χίλαρι Κλίντον, έστω κι αν η υποψήφια των Δημοκρατικών ακόμη εμφανίζεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης.

Πλέον, η εικόνα εμφανίζεται επίσης μοιρασμένη σε ορισμένες πολιτείες που προηγουμένως θεωρούνταν σχεδόν σίγουρες για την τέως ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με σύνθεση δημοσκοπήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Reuters/Ipsos States of the Nation, που αναλύει διαφορετικά σενάρια, η Κλίντον έχει σήμερα ποσοστό εκλογικής νίκης στο 83%, με ένα μέσο ποσοστό 47 ψήφων στο Κολέγιο των Επιτρόπων, το εκλογικό όργανο που εκλέγει τον πρόεδρο.

Στα τέλη Αυγούστου, το ίδιο προεκλογικό πρόγραμμα δημοσκοπήσεων έδινε ποσοστό εκλογικής νίκης 95% στην Κλίντον, με μέσο όρο 108 ψήφων στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Ξεχωριστές δημοσκοπήσεις (Reuters/Ipsos) δείχνουν ότι το προβάδισμα των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων που είχε η Κλίντον έναντι του Τραμπ, έχει εξαλειφθεί από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και μετά.

Η Κλίντον προβάλλεται να επικρατεί σε 17 πολιτείες, αρκετές από τις οποίες με μεγάλο πληθυσμό που έχουν βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα (μεταξύ τους, η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρσεϊ). Ο Τραμπ αντιθέτως εμφανίζεται πιθανότερο να επικρατεί σε 23 πολιτείες, οι περισσότερες από τις οποίες όμως με μικρό πληθυσμό.